PS Ambrozie a fost intronizat in scaunul de episcop al Giurgiului

 

In prezenta a mii de credinciosi, PS Ambrozie a fost intronizat in functia de Episcop al Giurgiului. Sfanta Liturghie si ceremonia de intronizare au fost oficiate de PF Teoctist, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod al BOR, al Bisericii Ortodoxe a Greciei si Bulgariei. Intreaga comunitate a fost in sarbatoare, giurgenii fiind fericiti ca au episcop. De asemenea, PF Teoctist a primit in Catedrala episcopala titlul de cetatean de onoare al Giurgiului.

 

Ieri, intreaga suflare din Giurgiu a fost in sarbatoare.

Sute de ortodocsi s-au adunat la Catedrala episcopala, participand la Sfanta Liturghie oficiata de PF Teoctist, inconjurat de un sobor de ierarhi din Biserica Ortodoxa Romana, dar si din Biserica Ortodoxa Greaca si Biserica Ortodoxa Bulgara. In cadrul slujbei Sfintei Liturghii a avut loc si ceremonia de intronizare a primului Episcop al Giurgiului, PS Ambrozie.


Dupa citirea Decretului prezidential si a Gramatei patriarhale prin care atat Statul roman cat si Biserica Ortodoxa Romana recunosc numirea PS Ambrozie in scaunul de episcop al Giurgiului, PF Parinte Patriarh Teoctist a rostit un cuvant de invatatura. Prea Fericirea Sa a subliniat insemnatatea acestei zile pentru municipiul Giurgiu si a remarcat activitatea deosebita a PS Ambrozie in perioada in care a fost Episcop vicar patriarhal: „Dumnezeu va iubeste si de aceea am consimtit sa vina aici un colaborator al meu foarte pretios, care a consolidat Caminul pentru saraci «Patriarhul Justinian», a imbogatit o biserica frumoasa, a desfasurat o activitate care este foarte necesara. Astfel de activitati trebuie incepute si aici cu preoti care sunt foarte harnici si cu credinciosi sensibili, asa cum au dovedit-o conducatorii orasului acesta, care ne-au inlesnit posibilitatea sa avem o resedinta si spatii necesare administratiei Bisericii“.

 

O episcopie ce va participa la plamadirea unitatii europene

 

In cuvantul sau PS Ambrozie a dorit sa evidentieze importanta nasterii Episcopiei Giurgiului si a trecut in revista principalele obiective pe care si-a propus sa le realizeze in calitate de Episcop al Giurgiului: „Intronizarea mea ca episcop in aceasta duminica premergatoare unei mari sarbatori inmulteste bucuria de a ma afla in mijlocul dumneavoastra, a credinciosilor din Giurgiu, pentru a urca impreuna spre Golgota Pastorului ceresc, Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Se cuvine sa adresam in numele clerului si al tuturor credinciosilor din cuprinsul noii Eparhii, precum si al nostru personal, adanci multumiri PF Sale Parintele Patriarh Teoctist, membrilor Sfantului Sinod al BOR care au infiintat aceasta Episcopie, Adunarii Nationale Bisericesti si Colegiului Bisericesc pentru inalta lucrare de bine si de lumina ziditoare. Ii incredintam ca Episcopia Giurgiului va fi un loc romanesc binecuvantat de statornicie si de legatura cu Bisericile Ortodoxe surori, cu cele sud-dunarene in special, si ca va dainui si va spori in implinirea menirii sale firesti de traire ziditoare si de comunicare frateasca, in aceste vremuri de participare a Ortodoxiei romanesti la plamadirea unei unitati europene ce nu se poate alcatui si care nu poate dainui, ramanand consecventa siesi, decat prin vocatia afirmarii valorilor sale perene si de comuniune intru crestinatate“.

 

PF Patriarh Teoctist - cetatean de onoare al Giurgiului

 

Tot ieri, PF Parinte Patriarh Teoctist a primit titlul de cetatean de onoare al municipiului Giurgiu. Titlul i-a fost acordat de catre primarul Giurgiului, Lucian Iliescu, la sosirea PF Sale in Catedrala Episcopala din Giurgiu.


Primarul Lucian Iliescu a mentionat ca acordarea acestui titlu a fost hotarata de catre Consiliul Local in semn de recunostinta pentru stradania PF Sale de a avea la Giurgiu o Episcopie: „In numele cetatenilor orasului si ai judetului Giurgiu ii multumim Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist pentru acest vis deosebit, implinit astazi, printr-o stradanie extraordinara din partea Patriahiei Romane. Ii multumim pentru tot ceea ce a facut pentru Giurgiu, pentru cetatenii orasului Giurgiu. Este o implinire pe care ne-am dorit-o de multi ani. Este un moment istoric pe care trebuie sa-l respectam.“

 
de Monica DUMITRESCU

 

.

10 Aprilie 2006

Vizualizari: 1336

Voteaza:

PS Ambrozie a fost intronizat in scaunul de episcop al Giurgiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE