Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul a zeci de biserici


Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul a zeci de biserici

Astazi, orasul Craiova isi serbeaza ocrotitorul. In fiecare oras din tara se afla cate o biserica inchinata Sfantului Dimitrie.

Zeci de biserici din intreaga tara au hramul „Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir“, la care romanii au mare evlavie. In Iasi sunt patru biserici care il au ca ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie: Biserica „Sfantul Dimitrie“ - ctitorie a lui Ioan Bals, Biserica „Sfantul Dimitrie“ - Misai, Biserica din curtea Brigazii 15 Mecanizate „Podul Inalt“. De asemenea, Biserica „Intrarea Domnului in Ierusalim“ din cartierul Tatarasi isi sarbatoreste astazi cel de-al doilea hram.



Sarbatoarea Sfantului Dimitrie este si ziua orasului Craiova. Catedrala mitropolitana din acest oras isi praznuieste si ea hramul tot astazi. Pentru a marca evenimentul, ieri seara, dupa Vecernie, la Craiova a avut loc un pelerinaj cu moastele Sfantului Nifon care se afla in aceasta Catedrala. De asemenea, astazi, un sobor de ierarhi si preoti va oficia slujba Sfintei Liturghii.

Sfantul Dimitrie



Actiuni caritative de ziua Sfantului Dimitrie

Si Biserica „Sfantul Dimitrie“ din Barlad isi serbeaza astazi hramul. Actuala biserica a fost construita in anul 1830, insa in decursul anilor a cunoscut mai multe lucrari de restaurare. De la pr. Petru Tufaru, parohul lacasului de cult si protopop de Barlad, am aflat ca de ziua Sfantului Dimitrie, dupa oficierea Sfintei Liturghii si a slujbei de pomenire a ctitorilor, credinciosii din parohie daruiesc pachete cu hrana semenilor aflati in spitale municipale. Ieri seara, slujba de priveghere a fost oficiata la aceasta biserica de un sobor de 20 de preoti.

Actiuni social-caritative similare se desfasoara astazi si in Botosani, la Biserica „Sfantul Dimitrie“ ctitorita in secolul al XIX-lea. „Ne ocupam de cateva cazuri izolate din parohie de batrani insingurati. Din vreme in vreme mai cercetam si pe cei din spitalele aflate pe raza parohiei, in crese si casele de copii“, ne-a declarat pr. Dumitru Volentiru. Biserici care il au ca ocrotitor pe Sfantul Dimitrie mai sunt in Targoviste, Suceava, Bacau - una dintre cele mai mari din tara cu acest hram, Roman. Aproape in fiecare mare oras din tara se afla o biserica inchinata Sfantului care are moastele la Tesalonic. De asemenea, in mediul rural se afla zeci de biserici care il au ca ocrotitor pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Manastirile Sfantului Dimitrie

Istoria Manastirii Pangarati din judetul Neamt, care are hramul „Sfantul Dimitrie“, incepe in anul 1432, cand un calugar de la Manastirea Bistrita a ridicat cu aprobarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare o biserica din lemn, intemeind un schit pe care turcii l-au incendiat in anul 1476. Manastirea de astazi dateaza din anul 1560 si este ctitoria domnitorului Alexandru cel Bun. Protosinghelul Teofil Lefterul, staretul acestei asezari, ne-a oferit cateva informatii din istoria recenta a manastirii: „In anul 1960, manastirea a fost inchisa, iar in 1984 a fost transformata in depozit de plante. A fost redeschisa in anul 1990 la initiativa I.P.S. Mitropolit Daniel“.

.

25 Octombrie 2008

Vizualizari: 2008

Voteaza:

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul a zeci de biserici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE