Biserica Serbiei nu-si va intrerupe activitatea in Kosovo


Biserica Serbiei nu-si va intrerupe activitatea in Kosovo

Patriarhia Moscovei critica recenta proclamare a independentei provinciei Kosovo, pe care o considera nelegitima. Mai mult decat atat, gestul populatiei albaneze este vazut de Patriarhia Moscovei ca unul nedemn, informeaza directiontoorthodoxy.com. "Cu siguranta, albanezii care locuiesc in Kosovo, ca si alte popoare, au nadajduit de-a lungul istoriei, la o viata in pace si demnitate. Dar nu poti construi o astfel de viata pe cheltuiala altora", a declarat conducatorul Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, pr.

Vsevolod Chaplin, comentand declaratia unilaterala a independentei provinciei Kosovo. "Evenimentul este o incalcare a dreptului international, unul dintre principiile cruciale care asigura integritatea teritoriala a oricarui stat", a mai spus pr. Vsevolod Chaplin.

Sute de biserici ortodoxe vandalizate, chiar distruse

O parte din populatia sarba a parasit, in aceste zile, Kosovo, iar sute de biserici ortodoxe au fost vandalizate si chiar partial distruse, arata sursa amintita. Multe dintre lacasurile de cult care au fost distruse faceau parte din patrimoniul cultural mondial, ceea ce agraveaza si mai mult situatia din provincia sarbeasca. Patriarhia Moscovei se arata profund ingrijorata de situatia comunitatilor ortodoxe de aici si de bisericile acestora. "Pe zi ce trece, creste riscul in ceea ce priveste viitorul acestor lacasuri de cult", a declarat secretarul Sectiei pentru Relatii Externe a Patriarhiei Moscovei, pr. Nikolai Balasov. Potrivit acestuia, Patriarhia Moscovei impartaseste preocuparea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sarbe in legatura cu proclamarea independentei Kosovo.

Reconcilierea - solutia de viitor

Reprezentantii Bisericii Ruse au mai declarat ca spera ca Biserica Ortodoxa a Serbiei sa continuie misiunea in provincia Kosovo. "Speram ca Biserica Ortodoxa Sarba, care este un centru spiritual vechi in aceasta regiune, sa asigure continuarea vietii normale de aici, prin misiunea pe care o desfasoara. Tarile din lume sunt obligate sa ajute ca popoarele din Kosovo sa convietuiasca in pace, sa aiba o conducere democratica bazata pe principiile guvernamentale si comunitare", a mai spus pr. Chaplin.

In timp ce Vaticanul face apel la "prudenta si moderatie", Patriarhia Moscovei s-a adresat albanezilor din Kosovo pentru a intelege efectele recentei proclamari a independentei. "Am dori ca partea albaneza sa inteleaga faptul ca aceasta cale este dezastruoasa si ca este necesara reconcilierea cu partea sarbeasca", a declarat pr. Georgy Ryabykh, reprezentant al Departamentului de Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei.

Sinodul Bisericii Serbiei: "o incalcare a dreptatii lui Dumnezeu si a celei umane"

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei s-a reunit luni, 17 februarie 2008, pentru a discuta situatia din autoproclamata republica Kosovo. La finalul sedintei, s-a dat publicitatii un comunicat in care se arata ca "la fel ca de nenumarate ori inainte, Biserica Ortodoxa Sarba declara inca o data ca provincia Kosovo si Metochia trebuie sa ramana parte integranta a Serbiei, potrivit cartei Natiunilor Unite, rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate, precum si tuturor conventiilor internationale asupra drepturilor omului, asupra drepturilor popoarelor si asupra inviolabilitatii frontierelor internationale recunoscute. Orice alta solutie reprezinta o incalcare a dreptatii Lui Dumnezeu si a dreptatii umane, un act de violenta cu repercusiuni pe termen lung, atat pentru Balcani, cat si pentru intreaga Europa". De asemenea, reprezentantii Bisericii Serbiei au cerut Natiunilor Unite sa ia masuri pentru apararea minoritatii crestine din Kosovo.
Episcopul Artemje, conducatorul comunitatii ortodoxe sarbe din Kosovo, a cerut sarbilor din provincie sa nu plece si sa evite conflictele cu albanezii care sarbatoresc independenta.

Stefan MARCULET

.

20 Februarie 2008

Vizualizari: 584

Voteaza:

Biserica Serbiei nu-si va intrerupe activitatea in Kosovo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE