La Patriarhie a inceput seminarul - Actiunea crestina impotriva traficului de persoane

 

La Patriarhie a inceput seminarul "Actiunea crestina impotriva traficului de persoane"


La Palatul Patriarhiei Romane au debutat ieri lucrarile seminarului "Actiunea Crestina impotriva traficului de persoane. Combaterea traficului de fiinte umane - dincolo de aparente".


La sesiunea de deschidere au participat Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si alti membri ai Sfantului Sinod, Inalt Preasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop si Mitropolit romano-catolic de Bucuresti, reprezentanti ai altor biserici crestine din Romania si Europa de Est, ai Actiunii Crestine si de Lucru in Retea impotriva Traficului de Fiinte Umane (CAT), ai Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii, Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, Forumului Roman pentru Refugiati si Migranti (ARCA), Asociatiei pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare si Educatie (ADPARE), ai uniunilor sindicale, precum si membri ai Caritas Bucuresti, profesori, studenti si jurnalisti specializati in domeniu.


Patriarhul BOR a deschis lucrarile seminarului cu un mesaj catre participanti, prin care a subliniat ca traficul de persoane este un pacat grav care afecteaza integritatea chipului lui Dumnezeu in om. "Traficul de persoane este un pacat grav si un pericol social cu urmari deosebit de grave, care loveste in demnitatea persoanei si degradeaza societatea umana.

Traficul de persoane depersonalizeaza omul, il distruge fizic si spiritual si il transforma in sclav, intr-o marfa care nu mai are valoare, intr-un producator de profit. Traficantul priveaza victima de darul divin al libertatii si lezeaza demnitatea de persoana, striveste puterea de a gandi, siluindu-i vointa si batjocorindu-i sentimentele prin folosirea fortei, amenintarii, molestarii, a terorii psihice si a altor mijloace coercitive violente. Dumnezeu nu a dat nimanui drept de viata si de moarte asupra omului si nimeni nu are dreptul sa transforme persoana umana in obiect de profit", a spus Parintele Patriarh.


In continuare, au vorbit IPS Ioan Robu si secretarul general al Comisiei Bisericilor pentru Migranti in Europa (CCME), Doris Peschke. Aceasta a subliniat angajamentul bisericilor la nivel international impotriva traficului de persoane.


In finalul sesiunii de dimineata, au avut interventii Adrian Lemeni, consilier al prim-ministrului Popescu-Tariceanu si Ioana Stancel, reprezentanta a Senatului Romaniei.


In partea a doua intalnirii, comisarul Dumitru Licsandru, presedinte al "Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane", impreuna cu reprezentanti ai ARCA si AIDRom, a dezbatut problema redefinirii a ceea ce inseamna traficul de persoane si au lansat Centrul de Prevenire si Combatere a Traficului de Fiinte Umane.


Sesiunile au continuat in dupa amiaza zilei de ieri, cu discutii privind ansamblul la nivel regional si national al traficului de persoane, in vederea exploatarii prin munca.


Lucrarile continua astazi la sediul IGPR, din strada Mihai Voda, nr. 6, sectorul 1 Bucuresti.


Scopul seminarului este de a evalua activitatea desfasurata pana acum de membrii retelei regionale si de a stabili noi actiuni menite sa previna si sa combata traficul de persoane in anul 2008.


In numarul de luni al "Ziarului Lumina" veti putea citi un material amplu de la acest eveniment.

 

Ciprian BARA

.

29 Martie 2008

Vizualizari: 816

Voteaza:

La Patriarhie a inceput seminarul - Actiunea crestina impotriva traficului de persoane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE