Vesmantul Cuvioasei vine anul acesta de la Bucuresti

Aseara, Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost invesmantata pentru sarbatoare. Aceasta ceremonie s-a desfasurat in Catedrala mitropolitana, doar sub privirile preotilor slujitori Vesmintele Sfintei sunt schimbate de cateva ori pe an. Ele sunt de obicei daruite de credinciosii care vor sa multumeasca pentru ajutorul primit de la Cuvioasa. Anul acesta, vesmantul a fost daruit de o familie de credinciosi din Bucuresti, care a dorit sa-si pastreze anonimatul

Este imposibil ca cineva sa nu fi remarcat faptul ca si Cuvioasa Parascheva poarta mereu tot alte vesminte. In zilele de sarbatoare, acestea uimesc prin luminozitatea auriului, iar in posturi culorile inchise ne indeamna spre meditatie.



Vesmintele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt confectionate dintr-un material special. Ele au forma unei cruci, lunga de 2,50 m si lata de 1 m, lungimea bratelor fiind de 1,50 m. In mijlocul acesteia, in dreptul mainilor Sfintei este cusuta o cruce sau monograma cu Iisus Hristos (XP). De regula, vesmintele se fac la comanda. Acestea se lucreaza in ateliere specializate. In Romania exista cateva manastiri care stiu dimensiunile "hainelor" Sfintei Parascheva: Manastirea Galata, "Sfantul Atanasie" din Copou, Varatec, Pasarea si Tiganesti de langa Bucuresti. Vesmintele se croiesc dintr-un material special sau din catifea brodata.

Arhimandritul Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane, ne-a oferit cateva amanunte: "Vesmintele Sfintei Parascheva nu sunt ca niste vesminte preotesti sau arhieresti. Vesmantul propriu-zis e facut ca sa poata inveli moastele Sfintei, care are statura unui om obisnuit. El are o forma deosebita si se infasoara in jurul moastelor".

Ceremonia de invesmantare

Invesmantarea moastelor Sfintei Parascheva se desfasoara dupa o ceremonie bine stabilita, la care nu participa decat cativa preoti. Catedrala se inchide. Daca in biserica s-a aspirat praful inainte de invesmantare, ceremonia are loc chiar langa racla Sfintei. Atunci cand in Catedrala inca se mai face curatenie, invesmantarea are loc in Sfantul Altar, unde exista o masa speciala. Vesmantul este schimbat numai de catre preotii de la Catedrala. Mai intai se canta troparul Sfintei Parascheva, fiecare preot se inchina si saruta moastele. Langa racla sunt asezate doua mese special pregatite pentru aceasta ocazie. Preotii asaza moastele Sfintei Parascheva pe mese si desfac incet agrafele care prind vesmantul la spate. Moastele sunt invelite intr-un al doilea vesmant, care nu se schimba niciodata. 'Se spune ca acela este vesmantul in care s-au adus sfintele moaste si este ca un fel de sigiliu. Sunt anumite gaurele care, de-a lungul timpului, s-au facut in vesmant, dar nu putem sa il schimbam, pentru ca este ca un sigliul al ctitorilor care au adus moastele", a dezvaluit parintele Dosoftei. Noul vesmant care se infasoara in jurul Cuvioasei Parascheva se prinde cu agrafe la spate, in anumite locuri. "Coroana de pe capul Sfintei se suprapune de fapt in jurul gatului si a fetei. Aceasta coroana fixeaza vesmantul ca pe o broboada. Dupa aceea se schimba si fetele de la pernutele care sunt in racla - pernuta de la capul Sfintei si pernuta de la picioare", a adaugat parintele Dosoftei. In final, Cuvioasa este asezata in racla. Vesmintele sunt intotdeauna noi.

Semnificatia culorilor "hainelor" Sfintei Parascheva

Vesmintele Cuvioasei Parascheva se schimba in primul rand pentru ca se murdaresc. Acum cativa ani, racla a fost acoperita cu o protectie din plastic, ce permite atingerea moastelor doar in dreptul mainilor, acolo unde este cusuta si o cruce. Culoarea vesmintelor are semnificatii speciale. La sarbatori, vesmantul are o culoare luminoasa - alba - aurie, iar in perioada posturilor sau peste an, predomina nuantele inchise - grena, albastru sau chiar violet. Vesmantul se schimba cu doua zile inainte de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. "Pentru ca in aceasta perioada exista mii de inchinatori care se ating de Sfintele Moaste, vesmantul se murdareste. De aceea, il schimbam si dupa Hram. Vesmantul mai este schimbat de Craciun, apoi la inceputul Postului Mare, cand se pune un vesmant mai inchis la culoare pentru a semnifica perioada de post, care este una de intristare. Chiar si preotii poarta in aceasta perioada vesminte mai inchise la culoare", a dezvaluit parintele Dosoftei.

Cu o zi inainte de Pasti vesmantul se schimba din nou cu unul alb, care ramane pana dupa sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh. Dupa ce au trecut aceste sarbatori, Sfanta Parascheva primeste un vesmant nou, ce va fi schimbat la Hramul urmator.

Croitoresele Sfintei Parascheva

De cativa ani, administratia Centrului Eparhial nu a mai fost nevoita sa comande vesminte pentru Sfanta Parascheva. Credinciosi din toate zonele tarii vin si comanda "haine" pentru Cuvioasa. In Iasi sunt doua manastiri ce au dimensiunile vesmantului Sfintei Parascheva - Manastirea "Sf. Atanasie" din Gradina Botanica si Manastirea Galata.
Cu o saptamana in urma le-am gasit la lucru pe maicutele de la "Sfantul Atanasie". Croiau un vesmant pentru Cuvioasa Parascheva. Fara a le intrerupe de la munca, le-am rugat sa ne arate cum se face o "haina" pentru moastele Sfintei de la Iasi. "Vesmantul se face dintr-un material brodat cu diferite motive sau deja imprimat. Avem nevoie de 2,50 m de material", ne spune maica Anastasia, manuind cu pricepere foarfeca. "Se coase un dreptunghi cu doua aripioare aplicate, luand in final forma unei cruci. Acolo unde se infasoara vesmantul peste maini se coase o cruce. Din ansamblul vesmantului mai fac parte si doua fete pentru pernutele de la cap si de la picioare. Cel mai des facem vesminte brodate, cu diverse motive religioase: strugure, vita-de-vie, spice sau flori. Depinde de modelul cerut de clienti", adauga maica, despre care aflam ca este sefa atelierului de croitorie.


Maica Anastasia ne-a vorbit si despre ispitele care apar atunci cand se lucreaza vesminte pentru Cuvioasa, dar si despre bucuria pe care o traieste atunci cand vede ca munca mainilor lor imbraca moastele Sfintei: "Se intampla sa se mai rupa ata sau chiar acul de la masina. De aceea, atunci cand lucram incercam sa cream o stare de rugaciune. Daca realizezi ca nu e totuna a lucra pentru un om cu a lucra pentru un sfant, incerci sa alungi starile de neliniste si treaba merge mai bine, gandindu-te la sfantul pentru care lucrezi si la Dumnezeu".

Vesmantul Cuvioasei, intre dar si datorie

Maicile de la "Sf. Atanasie" ne-au povestit ca, ori de cate ori manastirea s-a aflat intr-un impas financiar, au primit o comanda de vesmant pentru Sfanta Parascheva. De aceea, ele o considera pe Cuvioasa ocrotitoarea lor. Am mai aflat ca cele mai multe comenzi vin de hramul Sfintei. "Dupa ce s-au inchinat de ziua ei, vin direct la manastire si comanda vesminte. Sunt din Bucuresti, Constanta, din toata tara. Cei mai multi vor sa-i multumeaca pentru ajutorul primit. Sunt foarte putini cei care comanda vesmant pentru ca Sfanta sa le rezolve o anumita problema", ne-a mai spus maica Anastasia. "Cand vin si comanda cate un vesmant, li se vede pe chip o mare bucurie. Daca pentru ei este ca o datorie, noi simtim ca prin fiecare vesmant lucrat primim un dar facut de Sfanta. Ne ajuta cand ne este mai greu, caci manastirea noastra traieste din fondurile castigate prin croitorie".

"Sfanta cere sa i se faca vesminte"

La Manastirea "Sf. Atanasie si Chiril" se fac anual aproximativ 30 de vesminte pentru Cuvioasa Parascheva. Pretul unuia brodat variaza intre 10 si 15 milioane de lei, in functie de complexitatea modelului, iar cele din material deja imprimat ajung la trei milioane de lei. "Foarte multi dintre cei care vin sa faca vesminte pentru Cuvioasa spun ca li s-a aratat in vis. Am intalnit cazuri in care oamenii povesteau ca dupa ce au primit ajutorul Sfintei i-au promis ca ii vor face un vesmant. Luati cu problemele de zi cu zi au uitat. Dupa 10 si chiar 20 de ani au visat-o pe Cuvioasa care le-a cerut sa-si respecte promisiunea. Visul s-a repetat pana si-au respectat promisiunea. Am mai intalnit o persoana careia Sfanta i-a aratat in vis chiar si culoarea materialui pentru vesmant. Altii vin si cauta anumite modele pe care tot Cuvioasa le-a cerut in vis", ne-a dezvaluit maica Anastasia.


de Monica DUMITRESCU

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 2983

Voteaza:

Vesmantul Cuvioasei vine anul acesta de la Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE