Preotii vor primi 65% din salariul de baza al unui cadru didactic


Preotii vor primi 65% din salariul de baza al unui cadru didactic

 

Ieri, 20 noiembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 778/2008 Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 155/2008, care aduce modificari la salarizarea preotilor. S-a hotarat astfel corelarea sprijinului Statului pentru salariile clericilor cu salariile cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, astfel incat un preot va primi 65% din salariul de baza al unui cadru didactic cu grad profesional similar, cu studii similare si cu vechime similara. Pr.

Ionut Gabriel Corduneanu, consilier patriarhal, conducatorul Oficiului Juridic al Patriarhiei Romane, ne-a explicat modul in care se face corelarea: "Un preot cu studii superioare si gradul II, cu o vechime de 15 ani, va primi 65% din salariul unui profesor cu studii superioare, cu grad didactic II si aceeasi vechime". Aceasta corelare a salariilor nu inseamna obligatoriu o crestere, ci doar "o mai stransa legatura si o apropiere a statutului preotului de cel al cadrelor didactice".

Ca si anterioara modificare a legii privind sprijinul la salarizarea clerului, si acest act normativ prevede un sprijin suplimentar pentru 30% dintre preotii care activeaza in unitati de cult cu venituri reduse. "Ca urmare, 30% dintre preotii care primesc sprijin de la stat, vor primi un sprijin reprezentand 80% din salariul de baza al unui cadru didactic cu studii, grad profesional si vechime similara. Acest act normativ are un caracter istoric, prima data dupa mult timp, in sfarsit, este stabilita o legatura directa intre cadrele didactice si preot, recunoscandu-se latura sociala a activitatii pe care o desfasoara un preot sau un diacon", a continuat consilierul patriarhal. Parintele Ioan Corduneanu a specificat faptul ca Sfantul Sinod al Bisericii noastre va trebui "sa se pronunte si sa hotarasca schimbarea grilei de salarizare, deoarece actuala grila stabileste proportia fonduri proprii - spijin de la stat pe vechile contributii". Hotararea va intra in vigoare in trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, conform Constitutiei. (diac. G. Aniculoaie)

.

21 Noiembrie 2008

Vizualizari: 3238

Voteaza:

Preotii vor primi 65% din salariul de baza al unui cadru didactic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE