Marea Tacere face furori in Germania


Un film care urmareste viata de zi cu zi a unor calugari cartuzieni din Alpii francezi fascineaza publicul * Documentarul, care dureaza aproape trei ore, nu contine decat doua minute de dialog.

In ultimele saptamani, un film neobisnuit face sali pline in Germania: un documentar de trei ore, filmat intr-o manastire, in care aproape nu se rosteste nici un cuvant, (doar un dialog care dureaza doua minute), relateaza BBC online.

Filmul numit "In Marea Tacere" e un tablou intim al vietii de zi cu zi a unor calugari cartuzieni (cunoscuti a fi vegetarieni) din Alpii francezi. Vizionarea acestui film a avut loc dupa 17 ani de cand regizorul a cerut prima oara permisiunea de a filma acolo.

"O bucurie pura"
Numai lumanarile rup din bezna totala.

E miezul noptii si sub arcadele de piatra inghetate bocna, calugarii, in rasele lor din tesatura aspra recita versuri gregoriene.

"O fac pentru ca asta e alegerea lor. se simt mult mai aproape de Dumnezeu. E un concept foarte simplu, conceptul de dumnezeire, de bucurie pura."

Philip Groening, regizorul filmului, a cerut permisiunea sa filmeze in manastire acum 17 ani.

Cand in cele din urma i s-a dat voie, a gasit o lume inchisa in mare parte neschimbata de cand s-a fondat ordinul Cartuzienilor acum zece secole.

Calugarii se supun tacerii aproape totale, in afara doar de ceea ce unul dintre ei numeste "teroarea clopotului".

"Accepti pur si simplu faptul ca, indata ce suna clopotul, nu te mai gandesti la nimic, te scoli si te duci acolo unde e nevoie de tine. Si-apoi, fiecare clipa este o clipa a prezentului pentru ca nu trebuie sa iti faci planuri de genul ce o sa fac eu peste doi ani, ce o sa se aleaga de cariera mea peste 15 ani si chiar absenta cuvintelor face ca aceste clipe in sine sa devina foarte, foarte puternice", spune regizorul.


O viata de contemplatie
Filmul inregistreaza practic gesturile repetate la infinit ale rutinei zilnice. Colo, un calugar cufundat in umbra imparte mancarea prin deschizaturile din usile chiliilor.

Camera de filmat intra intr-una din ele si vedem un calugar dormind pe patul de paie. Alaturi, o mica soba de tabla care mai indulceste din frigul taios. Regizorul Philip Groening a locuit practic in manastire cateva luni ca sa faca filmul.

"Cand am parasit manastirea ma gandeam la experienta prin care am trecut si mi-am dat seama ca am avut unicul privilegiu de a trai intr-o comunitate de oameni senini, carora nu le e frica de nimic. Ei cred ca moartea este doar o stare de tranzitie, ei cred ca daca ceva rau se intampla e un dat de la Dumnezeu. experienta asta m-a schimbat si pe mine. A fost ca o calatorie intr-o alta lume. Am avut sansa sa aflu ce inseamna timpul pentru cineva care stie ca nu-si va parasi niciodata locuinta sau chilia. Am crezut de la inceput ca este minunat sa am ocazia sa fac un film in care limbajul dispare, in prim-plan fiind Timpul", spune Philip Groening.

Calugarii cartuzieni fac parte dintr-unul dintre cele mai stricte ordine crestine.

Acest film de trei ore, aproape un film mut, care nu avea ingredientele asteptate ale unui mare succes, ruleaza acum in sali arhipline si fascineaza publicul prin viziunea unica asupra unei vieti de contemplatie, ascunsa dupa zidurile groase ale unei manastiri, necunoscuta pana acum. Criticii de specialitate au declarat ca aceasta prductie e de o stranietate fascinanta. (D.M.)

.

09 Ianuarie 2006

Vizualizari: 2488

Voteaza:

Marea Tacere face furori in Germania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE