Biblioteca Vaticanului a fost inchisa


Biblioteca Apostolica a Vaticanului a fost inchisa, sambata, 14 iulie 2007, pentru a se renova instalatiile interioare. Lucrarile vor dura trei ani, a anuntat oficial directorul institutiei, arhiepiscopul Raffaele Farina, care a mentionat ca va fi totusi asigurata functionarea "unei parti a serviciilor" oferite de biblioteca in aceasta perioada a anului. Farina, arhivar si bibliotecar al Vaticanului, a dat asigurari cu privire la "continuarea si cresterea serviciilor, cum ar fi catalogul on-line sau reproducerea fotografica si digitala a documentelor bibliotecii". Restaurarea Bibliotecii Apostolice a Vaticanului, fondata oficial de papa Sixt al IV-lea, in anul 1475, va afecta diferite laboratoare si depozite, precum si cabinetul numismatic. Biblioteca pastreaza 1.

6 milioane de scrieri, 75.000 de manuscrise si 8.300 de incunabule. Vineri, 13 iulie, a fost ultima zi in care cei interesati au mai putut sa consulte materiale din aceasta biblioteca. In ultimele zile, sute de oameni s-au inghesuit si au stat la rand de la primele ore ale diminetii pentru a obtine unul din cele 92 de locuri disponibile in biblioteca.

Unii cercetatori si unele organizatii, cum ar fi Institutul de Cercetare Muzicala "Ibimus", au lansat o cerere prin internet pentru ca papa Benedict al XVI-lea sa aiba in vedere masuri "oportune" privind continuarea "serviciului public" al bibliotecii.

Actuala cladire a Bibliotecii Vaticanului, una din cele mai importante biblioteci din lume, unde se pastreaza unele din cele mai vechi manuscrise din lume, a fost construita in timpul papei Sixt al V-lea, in anul 1587, de arhitectul Domenico Fontana. Primul bibliotecar de aici a fost celebrul Bartolomeo Platina.

.

17 Iulie 2007

Vizualizari: 1595

Voteaza:

Biblioteca Vaticanului a fost inchisa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE