Sfantul Leontie de la Radauti, sarbatorit la Manastirea Bogdana


Sfantul Leontie de la Radauti, sarbatorit la Manastirea Bogdana

Astazi, de sarbatoarea Sfantulului Ierarh Leontie de la Radauti, Manastirea Bogdana, din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, isi serbeaza hramul. Dupa cum ne-a declarat arhim. Iustin Dragomir, staretul manastirii, sarbatoarea incepe la Manastirea Bogdana din seara aceasta, cu slujba Privegherii, oficiata de un sobor de preoti condus de arhim. Iustin, staretul manastirii. Sfanta liturghie va fi oficiata astazi de Inalt Preasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurat de un sobor de preoti, consilieri de la Centrul Eparhial si stareti de la manastirile din zona.

Asezamantul "Sfantul Ierarh Leontie", pentru 150 de copii orfani

Monument de arhitectura, Biserica "Sfantul Nicolae", din incinta manastirii, a fost ctitorita de voievodul Bogdan Voda (1359-1365), ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru izbanda in lupetele ce le-a purtat pentru a pune bazele unui stat liber si independent la rasarit de Carpati, in Tara Moldovei.

In timpul domniei lui Alexandru cel Bun, biserica a devenit lacas episcopal, episcopii avandu-si resedinta in incinta manastirii. Unii istorici afirma ca Manastirea Bogdana a fost resedinta mitropolitana, pana la 26 iulie 1401, cand Mitropolia Moldovei a fost recunoscuta oficial de Patriarhia de la Constantinopol si scaunul mitropolitan a fost mutat la Suceava.

In naosul Bisericii "Sfantul Nicolae" se afla 7 morminte voievodale, printre care cel al lui Bogdan I si Latcu Voievod. Tot in pronaosul bisericii se afla si moastele Sfantului Ierarh Leontie. Biserica inchinata Sfantului Leontie a fost sfintita la 15 mai 2005.

Manastirea are in incinta si un asezamant de copii, inchinat Sfantului Ierarh Leontie, care cuprinde 10 vile, o biserica cu clopotnita, 3 terenuri de sport, o microferma (pentru porci, vite, pasari etc.), un corp administrativ (cu bucataria principala, sala de mese, 2 sali de sport, club si, la subsol, un adapost de aparare civila pentru 160 de persoane), precum si mult spatiu verde. Asezamantul este destinat ingrijirii a 150 de copii orfani, fara handicapuri fizice si psihice, care vor fi crescuti si educati in spirit familial. In prezent, la caminul de copii se lucreaza la ultimele finisaje si se executa lucrarile de pictura la Biserica "Acoperamantul Maicii Domnului", aflata in incinta caminului, sperandu-se ca din toamna caminul sa fie pus in functiune. Din toamna anului 2007, la Manastirea Bogdana se lucreaza la complexul manastirii de maici, care se vor ocupa de educarea copiilor de la asezamant. S-a ridicat un complex de chilii, arhondaricul si s-a pus temelia bisericii cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului", din cadrul manastirii de maici.

Manastirea Bogdana are in incinta si un dispensar cu un cabinet de analize medicale si un laborator de kinetoterapie.

Manifestarile religioase vor continua in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor

Maine, de ziua Sfantului Voievod Stefan cel Mare, si Manastirea Putna va fi in sarbatoare. Sfanta Liturghie va fi savarsita aici de Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de Inalt Preasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, inconjurati de preoti si diaconi, dupa cum ne-a declarat pr. Dragos Buta, consilier in cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

.

01 Iulie 2008

Vizualizari: 1234

Voteaza:

Sfantul Leontie de la Radauti, sarbatorit la Manastirea Bogdana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE