Pomenirea Sfantului Siluan Athonitul

Pomenirea Sfantului Siluan Athonitul Mareste imaginea.

Acest Siluan, cetatean al Ierusalimului cel ceresc, s-a ivit din parinti cucernici de pe pamantul Rusiei in satul numit Sovsk, tinand de Mitropolia Tambovului. S-a nascut in anul al 1866-lea de la nasterea dupre trup a Cuvantului lui Dumnezeu, si din tinerete a fost chemat la pocainta de Insasi prealaudata Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria.


Ajungand cu varsta la al 27-lea an, a parasit grijile lumii si intarindu-se la drum cu rugaciunile celui intre sfinti Parintele Ioan din Kronstadt, a ajuns in Grecia, la vestitul Munte Athos, luand asupra-si jugul cel monahicesc in Manastirea Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon.


Daruindu-se din tot sufletul lui Dumnezeu, in putina vreme nu numai a primit rugaciunea cea neincetata in dar de la Preasfanta de Dumnezeu Nascatoare, dar si negraitei dumnezeiesti aratari in slava a Domnului nostru Iisus Hristos s-a invrednicit, in cinstita biserica a Sfantului Prooroc Ilie care se afla in moara zisei manastiri.


Stingandu-se insa primul har si cuprins fiind cel preacuvios de plans mare, si de multe ori fiind parasit de Dumnezeu si dat ispitirilor vrajmasilor celor intelegatori, vreme de 15 ani urmand pasilor lui Hristos, "cereri si rugaciuni catre Cela ce putea sa-l mantuiasca pre dansul din moarte, cu strigare tare si cu lacrami aducand" (Evr 5,7), invatat de Dumnezeu fiind (vezi In 6,45), de Sus a auzit glasul Datatorului de Lege: "Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui", pre carele pazind ca pre un nemincinos indreptar, alergat-a in calea lui Antonie, lui Macarie, lui Sisoe, lui Pimen si a celorlalti preaslaviti dascali ai pustiei, a caror masura si ale caror daruiri a atins, aratandu-se un invatator apostolicesc si proorocesc, viu fiind si dupre moarte.


Lasat-a si scrieri pline de har si de Duhul Sfant, pre care le-a facut aratate ucenicul si invatacelul lui, Staretul Sofronie, intemeietorul si arhimandritul celei din insula Britaniei manastiri a binecredinciosilor ortodocsi. Si ce nevoie este aici de a inmulti cuvinte despre atotcuviosul Siluan? Caci mai inainte venind acel Avva Sofronie, insemnat-a si a scris viata si invatatura aceluia pre larg si cu de-amanuntul la inceputul cartilor dumnezeiestilor si preadulcilor lui scrieri. Carea carte invata, precum este cu putinta celor ce citesc sa cunoasca si sa vaza, ce fel a fost acest nevoitor al Domnului, si cum, pazind Poruncile cu scumpete, murind vietii intru totul, dobandit-a pre Hristos, precum zice Sfantul Pavel, viind intr-insul (Ga 2, 20); carte, altfel de Dumnezeu insuflata, fiind scrisa cu con-deiul Duhului. Adeveresc cuvantul acesta cei multi cari printr-insul "dintru tot neamul ce este sub cer" (FA 2, 5) "la cunostinta adevarului" (1 Tim 2, 4) au venit, si inca si acuma vin. Caci a fost acest minunat barbat "bland si smerit cu inima" (Mt 11, 29), inflacarat rugator catre Dumnezeu pentru mantuirea tuturor oamenilor, si un propovaduitor neasemuit al dragostei pentru vrajmasi, carea este intarirea cea mai neindoielnica cu putinta a venirii Duhului, cu adevarat Cel dumnezeiesc.

 

Mutatu-s-a de la moarte la viata acest fericit Cuvios Siluan, implinit in zile dupre Duhul, in luna lui septembrie, ziua a 24-a, in anul 1938, imparatind Domnul nostru Iisus Hristos, Caruia slava si stapanirea in vecii vecilor. Amin.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 9924

Voteaza:

Pomenirea Sfantului Siluan Athonitul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE