Biserica Catolica Bunavestire - Nazaret

Biserica Catolica Bunavestire - Nazaret Mareste imaginea.

Basilica Catolica Bunavestire din Nazaret este o biserica catolica moderna, construita pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. In incinta acestei biserici se afla si grota in care Fecioara Maria a fost instiinta de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Iisus. De-a lungul timpului, biserica a fost un important loc de pelerinaj pentru credinciosii in cautare de liniste.

Nazaret a fost un mic oras evreiesc din perioada romana si bizantina. Dovezi ale convertirii evreilor din Nazaret la crestinism, sunt relatate de catre istoricul Africanus, in secolul al III-lea. Primele pelerinaje la Nazaret au avut loc in secolul al IV- lea.

Grota care este incastrata in biserica a fost descoperita in secolul al IV-lea. Istoricii si arheologii cred ca aici a avut loc Bunavestire. Nu se cunoaste data exacta a constructiei primei biserici, insa se pare ca a existat un astfel de edificiu mult mai inaitne de secolul al IV-lea. Prima referire despre un altar se face in anul 384, iar prima biserica este mentionata in anul 570.

In secolul al V-lea, sub actuala biserica a fost excavata o alta biserica. Aceasta avea o apsida, trei intervale si un atrium larg. O mica manastire a fost apoi construita in partea sudica a bisericii. In anul 680, pelerinul Arculf relata ca a vazut doua biserici in Nazaret.

Biserica bizantina a fost distrusa in timpul cruciadelor, insa intre anii 1106 - 1108 a fost reconstruita. Aceasta biserica era mult mai mare decat cea bizantina, peste care a fost construita. Biserica a fost decorata cu scene din vietile apostolilor. Curand, langa biserica a fost construita si o manastire si un palat episcopal.

Dupa batalia de la Hattin din anul 1187, crestinii din Nazaret s-au refugiat in biserica insa au fost omorati. Biserica a fost astfel profanta, insa nu a fost demolata. In anul 1192, Salah al-Din a permis catorva preoti sa se intoarca in biserica si a permis crestinul accesul la altar.

 

In anul 1263, un emir a atacat Nazaretul si a distrus biserica. Pelerinilor li s-a permis insa in continuare sa viziteze grota, care era venerata si de catre musulmani. In anul 1283, crestinilor le-a fost interzis sa mai reconstruiasca biserica. Pana in secolul al XIV-lea, pelerinilor li se percepea si o taxa pentru a intra in grota.

In secolul al XIV-lea, franciscanii au construit in Nazaret o manastire. Au restaurat si fostul palat episcopal si au inceput si renovarea vechii biserici. Pana in anul 1600, crestinii franciscani au fost alungati de la biserica de mai multe ori. In anul 1730, franciscanii au terminat noua biserica, care a fost marita in anul 1871.

 

Biserica franciscana a fost insa demolata in anul 1955. Pe locu lacestei biserici a fost construita actuala biserica. In prezent, aceasta biserica este parohia a peste 7000 de crestini catolici din Nazaret si un important centru de pelerinaj pentru credinciosi din lumea intreaga.

Biserica moderna a Buneivestiri din Nazaret ar un dom de peste 50 de metri inaltime. A fost construita sub firma de crin, simbolul Fecioarei Maria. Biserica este decorata cu mozaicuri ale Fecioarei Maria donate bisericii de catre comunitati crestine din intreaga lume.

 

Atractia principala a bisericii este grota Buneivestiri, locul in care se crede ca Fecioara Maria a fost anuntata de Arhanghelul Gabriel ca il va naste pe Iisus. In aceasta parte a bisercii mai sunt vizibile si ruine ale fostei biserici bizantine.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

25 Iunie 2012

Vizualizari: 14333

Voteaza:

Biserica Catolica Bunavestire - Nazaret 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE