Pelerinaj la cetatea de pe valea paraului Secu


Pelerinaj la "cetatea" de pe valea paraului Secu

Mii de credinciosi au participat ieri la Sfanta Liturghie arhiereasca de la Manastirea Secu din judetul Neamt, unde a avut loc proclamarea solemna a canonizarii Mitropolitului Varlaam al Moldovei. Intrucat ieri, manastirea si-a serbat hramul principal, toti participantii au primit bucate pregatite special de organizatori.

Aspectul unei adevarate cetati

Asezarea monahala de la Secu se afla la 22 de kilometri de orasul Targu Neamt, pe valea paraului Secu, la poalele Muntelui Vasan. Inconjurata de ziduri impunatoare, ea are aspectul unei adevarate cetati. Prima asezare monahala a fost infiintata pe aceste meleaguri de monahul Zosima.

Atestarea documentara din 1530 este marturia faptului ca domnitorul Petru Rares a ridicat la Secu, pe locul actualului cimitir, o biserica voievodala. Spre sfarsitul veacului al XVI-lea, constructiile din jurul schitului si biserica se aflau in ruina. Astfel, in anul 1602, marele vistiernic al Tarii de Jos, Nestor Ureche, tatal cunoscutului cronicar, Grigore Ureche a ridicat la Secu o frumoasa biserica. Pisania bisericii ne arata ca lacasul de cult a fost ridicat in doar patru luni, intre 7 iunie si 5 octombrie 1602. Zidurile puternice, cu turnuri patrate care inchid incinta dreptunghiulara, pe laturile careia se insira chiliile cu etaj, au fost ridicate de Nestor Ureche.

Macelul eteristilor retrasi la Secu

Dupa anul 1602, asezarea monahala de la Secu a cunoscut o ampla dezvoltare, in jurul ctitoriei lui Nestor Ureche, ridicandu-se chilii noi si constructii anexe. Astfel, in anul 1640 s-a construit, in partea de sud-est a incintei, Paraclisul "Adormirea Maicii Domnului", iar sub obladuirea lui Nifon Udrea Trotusanu, s-a ridicat, in partea de nord - est, intre anii 1758-1763, un alt lacas de cult cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae". Intre anii 1775 si 1779, staretul Manastirii Secu a fost Paisie Velicicovski. In anul 1832 a fost reconstruita, pe locul capelei din lemn, Biserica "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul", aflata in cimitirul manastirii. In anul 1850 s-au incheiat lucrarile de restaurare la ctitoria lui Nestor Ureche, biserica fiind marita, zugravita in interior si impodobita cu o noua catapeteasma.


In anul 1821, Manastirea Secu a trecut printr-o mare incercare. Documentele vremii consemneaza faptul ca eteristii urmariti de otomani s-au retras la Valea Secului. Aproximativ 500 de osteni s-au retras intre zidurile manastirii. Aici au rezistat 14 zile atacului otoman, pana cand, in cele din urma, Salin Pasa a reusit sa patrunda cu armatele sale in manastire, macelarind, deopotriva ostasii si monahii. Cativa monahi care au reusit sa se adaposteasca in muntii Neamtului au putut duce mai departe traditia monahala din aceasta manastire.

Casa a sfintilor

De-a lungul celor 400 de ani de existenta, pe la Secu au trecut mari personalitati ale vietii duhovnicesti: Sfantul Ierarh Varlaam, Sfantul Ierarh Dosoftei, Sfantul Paisie Velicicovscki.


Astazi, Manastirea Secu este considerata una dintre cele mai frumoase manastiri din tinutul Neamtului, cu o bogata traditie calugareasca. Dupa cum spun pelerinii care o frecventeaza, niciunde parca, privegherile nu sunt mai frumoase. La ceas de seara, calugarii se aduna de prin toate colturile manastirii spre biserica mare, a plangerii Sfantului Ioan Botezatorul.


La intrarea in biserica Manastirii Secu, pelerinii se pot inchina moastelor Sfantului Arhidiacon Stefan, Sfantului Apostol Filip, Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sfantei Mucenite Marina, Sfantului Pantelimon, Sfantului Haralambie. Incepand de ieri, in biserica, pelerinii se vor putea ruga si la racla cu moastele Sfantului Ierarh Varlaam. De asemenea, in aceasta manastire se mai afla o particica din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul. Manastirea adaposteste o biblioteca bogata in care se afla zeci de carti foarte vechi, dar si un important muzeu cu obiecte vechi bisericesti.

 

Narcisa BALABAN

 

 

 

.

30 August 2007

Vizualizari: 1494

Voteaza:

Pelerinaj la cetatea de pe valea paraului Secu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE