Neamul lui Tobit. Frica de Dumnezeu si napasta batranului Tobit.

l. Cartea istoriei lui Tobit, fiul lui Tobiel, al lui Ananiel, al lui Aduel, al lui Gabael, din neamul lui Asiel, din semintia lui Neftali,
2. Care, in zilele lui Salmanasar, regele Asiriei, a fost luat in robie din Tisbe, care se afla la miazazi de Cades Neftali, in Galileea de sus, mai sus de Hator, retras spre apus, si la miazanoapte de Sefat.
3. Eu, Tobit, in toate zilele vietii mele am umblat pe caile adevarului si ale dreptatii si am facut multe binefaceri fratilor mei si poporului meu, care venise impreuna cu mine la Ninive, in tara Asiriei.

4. Cand traiam eu in tara mea, in pamantul lui Israel, fiind inca tanar, toata semintia lui Neftali, strabunul meu, s-a despartit de casa lui David si de Ierusalim. Acesta fusese ales dintre toate triburile lui Israel pentru jertfele lor; acolo fusese zidit templul in care locuieste Cel Preainalt si Sfintit pentru toate neamurile viitoare.
5. Toti fratii mei si casa lui Neftali jertfeau vitelului lui Baal pe care-l facuse Ieroboam, regele lui Israel, la Dan, pe muntii Galileii.
6. Ma duceam adesea singur la Ierusalim, de sarbatori, ca sa implinesc legea ce indatoreaza pe tot Israelul pentru totdeauna. Ma duceam la Ierusalim cu parga din roade si din animale, cu dijma din vite si cu prima tunsoare a oilor.
7. Si le dam preotilor, fiii lui Aaron, pentru jertfelnic, iar o zeciuiala din vin si grau, din masline, din rodie si din celelalte roade ale pamantului o dadeam fiilor lui Levi care slujeau in Ierusalim; a doua zeciuiala o vindeam si in fiecare an ma duceam si o cheltuiam la Ierusalim;
8. Iar o a treia o dadeam orfanilor, vaduvelor si strainilor care locuiesc cu Israelitii; le-o aduceam ca dar din trei in trei ani. Noi o mancam, credinciosi in acelasi timp sfaturilor Deborei, mama tatalui meu, Ananiel, caci eu, dupa moartea tatalui meu, am ramas orfan.
9. Ajungand in varsta barbateasca, mi-am luat de femeie pe Ana, din neamul nostru si ea mi-a nascut pe Tobie.
10. Si cand am fost dus in robie la Ninive, toti fratii mei si toti cei de un neam cu mine au mancat din mancarurile acelora.
11. Iar eu mi-am pazit sufletul si n-am mancat,
12. Caci mi-am adus aminte de Dumnezeu cu toata inima mea.
13. Si mi-a daruit Cel Preainalt mila si bunavointa inaintea lui Salmanasar si am fost omul lui de incredere.
14. M-am dus in Media si am dat lui Gabael, fratele lui Gabri, din Raghesul Mediei, zece talanti de argint sa-i pastreze.
15. Iar daca a murit Salmanasar, s-a facut rege in locul lui fiul sau, Sanherib; caile Mediei s-au inchis, si eu nu m-am mai putut duce in Media.
16. In zilele lui Salmanasar am facut multe binefaceri fratilor mei de neam:
17. Celor flamanzi le dadeam painea mea, celor goi, hainele mele, si de vedeam pe careva din neamul meu mort si aruncat peste zidurile Ninivei, il ingropam.
18. Ba am ingropat pe ascuns si pe aceia pe care i-a ucis regele Sanherib, cand se intorceau fugari din Iudeea. Sanherib a ucis multi Israeliti in mania sa. Si a cautat regele trupurile si nu le-a gasit.
19. Si s-a dus unul dintre niniviteni si m-a parat la rege, ca eu i-am ingropat, si atunci eu m-am ascuns. Afland insa ca ma cauta sa ma ucida, de frica am fugit din cetate.
20. Si mi s-a jefuit atunci toata averea mea si nu mi-a ramas nimic, decat numai Ana, femeia mea, si fiul meu, Tobie.
21. Dar n-au trecut patruzeci de zile, si regele a fost ucis de cei doi fii ai sai care au fugit in muntii Araratului. In locul lui s-a facut rege Asarhadon, fiul sau, care a pus pe Ahiacar, fiul fratelui meu, Anael, peste toate veniturile regatului sau si peste toata Carmuirea casei lui.
22. Si a mijlocit Ahiacar pentru mine si m-am intors la Ninive. Ahiacar insa era si paharnic si pastratorul sigiliului, carmuitor al casei si vistiernic.
Si Asarhadon l-a pus al doilea dupa el, si el era fiul fratelui meu.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 763

Voteaza:

Neamul lui Tobit. Frica de Dumnezeu si napasta batranului Tobit. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE