Basilica Sfantul Pavel din Roma

Basilica Sfantul Pavel din Roma Mareste imaginea.


Basilica Sfantul Pavel din Roma

Cunoscuta si sub numele de "Basilica Sfantul Paul din-afara zidurilor" sau "Basilica fara ziduri", aceasta este una din cele cinci biserici considerate a fi marile biserici antice ale Romei. Biserica Romano-catolica numara intre ele urmatoarele biserici: Sfantul Ioan Lateran, Sfantul Laurentiu din-afara zidurilor, Sfanta Maria Mare si Sfantul Pertru. Cardinalul Andrea Cordero Lanza di Montezemolo, numit in anul 2005, este actualul paroh al basilicii.

In 386, imparatul Teodosie I a inceput ridicarea unei basilici mult mai largi si mai frumoase, insa lucrarea, incluzand si mozaicurile, nu a ajuns la un bun sfarsit pana sub pontificatul lui Leon I. Poetul crestin Prudentiu descrie splendoarea monumentului in cateva fraze foarte expresive. Fiind dedicata si Sfintilor Taurinus si Herculanus, martiri in Ostia secolului al V-lea, aceasta poarta si denumirea de "basilica celor trei domni".

           

Din basilica antica s-au mai pastrat decat partea interioara a absidei cu arcul triunfal si mozaicurile din interiorul arcului; mozaicurile din absida si din tabernacolul marturisirii lui Arnolfo di Cambio apartin secolului al XIII-lea. In vechea basilica, fiecare papa isi avea propriul portret in intr-o portiune ce se intindea deasupra coloanelor, despartind cele patru arcade de nava.

In 937, cand Sfantul Odo din Cluny a venit in Roma, Alberic II de Spoleto, patrician din Roma, a incredintat manastirea si basilica congregatiei acestuia, iar Odo l-a asezat la conducere pe Balduino de Monte Cassino. Papa Grigorie al VII-lea a fost a fost abate al manastirii, in timpul lui, Panteonul din Amalfi prezentand usile de bronz ale marii nasilici, care au fost executate de de un artist constantinopolitan. Papa Martin V a incredintat manastirea calugarilor ordinului din Monte Cassino. Jurisdictia abatelui se va intinde si asupra altor zone precum districtul Civitella San Paolo, Leprignano si Nazzano.

Curtea interioara a manastirii a fost realizata intre anii 1220 si 1241. Sacristeriul pastreaza o frumoasa statuie a papei Bonifaciu IX. In timpul lui Grigorie cel Mare, langa basilica se aflau doua manastiri: Sfantul Aristus pentru calugari si Sfantul Stefan pentru maici. Slujbele erau tinute de un sobor de preoti special alesi de papa Simplicius. De-a lungul timpului, manastirile si clerul basilicii au decazut; papa Grigorie II a restaurat manastirile si a incredintat calugarilor ingrijirea basilicii.

           

Papii au continuat cu actele de binefacere catre aceasta basilica; basilica a avut de suferit de pe urma invaziilor saracinilor din secolul al IX-lea. In acord cu acest lucru, papa Ioan VIII a fortificat basilica, manastirea si locuintele taranilor care formau atunci orasul Ioannispolis, care era inca mentionat in secolul al XIII-lea.

Intre anii 1251 si 1964 basilica a servit ca resedinta a patriarhului latin de Alexandria.

In 1832, un foc ce a pornit din cauza neglijentei lucratorilor care reparau acoperisul a cuprins intreaga basilica. Alaturi de alte biserici din Roma, aceasta si-a pastrat caracterel ei primitiv timp de 1435 de ani. Intreaga lume a contribuit la renovarea acesteia. Viceroy al Egiptului a trimis pilastri de alabastru, tarul Rusiei a trimis pretioasele malafituri din tabernacol. Lucrarile de pe fatada principala, indreptata spre Tiber, au fost terminatede catre Guvernul Italian, care a si declarat-o monument national. Intriorul peretilor navei sunt asternuti cu mozaicuri pe doua randuri prezentand scene din viata Sfantului Paul.

          

Basilica, infiintata de imparatul bizantin Constantin I a fost construita deasupra a ce se considera a fi mormantul Sfantului Pavel, unde se zice ca, imediat dupa executia acestuia, urmasii sai au ridicat un monument memorial, numit "cella memoriae" deasupra mormantului sau. Cum am spus mai sus, aceasta basilica constantiniana a fost inlocuita in anul 386 de catre o cladire si mai mare. La randul ei, aceasta a fost distrusa de incendiul din 1823, iar actuala basilica a Sfantului Pavel din-afara zidurilor a fost ridicata in locul aceleia, inaltandu-se podeaua.

Cronica manastirii benedictine atasata basilicii mentioneaza, in privinta reconstruirii acesteia, gasirea unui mare sarcofag de marmura deasupra caruie se aflau incrustate cuvintele "Paulo Apostolo Mart(yri)" adica "lui Pavel, Apostol si Martir". In orice caz, spre deosebire de celelalte sarcofage ale vremii, acesta nu a fost trecut in actele de excavare.

La data de 6 decembrie 2006, s-a anuntat ca arheologii Vaticanului au descoperit, sub altar, un sarcofag ce se crede a pastra moastele Apostolului Pavel. O conferinta de presa tinuta la 11 decembrie 2006 a oferit mai multe detalii in privinta lucrarilor de excavatie, care au durat din anul 2002 pana in 22 septembrie 2006, si care au inceput imediat ce pelerinajele la basilica din anul jubiliar 2000 si-au marturisit tristetea de a nu putea vedea si inchina la mormantul Sfantului Pavel. Sarcofagul nu a fost mutat din locul sau, ceea ce se poate vedea din el fiind doar o laterala.

O linie curba din caramizi indicand marginea absidei basilicii constantiene a fost descoperita in apropierea vestica a sarcofagului, aratand ca vechea basilica isi avea intrarea dinspre est, ca si Sfantul Petru din Vatican.

 

           

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2017

Vizualizari: 26179

Voteaza:

Basilica Sfantul Pavel din Roma 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE