Saptamana Mare

Saptamana Mare Mareste imaginea.

Saptamana Mare sau Saptamana Sfintelor Patimiri incepe anul acesta pe 28 aprilie, cu Denia din Sfanta si Marea Luni care se savarseste duminica seara si se incheie cu Liturghia Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia din Sfanta si Marea Sambata. Saptamana Mare este ultima saptamana din perioada Triodului.

Deniile sunt slujbe de priveghere, Utrenii. Amintim ca Utrenia se savarseste seara in continuarea Vecerniei si a Litiei si poarta numele de Priveghere. Cand vorbim de Denii, Utrenia savarsita seara, nu mai este unita cu Vecernia si cu Litia, ca in cazul Privegherii din ajunul duminicilor, a sarbatorilor imparatesti si a sfintilor cu priveghere. In cultul ortodox avem opt slujbe care poarta numele de "Denii". Doua sunt savarsite in Saptamana a cincea din Postul Sfintelor Pasti si sase in Saptamana Patimirilor.

Deniile se oficiaza dupa randuiala Utreniei zilelor de rand din Postul Mare cu deosebirea ca au Evanghelie. Din acest motiv, preotul imbraca si felonul, fie dupa sedelna de la ultima catisma, fie indata dupa troparul de la ‘Aliluia’, iar la timpul cuvenit se deschid usile imparatesti pentru ca preotul sa citeasca Sfanta Evanghelie din fata usilor imparatesti.

Semnificatiile zilelor din Saptamana Mare

Sfanta si Marea Luni - se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos, care a fost vandut de fratii sai in Egipt si de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului. Iosif este o preinchipuire a lui Hristos, Care a fost vandut de Iuda.

Sfanta si Marea Marti - se face pomenire de cele zece fecioare din Sfanta Evanghelie si ne cheama sa veghem necontenit si sa fim pregatiti sa iesim in intampinarea Mirelui Hristos, avand fapte bune, mai ales milostenia.

Sfanta si Marea Miercuri - se face pomenire de femeia cea pacatoasa, care a uns cu mir pe Domnul, ca simbol al pocaintei adevarate si al indreptarii omului pacatos.

Sfanta si Marea Joi - praznuim patru lucruri: sfanta spalare a picioarelor, Cina cea de taina, adica predarea infricosatelor Taine, rugaciunea mai presus de fire si vanzarea Domnului. Joi seara in Biserica Ortodoxa se savarseste Denia celor 12 Evanghelii si in cadrul ei se citesc 12 pericope evanghelice in care Sfintii Evanghelisti Matei, Marcu, Luca si Ioan prezinta Sfintele Patimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfanta si Marea Vineri - se praznuiesc sfintele si mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Domnului. Vineri seara se oficiaza Denia Prohodului Domnului.

Sfanta si Marea Sambata - praznuim ingroparea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si pogorarea la iad.

Iulian Predescu
 

25 Aprilie 2024

Vizualizari: 1094

Voteaza:

Saptamana Mare 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE