La 65 de ani de la eliberarea Basarabiei, cimitirul de la Tiganca a fost vandalizat


Cimitirul din satul Tiganca, raionul Cantemir, din Republica Moldova, unde sunt ingropati aproximativ 1.000 de militari romani, recent reamenajat, a fost vandalizat, potrivit unei declaratii a primarului localitatii, Petru Gandrabur, relateaza BASA-press, preluata de Mediafax.

Gandrabur a spus ca incidentul a avut loc cu doar cateva zile in urma. "Presupunem ca cel putin doua persoane au coborat drapelul Romaniei, care se afla alaturi de cel al Republicii Moldova, chiar la poarta cimitirului, l-au rupt in doua si l-au calcat in picioare. Jumatate din drapelul statului roman a fost furat, iar cealalta parte a fost arborata.

In ceea ce priveste mormintele eroilor romani, acestea nu au fost profanate", a adaugat primarul.

Primarul satului Tiganca sustine ca acest incident ar avea o legatura directa cu recentele declaratii ale presedintelui roman, Traian Basescu, privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, alaturi de Republica Moldova. "A fost o actiune organizata. Nu stim cine este, dar speram sa nu mai avem probleme de acest gen", a declarat Gandrabur.

Solicitati de BASA-press, reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Chisinau au declarat ca au fost informati despre incidentul de la cimitirul din Tiganca abia ieri dimineata. "Urmeaza sa aflam si noi mai multe detalii. Deocamdata nu putem comenta acest caz", au spus sursele citate. Pana in prezent nu sunt cunoscute persoanele care se fac vinovate de producerea incidentului.

Vandalizarea cimitirului de la Tiganca vine exact la 65 de ani de la luptele care s-au dat aici: intre 4 -15 iulie 1941, armata romana a dus aici cele mai grele lupte pentru eliberarea Basarabiei. Cimitirul din satul Tiganca a fost inaugurat la 1 iunie 2006 de catre Regele Mihai, care a revenit pe teritoriul Moldovei dupa 65 de ani. Cimitirul a fost reamenajat astfel incat sa devina loc de reculegere in memoria celor peste 70 de mii de romani cazuti in Campania din Est (iunie 1941-august 1944) a celui de-al doilea razboi mondial. Reconstructia Cimitirului de Onoare Romanesc de la Tiganca a constat in imprejmuire, reamenajarea celor noua gropi comune, instalarea a 142 de cruci, amplasarea a 11 placi de marmura (pe noua din ele fiind inscrise numele celor 830 de militari romani identificati), amenajarea peisagistica si a cailor de acces, montarea unei troite, a unei porti monumentale traditionale si a candelelor care vor arde in memoria militarilor cazuti, a adaugat sursa citata. (G.D.)

 

.

14 Iulie 2006

Vizualizari: 1379

Voteaza:

La 65 de ani de la eliberarea Basarabiei, cimitirul de la Tiganca a fost vandalizat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE