Au furat icoana facatoare de minuni


Tot sudul Greciei a fost impanzit de politie in incercarea de prindere a celor care au furat-o pe Panagia de la Elona

 
In sudul Greciei avea loc ieri o ampla actiune a politiei, la sol, in aer si pe mare, in incercarea de a da de urma hotilor care au furat una din cele mai venerate icoane facatoare de minuni ale tarii, relateaza BBC news online. Se spune ca icoana Fecioarei Maria, apartinand manastirii Elona, a jucat un rol esential in eliberarea Greciei de sub dominatia imperiului Otoman, in cursul secolului ale XIX-lea iar mai marii bisericii ortodoxe grecesti sustin ca, de-a lungul timpului, a infaptuit alte nenumarate minuni. Manastirea Elona este situata pe o stanca in apropierea oraselului Leonidio, la proximativ 300 kilometers sud-vest de capitala Atena.

Icoana Fecioarei Maria, Panagia (cum este denumita Maica Domnului de catre grecii ortodocsi) are o vechime de 700 de ani si este atat de importanta pentru Grecia incat insusi seful politiei elene, fost luptator antitero de elita, conduce operatiunile de recuperare a acesteia. Reprezentandu-o pe Fecioara cu Pruncul, icoana din argint masiv, care masoara 40 pe 50 de centimetri, avea pe ea si nenumarate alte bijuterii pretioase donate de cei care i s-au inchinat.


E semn rau
"Acesta este cel mai ingrozitor lucru care ni se putea intampla, bisericii noastre si religiei ortodoxe", a precizat intr-o declaratie publica episcopul metropolitan Alexandros din Mantineia si Kynouria. Episcopul Alexandros este de parere ca hotii au patruns in manastire dupa ce au escaladat stancile cu echipament special. Este posibil ca rapitorii icoanei sa fi patruns in incinta sfantului lacas joi seara, inainte de inchiderea acestuia.

La randul ei, politia elena este convinsa ca este vorba despre o operatiune pregatita minutios de traficanti profesionisti care lucreaza eventual la solicitarea unui colectionar.

Parintele Nikolaos Sarantis, preotul local, crede, de asemenea, ca hotii au fost extrem de bine organizati. "Este foarte dificil sa ajungi aici. Cred insa ca ei s-au lipit de stanci precum Satana", a declarat acesta. Furtul a fost raportat de catre cele trei calugarite care locuiesc permanent la manastire.

Anual in fata icoanei vin sa se inchine zeci de mii de credinciosi mai ales in jurul datei de 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sarbatori crestin-ortodoxe. Numai in ultimii ani, icoana a vindecat nenumarate persoane de boli incurabile, a ajutat multe familii sa aiba copii sau i-a protejat pe cei care sofeaza pe drumurile extrem de periculoase din zona muntoasa in care este situata manastirea. Dimitris Tsigounis, primarul local, a precizat ca oamenii din regiune sunt foarte ingrijorati din cauza acestui furt care ar putea fi interpretat ca un semn ca vin vremuri grele pentru credinciosii greci. (C.C.)


.

21 August 2006

Vizualizari: 3078

Voteaza:

Au furat icoana facatoare de minuni 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Sebastian BriaPostat la 2009-07-22 12:28

    Sa dea Domnul sa fie gasita cat mai repede, pentru dragostea si iubirea pe care oamenii credinciosi o poarta Maicii Domnului si Domnului Nostru Iisus Hristos !! Doamne miluieste-ne pe noi, nevrednicii robii Tai !!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE