Un nou staret la Manastirea Nechit, Neamt


La Manastirea Nechit din Arhiepiscopia Iasilor a fost numit un nou staret - protosinghelul Zenovie Grigore (foto). Acesta urmeaza la conducerea manastirii arhimandritului Zenovie Ghibescu, aflat la varsta de 87 de ani. Protosinghelul Zenovie Grigore a fost instalat in scaunul staretesc duminica, 30 octombrie, de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. De la arhimandritul Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, am aflat ca si hirotesia in protosinghel a noului staret de la Manastirea Nechit a avut loc tot duminica. „Protosinghelul Zenovie Grigore s-a nascut la 20 martie 1974 la Puiesti (Vaslui) si a intrat ca frate la Manastirea Nechit in anul 1990.

A trecut prin toate ascultarile, de la cele mai de jos pana la cea de cancelar. Aproape zece ani a fost egument al acestei manastiri, ajutandu-l pe arhimandritul Zenovie Ghibescu. De altfel, este ucenic al fostului staret. Protosinghelul Zenovie a fost tuns in monahism la 1 ianuarie 1992, avandu-l ca nas de calugarie pe arhimandritul Clement Gainescu, fost staret la Manastirea Horaita. A fost hirotonit ierodiacon la data de 16 februarie in acelasi an si apoi ieromonah la data de 1 martie“, ne-a declarat arhimandritul Timotei Aioanei.

Protosinghelul Zenovie a urmat cursurile Colegiului Universitar de Institutori, obtinand licenta cu teza „Educatia religioasa scolara“, apoi absolvit Facultatea de Psihologie si Asistenta Sociala din Iasi cu licenta - „Asistenta spirituala a mortii“, dar si Facultatea de Drept cu licenta - „Impartirea mostenirii“. In prezent, staretul Manastirii Nechit este student in anul IV al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi.

De la arhimandritul Timotei Aioanei am mai aflat ca in perioada in care a fost egumen al manastirii, protosinghelul Zenovie Grigore a avut numeroase realizari administrative, construind o clopotnita cu paraclis si biblioteca, casa monahala „Pelerinul“ cu 40 de chilii. De asemenea, se afla in faza avansata de constructie o alta casa monahala cu 40 de chilii, trapeza si biblioteca. In prezent, se lucreaza si la ridicarea Schitului „Sfantul Ilie“. Parintele Zenovie este indragit de studenti pentru ajutorul financiar, dar si duhovnicesc pe care il acorda tuturor celor care bat la poarta manastirii, dar si de satenii din Nechit, pentru ca impreuna cu fostul staret al manastirii a lucrat la ridicarea unei noi biserici in sat. (M.
D.)

.

03 Noiembrie 2005

Vizualizari: 10672

Voteaza:

Un nou staret la Manastirea Nechit, Neamt 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Nicolae VasiliuPostat la 2010-05-04 23:00

    Protosinghelul Zenovie Grigore, a ajutat si ajuta multa lume cre-i cere ajutorul. Este ager la minte, isciditor, cautator de a invata tot timpul, bun cu raii si bun cu bunii. Cea mai mare satisfactie a domniei sale este sa invete si sa indrume pasii celor care merg mai greu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE