Zadarnicia avutiei.

1. Si iarasi am luat aminte la toate silniciile care se savârsesc sub soare. Si iata lacrimile celor apasati si nimeni nu era care sa-i mângâie, iar în mâna celor silnici toata asuprirea si nici un mângâietor nu se gasea!
2. Si am fericit pe cei ce au murit în vremi stravechi mai mult decât pe cei vii care sunt acum în viata.
3.
Iar mai fericit si decât unii si decât altii este cel ce n-a venit pe lume, cel care n-a vazut faptele cele rele care se savârsesc sub soare.
4. Si am vazut ca toata stradania si toata izbânda omului la lucru nu este decât pizma unuia fata de altul. Si aceasta este desertaciune si vânare de vânt!
5. Nebunul sta cu mâinile în sân si îsi manânca singur timpul zicând:
6. "Mai de pret este un pumn plin de odihna decât doi pumni plini de truda si de vânare de vânt".
7. Si iarasi am vazut o nepotrivire sub soare:
8. Este câte un om care este stingher si care nu are nici copil, nici frate si totusi lucrul nu-l mai sfârseste si ochii lui nu se mai satura de bogatie. Dar vine o vreme când zice: "Pentru cine m-am trudit si am lipsit sufletul meu de traiul cel bun?" Si aceasta este desertaciune si rea îndeletnicire.
9. Mai fericiti sunt doi laolalta decât unul, fiindca au rasplata buna pentru munca lor;
10. Caci daca unul cade, îl scoala tovarasul lui. Dar vai de cel singur care cade si nu este cel de-al doilea ca sa-l ridice!
11. Asemenea când doi se culca se încalzesc, iar unul cum s-ar putea încalzi?
12. Si daca unul este luat fara de veste, cel de-al doilea sare pentru el; caci sfoara pusa în trei nu se rupe degraba.
13. Mai de pret este un copil sarman si întelept decât un rege batrân si nebun, care nu mai este în stare sa asculte de sfaturi;
14. Caci el poate sa iasa din închisoare ca sa domneasca, desi s-a nascut sarac în tara celuilalt.
15. Vazut-am pe toti cei vii care merg sub soare îmbulzindu-se lânga tânarul care va sta în locul regelui ca mostenitor.
16. Si nu se mai sfârsea poporul în fruntea caruia era; totusi urmasii lui nu se vor bucura de el. Si aceasta este desertaciune si vânare de vânt.
17. Ia seama la picioarele tale când te duci în templul Domnului. Daca te apropii sa asculti este mai bine, decât sa aduci jertfa nebunilor, caci ei nu stiu decât sa faca rau.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 148

Voteaza:

Zadarnicia avutiei. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE