Catedrala Sfantul Andrei din Scotia

Catedrala Sfantul Andrei din Scotia


Catedrala Sfantul Andrei din Scotia

 

Catedrala Sfantul Andrei din Scotia consta intr-o serie de ruine si un numar de cladiri asociate acesteia. Catedrala se afla in orasul Sfantul Andrei - oras port cu deschidere la Marea Nordului.

 

Se crede ca aici a trait o comunitate religioasa ce a fost infiintata in jurul anului 732, in momentul in care moastele Sfantului Andrei au fost aduse de catre episcopul Acca of Hexam in locul numit Kilrimont.

 

 

Istoria plina de legende mai ne aduce la cunostinta o varianta conform careia, Sfantul Rule a adus aici cinci dintre oasele Sfantului Andrei. Acesta le-a adus cu corabia, imediat dupa anul 300, navigand din Grecia si supravietuind unui naufragiu aproape de portul care astazi se numeste Sfantul Andrei.

 

          

 

In orice caz, asezamantul ce a devenit mai tarziu Sfantul Andrei a devenit in timp o pozitie iminenta a Bisericii din Scotia. Acest proces s-a accelerat in momentul in care vichingii au inceput numeroasele incursiuni in zona, ducand in cele din urma la luarea moastelor Sfantei Columba din Iona in anul 849, si odata cu acestea, si forta de baza a Ionei.

 

 

In anul 1144 statutul Sfantului Andrei in Biserica Scotiei a fost confirmat prin infiintarea aici a unei comunitati de frati augustini. In acelasi timp, grupul pre-existent al clericilor "Culldee" a fost inlocuit, acestia gasindu-si un loc permanent in biserica cea mai estica dintre cele trei care se aflau pe locul stancos ocupat acum de catedrala. Aceasta, Biserica Sfintei Maria de pe Stanca, este acum aproape invizibila deasupra solului, ocupand un loc cu vederea spre port, in afara zidurilor catedralei.

 

          

 

In interiorul ruinelor catedralei au existat mai multe biserici, printre care, biserica Sfanta Maria, biserica Sfantul Rule, care prezinta si un mare turn.

 

Fratii augustini au luat ca fiind a lor Biserica Sfantului Rule, care dateaza din anul 1130, dar care a fost extinsa in anul 1144 in vederea acomodarii acestora.

 

 

Astazi, tot ce s-a mai pastrat din Biserica Sfantul Rule este o mica parte din fatada si turnul inalt si robust. Acest turn este deschis publicului, oferind privelisti extraordinare asupra orasului si catedralei. Turnul patrat are o inaltime de 33 de metri si dateaza din secolul al X-lea sau al XI-lea. Se crede ca biserica Sfantului Rule este prima care a fost ridicata pentru episcopii din Sfantul Andrei.

 

 

Pana la anul 1160 a devenit evident faptul ca biserica existenta a ajuns neincapatoare in privinta realizarii maretelor planuri ale episcopilor. Astfel au inceput lucrarile la ceea ce se urma a fi cea mai mare catedrala construita vreodata in Scotia. Lucrarile au durat aproape 150 de ani pana sa fie considerate incheiate. Catedrala a fost sfintita la data de 5 iulie 1318.

 

          

 

Catedrala Sfantul Andrei nu a fost binecuvantata de timpuri favorabile si nici de noroc, atat in timpul ridicarii ei cat si dupa aceea. La scurt timp dupa ce a fost terminata nava, capatul vestic al catedralei a fost daramat de o puternica furtuna in anul 1270. Acesta a fost refacut intr-o pozitie putin diferita fata de cea anterioara, ruine ale acesteia pastrandu-se pana astazi.

 

 

Dupa aceasta, englezii au desfacut bolta acoperisului terminat in parte pentru a putea trage in inamici, in timpul Razboiului de Independenta. In anul 1378 catedrala a fost grav avariata de foc trenbuind sa fie in mare parte refacuta. Iar in anul 1409 a venit timpul prabusirii capatului transeptului de sud, datorita unei ierni cu vanturi puternice.

 

          

 

Insa curentul care a dus la sfarsitul subit al catedralei a fost - curentul schimbarii adus de Reforma. La data de 11 iunie 1559, John Knox a tinut o predica in biserica populara din oras, lucru ce a facut ca locuitorii sa se revolte intr-o asemenea masura incat au mers imediat la catedrala si au distrus minunatele decoratiuni si mobile ale acesteia asociate de reformisti cu un lucru negativ.

 

 

Sfarsitul acesteia a urmat la scurt timp dupa acest incident. Biserica Sfanta Maria de pe Stanca se crede ca a fost daramata complet la fosrte scurt timp dupa primul atac.

 

          

 

Catedrala si cladirile adiacente au incetat sa functioneze la data de 14 iunie 1559 in momentul in care alte atacuri au avut loc, urmand ca in timp de o saptamana, toti slujitorii catedralei sa fie in mod violent alungati.

 

 

De-a lungul urmatoarelor decenii, au existat dezbateri in privinta renovarii si restaurarii acesteia - cea mai mare din catedralele Scotiei - insa pana la sfarsitul anilor 1600 rolul catedralei a fost in mare parte acela de a furniza materiale de constructie cladirilor ce se ridicau in orasul Sfantul Andrei.

 

 

Astazi, ceea ce se mai pastreaza este in mare parte fragmentar. O buna parte din impunatorul zid ce inconjura catedrala mai poate fi vazut inca. In interiorul acestuia, ceea ce se mai pastreaza este o parte din capatul vestic al catedralei, cu fata spre oras, unul din peretii navei si frontonul de est.

 

          

 

La sud de catedrala se pot vedea urmele curtii interioare, cat si mormintele de sub podeaua fostei sali de consiliu. De asemenea, foarte interesant este si subsolul existent.

 

Catedrala a stat in ruina pentru mai multe sute de ani, insa farmecul acesteia nu a parasit-o niciodata.

 

 

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 19618

Voteaza:

Catedrala Sfantul Andrei din Scotia 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact