Sfantul Dimitrie cel Nou se afla de 232 de ani pe pamant romanesc


Ocrotitorul capitalei se afla la noi in tara de la data de 13 iulie 1774

 

Ieri s-au implinit 232 de ani de la aducerea la Catedrala patriarhala din Bucuresti a moastelor Sfantului Dimitrie cel Nou din Basarabi. Despre cum a devenit Sfantul Dimitrie de Basarabi ocrotitorul Capitalei ne-a vorbit parintele arhimandrit Antim David, marele eclesiarh al Catedralei patriarhale: „Ziua de 13 iulie reprezinta pentru crestinii ortodocsi din capitala tarii noastre, si nu numai, o zi importanta a istoriei duhovnicesti. La 13 iulie 1774, generalul Fantilcov, de origine rusa, transporta din sudul Dunarii moastele Sfantului Dimitrie cel Nou din Basarabi, spre a le duce in Ucraina. Trecand prin Bucuresti, la insistentele domnitorului si ale mitropolitului tarii, Grigorie al II-lea numit si cel Mare, moastele au fost daruite credinciosilor din Bucuresti si depuse spre inchinare in Catedrala patriarhala. Generalul a luat cu sine in Ucraina doar mana dreapta a Sfantului.

De aceea pentru noi este importanta aceasta zi, caci, odata cu venirea sa aici, Sfantul Dimitrie cel Nou a devenit protectorul Capitalei“.

 

Ocrotitorul Bucurestiului in vreme de ciuma, holera si seceta

 

Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste in fiecare an pe Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi la data de 27 octombrie. Cu acest prilej, la Catedrala patriarhala este organizat un amplu pelerinaj la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou. Acestea sunt asezate pe o esplanada in fata Catedralei patriarhale. Mii de pelerini din intreaga tara merg la Bucuresti si asteapta la rand pentru a se inchina la moastele Sfantului. In ziua praznuirii Cuviosului, Sfanta Liturghie este oficiata de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de ierarhi din tara si din strainatate.

 

In vremuri grele, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a aratat grabnic ajutator. Astfel, racla cu moastele sale a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului in anul 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat, prin rugaciunile Sfantului, epidemiei de ciuma. In 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, s-a intamplat acelasi lucru, in speranta opririi epidemiei de holera. In anul 1827, in timpul lui Grigore Ghica, fiind seceta, s-a organizat o procesiune pentru ploaie.

 

De nenumarat sunt binefacerile care s-au revarsat asupra orasului prin mijlocirea Sfantului. Tamaduitor de boli, aducator de ploi, izvorator de binefaceri, ocrotitor in vremuri grele, protector al animalelor, acestea sunt cuvinte ce se straduiesc sa cuprinda minunile pe care le-a savarsit Cuviosul. Langa racla Cuviosului Dimitrie s-au perindat de-a lungul timpului multi pelerini de seama. Astfel, Tudor Vladimirescu, inainte de a incepe miscarea revolutionara din 1821, s-a rugat aici, impreuna cu duhovnicul sau, episcopul Ilarion al Argesului. Apoi, moastele au fost ascunse de catre calugari, de teama profanatorilor. Revolutionarii din 1848, apoi domnitorul Alexandru Ioan Cuza si-au plecat si ei genunchii la capataiul Sfantului Dimitrie cel Nou.

 

 

.

14 Iulie 2006

Vizualizari: 1676

Voteaza:

Sfantul Dimitrie cel Nou se afla de 232 de ani pe pamant romanesc 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE