Program de master pentru formarea interpretilor in limbajul mimico-gestual, la Universitatea din Pitesti

Cu binecuvantarea Preasfintiei Sale, Preasfintitului Parinte Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, incepand cu toamna acestui an, la Universitatea de Stat din Pitesti - Facultatea de Teologie Ortodoxa „Sfanta Mucenita Filoteia“, se va organiza un program de studii postuniversitare pentru formarea interpretilor autorizati in limbajul mimico-gestual, intitulat „Teologie - Misiune si slujire prin limbajul mimico-gestual“, elaborat in conformitate cu standardele Uniunii Europene si acreditat ARACIS. Acest program este un rod al colaborarii dintre aceasta institutie si „Asociatia Nationala a Surzilor din Romania“, care s-a nascut si din initiativa si prin stradania parintelui consilier eparhial conf. univ. dr. Constantin Onu, care s-a straduit sa ofere comunitatilor persoanelor surde din cuprinsul Romaniei interpreti cu pregatire de specialitate, cunoscatori ai limbajului mimico-gestual romanesc, pentru a-si desfasura activitatea in institutiile publice din structurile administrative locale si nationale.

Planul de invatamant al acestui program de master pentru formarea interpretilor in limbajul mimico-gestual va fi structurat pe doi ani si patru semestre in total, in cadrul carora masteranzii vor studia limbajul mimico-gestual romanesc, simbolistica semnelor, gramatica limbajului mimico-gestual romanesc, psihopedagogia persoanei surde, disciplina obligatorie, limbajul mimico-gestual american, fundamentele biblice, teoria si practica traducerii, comunicare non-verbala, precum si alte cursuri practice pentru buna dezvoltare a acestei noi tehnici si acestui limbaj necesar pentru misiunea pastoral-misionara a credinciosilor cu deficiente de auz.

Finalitatea acestui program de studii postuniversitare, elaborat in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap si al ministrului Educatiei, Cercetarii si Tineretului pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a interpretilor limbajului mimico-gestual si a interpretilor limbajului specific persoanei cu surdocecitate, publicat in MO 662/27 septembrie 2007, este pregatirea de personal specializat autorizat, cunoscator al limbajului mimico-gestual, care sa functioneze ca interpreti in cadrul institutiilor publice, preoti si cantareti bisericesti in comunitatile locale ale surzilor ortodocsi, ghizi pentru manastirile-monumente istorice sau care au muzee in cadrul incintei, interpreti care sa traduca in limbajul mimico-gestual emisiunile posturilor de televiziune sau profesori in centrele scolare speciale pentru surzi si hipoacuzici.

Inscrierea la acest program de studii postuniversitare, caruia i-au fost alocate 50 de locuri, se poate face la secretariatul Facultatii de Teologie Ortodoxa „Sfanta Mucenita Filoteia“ din Pitesti (Str. Gheorghe Doja, nr. 41, cod 110253, Pitesti, jud. Arges, Romania, telefon: 0348/ 453 311), in perioada 2-7 septembrie 2009.

Sursa: ziarullumina.ro

04 August 2009

Vizualizari: 408

Voteaza:

Program de master pentru formarea interpretilor in limbajul mimico-gestual, la Universitatea din Pitesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE