Expozitie de icoane, la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi

 

Luna aceasta, la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, este deschisa publicului expozitia de icoana noua, proiecte murale si miniaturi. Intitulata "Sfinte Sarbatori la Iasi", expozitia cu vanzare este deschisa zilnic, in luna octombrie, in sala T9 a facultatii si cuprinde lucrari ale actualilor sau fostilor studenti ai sectiei.


 

Organizatorii evenimentului sunt profesorii si asistentii sectiei Arta Sacra ai Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi. Printre acestia, enumeram pe doamna conf. dr.

Nicoleta Melniciuc-Puica, sef catedra, lect. dr. Merisor Dominte, lect. dr. Stelian Onica, asist. drd. Vasile Tudor, asist. drd. Iuliana Gavril, asist. drd. muzeograf I Mihail Voicu, asist. Bogdan Cojocea, lect. dr. Elena Ardelean, cercetator I dr. Adriana Ioniuc, conf. dr. Mariana Mustata, asist. univ. Mina Mosneagu, laborant Angela Leonte.


Prin aceasta initiativa, organizatorii doresc sa marcheze sarbatorile lunii octombrie, Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi (14 octombrie) si Sfantul Dimitrie, izvoratorul de mir (26 octombrie), punctul culminant al evenimentelor fiind Zilele Universitatii "Al. I. Cuza", care incep astazi, 20 octombrie. "Luna octombrie este, pentru Iasi, o luna a sarbatorilor religioase si laice. Incepute prin hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi, continuate cu praznuirea Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de mir, sarbatorile se extind si prin Zilele Universitatii "Al. I. Cuza". Aceste momente festive sunt, in fiecare an, prilej de manifestare a bucuriei oamenilor care se aduna in jurul sfinteniei. Sunt, totodata, si un prilej de manifestare a bogatiilor spirituale ce-i uneste pe credinciosi si a dorintei de comuniune si comunicare pe care localnicii si pelerinii o exprima cu prisosinta", ne-a declarat lect. dr. Merisor Dominte.


Cei care au expus lucrarile in cadrul expozitiei "Sfinte Sarbatori la Iasi" sunt absolventi ai facultatii sau studenti ai sectiei Arta Sacra, la cele trei sectii: pictura bisericeasca, restaurare carte-document sau restaurare icoana. Printre acestia ii enumeram pe Danila Tudor, Gasca Razvan, Nemtoi Ana Maria, Paslau Cristian, Popescu Oana, Rascanu George, Rusu Andrei, Sofragiu Petru, Tofan Vasile (absolventi ai facultatii) si Ciobotariu Constantin, Dobrean Vasile, Vasiloaia Monica, Istrate Ciprian, Crancaiala Roxana, Floristeanu Catinela (studenti anul IV).

Prin imagini se pot transmite adevaruri ale credintei

Necesitatea unor asemenea activitati cultural-religioase vine sa rasplateasca eforturile studentilor de la sectia Arta Sacra care, prin aceste expozitii, ating un nivel de performanta a studierii ce ii poate ajuta in perspectiva evolutiei postuniversitare. "Aceste expozitii prezinta, de fiecare data, noi rezultate ale stradaniilor de a transmite, prin imagini, adevaruri ale credintei ortodoxe in asa fel incat sufletele celor care privesc exponatele sa simta ca si prin vizibil se pot revela profunde trairi spirituale, atunci cand credinta se intalneste cu arta si devine un tot unitar. Valoarea lucrarilor expuse de noi vorbeste si despre importanta si necesitatea prezervarii si imbogatirii patrimoniului cultural-religios. In realitate, pictura bisericeasca este cea mai dificila, este pictura care te duce catre transcendere. In pictura ortodoxa nu vei vedea starile care se observa in pictura occidentala: acea gesticulatie larga, toata gama de expresivitate - manie, bucurie, tristete, ura s.a.m.d. -, ci este aceasta discretie si esentializare. Chipurile sfintilor sunt extrase din realitate. Chiar daca exista o usoara incruntare, chiar daca exista un usor zambet, totul este foarte discret si nu este dus catre exacerbare. Pictura occidentala este patetica. Acolo, rastignirea este plina de sange, cu tot felul de gesturi, pe cand in iconografie, si vorbim aici de iconografia ortodoxa, Iisus Rastignit nu este un Iisus mort, ci este un Iisus care capata viata; la orice rastignire nu vei vedea un mort, ci este pur si simplu ca un corp adormit", ne-a mai spus dna lect. dr. Merisor Dominte.

.

20 Octombrie 2007

Vizualizari: 2806

Voteaza:

Expozitie de icoane, la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE