Cartea regelui Ptolomeu catre supusii sai, cu privire la intoarcerea Iudeilor.

1. "Regele Ptolomeu Filopator, celor mai mari din Egipt si tuturor celor randuiti peste treburile domnesti, bucurie si sanatate.
2. Sanatosi suntem si noi si fiii nostri, indreptandu-ne marele Dumnezeu lucrurile dupa cum voim.
3.
Unii dintre prieteni, cu rau narav adeseori indemnandu-se, ne-au facut ca sa adunam pe toti Iudeii de sub stapanirea noastra la un loc, sa-i muncim ca pe niste vicleni cu mari chinuri,
4. Zicand ca, din cauza urii, pe care o au acestia catre, toate neamurile, niciodata lucrurile noastre nu vor fi bine asezate pana ce se va face aceasta.
5. Pe acestia legati aducandu-i, cu batjocuri, ca pe niste robi si mai vartos ca pe niste vicleni, fara de nici o cercetare si iscodire s-au apucat a-i ucide, mai cu salbatica cruzime fiind cuprinsi decat in datinile Scitilor.
6. Iar noi, pentru aceasta, aspru certandu-i pe acestia, dupa blandetea pe care o avem catre toti oamenii, cu greu le-am crutat viata, cunoscand ca Dumnezeul cel ceresc apara si scuteste pe Iudei, ca un tata care pururea ajuta pe fii;
7. Socotind si prietenia, pe care au adeverit catre noi si catre parintii nostri, cugetand bine dupa dreptate i-am slobozit pentru orice vina ar fi,
8. Si am poruncit fiecaruia, toti la casele lor sa se intoarca in tot locul, si nimeni intru nimic sa nu-i vatame, nici sa-i ocarasca pentru cele ce fara de socoteala s-au facut.
9. Ca sa stiti ca asupra acestora, de vom mestesugi cu vreun rau viclesug sau ii vom mahni cu totul, nu pe om, ci pe Dumnezeul cel Preainalt, Care stapaneste toata puterea, Impotrivitor noua spre izbandirea lucrurilor, totdeauna neaparat intru toate Il vom avea. Fiti sanatosi".
10. Si luand Iudeii de la rege cartea aceasta, nu s-au nevoit indata a pleca, ci l-au rugat pentru cei din neamul Iudeilor, care de buna voie au facut rau inaintea lui Dumnezeu cel Sfant si legea lui Dumnezeu au calcat-o, sa li se faca prin ei mustrarea care li se cuvine,
11. Zicand ca cei care pentru pantece au calcat poruncile cele dumnezeiesti niciodata nu vor cugeta bine, nici poruncilor regelui nu vor fi credinciosi.
12. Si spunand ei adevarul, regele a primit si, laudandu-i, le-a dat voie sloboda la toate, ca pe cei care au calcat legea lui Dumnezeu sa-i piarda in tot locul cel de sub stapanirea sa, cu indrazneala, fara de nici o imputernicire sau cercetare domneasca.
13. Atunci, facandu-si urari de plecare unii altora, precum se cadea, preotii si toata multimea lor glasuind aliluia, cu bucurie s-au despartit.
14. Si asa pe cei care le cadea in mana din cei pangariti, care erau de un neam cu ei, pe drum ii certa si cu aratari din lege ii omora.
15. Si in acea zi au omorat mai mult decat trei sute de barbati si s-au bucurat si s-au veselit omorand pe cei fara de lege.
16. Iar cei ce s-au lipit de Dumnezeu pana la moarte, desavarsit dobandirea izbavirii luand, au plecat din cetate, incununati cu toate felurile de flori cu bun miros, cu veselie si cu strigate de laude si cu cantari de toate viersurile, multumind Dumnezeului celui Sfant al parintilor, Izbavitorul lui Israel.
17. Si sosind in Ptolemaida, care pentru firea locului se numeste Rodoforon (adica aducatoare de trandafir), unde-i astepta tabara, dupa sfatul lor cel de obste,
18. Sapte zile au facut acolo ospat de izbavire, dandu-le regele cu buna inima toate cele trebuincioase la calatorie fiecaruia pana la casa lui.
19. Si sosind in pace cu cuvioase marturisiri, asemenea si acolo au randuit a tine aceste zile de veselie,
20. Si ei le-au sfintit si printr-o inscriptie sapata pe o columna, apoi au inaltat pe locul ospatului o casa de rugaciune si s-au intors acasa sanatosi, liberi si foarte veseli, scapati din primejdii, cu porunca regelui, pe uscat, pe mare si pe fluviu.
21. Si mai multa putere decat mai inainte avand intre vrajmasi, cu marire si cu frica si de nimeni intru nimic n-au fost tulburati in averile lor,
22. Si toate ale sale fiecare dupa scrisoare le-au luat, incat cei care aveau cate ceva de ale lor, cu mare frica li le da, slava desavarsita aducand lui Dumnezeu cel prea mare, pentru izbavirea lor.
23. Bine este cuvantat Dumnezeu, izbavitorul lui Israel, in vremuri vesnice.
Amin.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 323

Voteaza:

Cartea regelui Ptolomeu catre supusii sai, cu privire la intoarcerea Iudeilor. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE