In Siberia s-a deschis un muzeu al arhiepiscopului chirurg Luca de Taskent


Duminica, 13 ianuarie, la Tambov, in Siberia, a fost deschis muzeul dedicat detinutului Gulagului sovietic, Arhiepiscopul Luca Voino-Iasenetki. Muzeul va functiona in cadrul bibliotecii pentru copii din Tambov. Colaboratorii bibliotecii au adunat carti, portrete din timpul vietii ierarhului, copii ale unor articole si obiecte personale ale Sfantului Sfintit Ierarh Luca, de la a carui nastere, in anul 2007, s-au implinit 130 de ani. Intre anii 1944-1946 acesta a activat in calitate de chirurg-consultant in spitalele din Tambov, timp in care conducea si eparhia.

Sunt expuse operele arhiepiscopului

Ideea muzeului a pornit de la o expozitie de carte, dupa cum marturiseste Vera Kulacenko, angajatul bibliotecii.

Pentru prima oara vor fi expuse pentru public editiile catorva carti din timpul vietii autorului si unele opere stiintifice care l-au facut celebru pe Arhiepiscopul Luca. Printre acestea amintim: "Reactii tarzii la infectiile produse de arme de foc" si "Schite de chirurgie a infectiilor". Aceste carti, care au devenit manuale pentru chirurgii de pe front, au salvat zeci de mii de vieti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. "In carti se descria felul in care trebuie realizata o operatie, imediat dupa ranire, in conditiile chirurgiei de pe campul de lupta", a mai spus Vera Kulacenko. Pentru aceste opere, Valentin Voino-Iasenetki, numele civil al Arhiepiscopului Luca, care a stat 10 ani in exilul siberian pentru credinta sa ortodoxa, a primit in 1946 premiul Stalin, exprimat si in bani, din care, o parte substantiala, marele medic a impartit-o rudelor soldatilor morti pe front.

Medic si arhiereu

Sfantul Arhiepiscop Luca s-a nascut in Crimeea, in anul 1877 si, dupa ce a incheiat cu succes studiile medicale la Kiev, s-a mutat cu familia in Taskent (Uzbekistanul de astazi). Acolo, in 1921, el a fost hirotonit preot, iar peste 2 ani episcop de Taskent. Pentru darzenia cu care predica ortodoxia si se manifesta deschis, chiar si in spital, unde activa in calitate de chirurg, Episcopul Luca a fost exilat in Siberia, ocupand si catedrele oraselor in care a locuit fortat (Arhanghelsk, Krasnoiarsk si Tambov). In toate aceste cazuri, Sfantul Luca nu s-a dezis nici o clipa de statutul sau de ierarh, chiar daca a continuat sa salveze vieti, in spitale, mai ales in timpul razboiului. De asemenea, el a continuat cercetarea stiintifica, scriind mai multe lucrari de specialitate in domeniul chirurgiei. A trecut la Domnul pe 11 iunie 1961. In data de 22 noiembrie 1995, Biserica Ortodoxa din Ucraina, pentru lucrarea si minunile pe care le-a savarsit, chiar si dupa moarte, l-a trecut in randul sfintilor.

Mai multe monumente dedicate sfantului

Mentionam ca in memoria vestitului ierarh s-au ridicat mai multe monumente: in Tambov, la Krasnoiarsk, Nijni-Novgorod si Sumi (Ucraina), iar in cadrul muzeului regional de medicina din Tambov exista o sectie cu o expozitie ce-i este dedicata.
In cadrul Universitatii din Murmansk s-a ridicat o biserica in cinstea Sfantului Ierarh Marturisitor Luca.

Eugeniu ROGOTI

.

15 Ianuarie 2008

Vizualizari: 781

Voteaza:

In Siberia s-a deschis un muzeu al arhiepiscopului chirurg Luca de Taskent 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE