Biserica Chora din Constantinopol

Biserica Chora din Constantinopol


Biserica Chora din Constantinopol

Biserica Chora din Constantinopol - Muzeul Kariye sau Chora - este considerata a fi una dintre cele mai frumoase biserici bizantine. Biserica este situata in partea vestica a orasului, in districtul Erdinekapi, din Istambul-ul de astazi.

Constantinopolul a fost cucerit de otomani in anul 1453. In secolul al XVI-lea, in anul 1511, Biserica Chora a fost transformata in moschee de catre otomanii cuceritori, acesteia adaugandu-i-se un minaret. In anul 1948, biserica-moschee avea sa fie secularizata si transformata in muzeu de arta bizantina.

Dupa Catedrala Sfanta Sofia, tot din Constantinopol, Biserica Chora este cel mai important monument bizantin din Istambul, Turcia. Interiorul, acoperit in intregime cu fresce si minunate mozaicuri, se vede inca si astazi, facandu-ne sa ghicim in parte bogatia artistica si duhovniceasca a Bizantului.

Biserica Chora din Constantinopol - scurt istoric

Biserica Chora se afla, initial, in afara zidurilor Constantinopolului, zidite in secolul al IV-lea de Sfantul Constantin cel Mare, la sud de Cornul de Aur. Chora, biserica monahala a Mantuitorului, isi trage numele de la o expresie ce inseamna "din camp" sau "din afara zidurilor". Acest nume face referire la pozitia ei fata de oras, in jurul ei nefiind nici oras, nici alte cladiri. In urmatorul secol (413-414), imparatul Teodosie cel Mare va zidi un al doilea rand de ziduri, acestea ingloband si zona in care se afla Biserica Chora.

Biserica Chora a fost intemeiata in cadrul secolelor V-VI, fiind rezidita de mai multe ori pana astazi. Pana la inceputul secolului al XIV-lea, cand biserica a fost restaurata si imbracata in celebrele ei mozaicuri, aceasta nu a fost de o importanta deosebita.

Cea mai mare parte din biserica actuala a fost construita intre anii 1077-1081, cand Maria Ducaena, soacra lui Alexius Alexius I Comnenul, a reconstruit Biserica Chora, in forma ei actuala de cruce inscrisa. La inceputul seceolului al XII-lea, biserica va avea mult de suferit de pe urma unui mare cutremur. Biserica va fi reconstruita de catre Isaac Comnenul, cel de-al treilea fiu al lui Alexius.

Cladirea existenta la data aplicarii mozaicurilor era una ridicata pe la jumatatea secolului al XII-lea. Fragmente din aceasta supravietuiesc in actuala structura a bisericii, desi sunt acoperite de o capela funerara, ridicata mai apoi, de doua pronaose si un pridvor, construite in secolul al XIV-lea.

Teodor Metochites, un important demnitar de stat si un bizantin cu mari influente, este ctitorul celor mai multe dintre mozaicurile si frescele Bisericii Chora. Mozaicurile si frescele ctitorite de Teodor au fost realizate intre anii 1315-1321. Aceste mozaicuri sunt cele mai reusite exemple de arta bizantina din perioada renascentist-paleologa. Minunatiile ce imbraca peretii interiori din Chora au mesteri anonimi.

In anul 1328, ctitorul Teodor este exilat de catre uzurpatorul tronului imparatesc, Andronic al III-lea. Abia peste doi ani i se va permite sa se intoarca in oras, el mergeand atunci la Biserica Chora, unde va mai trai inca doi ani, ca monah.

La aproximativ 50 de ani dupa cucerirea Constantinopolului (din anul 1453), Atik Ali Pasa, marele vizir al sultanului Baiazid al II-lea, o ordonat ca Biserica Chora sa fie transformata in moschee - Kariye Camii.

Datorita luptei pe care o duceau musulmanii cu reprezentarile si imaginile celor din lumea de sus, mozaicurile si frescele bisericii au fost acoperite cu un strat de mortar. Mortarul si cutremurele, frecvente in zona, au afectat, mai mult sau mai putin, o parte dintre operele de arta bizantine.

In anul 1948, Thomas Whittemore si Paul Underwood, membri ai Institutului de Bizantinologie din America si ai Centrului de Studii Bizantine din Dumbarton Oaks, au sponsorizat un intreg program de restaurare a Bisericii Chora. Din acel an si pana astazi, cladirea a incetat a mai fi folosita pe post de moschee. In anul 1958, Biserica Chora va fi deschisa publicului pe post de muzeu bizantin - Kariye Muzesi.

Biserica Chora din Constantinopol - interiorul cu aer bizantin

Biserica Chora nu este atat de mare in dimensiuni, precum alte biserici bizantine renumite din Constantinopol, ea acoperind o suprafata de doar 743 de metri patrati, insa le prinde din urma si, pe o parte dintre ele, chiar le depaseste, prin frumoasele si nepretuitele "haine" pe care le imbraca pe interior.

Biserica este structurata in trei parti distincte: pridvorul, naosul si paraclisul sau capela laterala. Biserica Chora pastreaza sase domuri: doua deasupra pronaosului, unul deasupra paraclisului si alte trei deasupra naosului central. Principala usa de intrare se afla pe fatada vestica.

     

Pridvorul bisericii este prima incapere ce apare inaintea ochilor admiratori ai pelerinului. Acest coridor transversal, de 4 metri latime si 23 de metri lungime, este partial deschis pe latura lui estica, dand direct intr-un pronaos, din capatul lui sudic pornind un culoar ce duce pana in Paraclis.

Printre mozaicurile ce imbraca acest pridvor gasim: Visul lui Iosif si Fecioara Maria, Plata taxei in Ierusalim, Nasterea lui Hristos, Inchinarea Magilor si Panica lui Irod, Fuga in Egipt si Omorarea Pruncilor de catre Irod, mame plangadu-si pruncii, Visul lui Iosif si Intoarcerea din Egipt in Nazaret, Hristos in Ierusalim, Sfantul Ioan Botezatorul si Hristos, o serie de minuni ale Mantuitorului, Iisus Hristos, Fecioara Maria si ingeri rugandu-se.

Pronaosul, asemanator pridvorului, merge paralel cu acesta. Ca si pridvorul, pronaosul este lat de 4 metri, insa putin mai scurt, avand doar 18 metri lungime. Usa centrala a acestuia, de pe peretele estic, da direct in naosul central al bisericii, in timp ce o alta usa, din capatul sudic, se deschide in culoarul ce duce in Paraclis.

In capatul nordic al pronaosului, o usa se deschide intr-un al doilea culoar. Acest culoar trece pe langa naosul central, fara a avea vreo deschidere spre acesta, si mrge pana in stanga Sfantului Altar, la Proscomidiar. Pronaosul este acoperit cu doua domuri; cel mai mic este asezat deasupra intrarii in coridorul nordic, iar cel mai mare se afla intre intrarea in noos si usa ce duce spre Paraclis.

Pe peretii acestuia putem admira minunate opere de arta. Aici se afla prezent Hristos pe tron, langa acesta fiind asezat Teodor Metochites, inchinandu-i un model al Bisericii Chora. In pronaos mai se afla si Genealogia lui Hristos, alaturi de Sfintii Petru si Pavel. O exceptie de la regula bizantina a compozitiei picturii o reprezinta scena Deisis: in aceasta, Hristos si Fecioara Maria sunt reprezentati fara Sfantul Ioan Botezatorul, iar la baza lor se afla alti doi ctitori.

     

Mozaicurile ce imbraca peretii pronaosului sunt in legatura cu Viata Maicii Domnului. Printre acestea se afla urmatoarele: Jertfa lui Ioachim este respinsa, Vestirea cea buna data Anei, un inger al Domnului ii spune Anei ca rugaciunile ei i-au fost ascultate, Ioachim si Ana, Nasterea Maicii Domnului, Primii pasi ai Fecioarei Maria, Maica Domnului si Parintii ei, Maica Domnului la Templu, Maria primind paine de la inger, rugaciune lui Zaharia, Fecioara Maria este data in grija lui Iosif, Iosif o ia pe Maria la el, Buna Vestire, in casa si la fantana, plecarea lui Iosif si intoarcerea sa.

Usile centrale ale pronaosului dau direct in naos. Cel mai mare dom al bisericii, cu un diametru de aproape 8 metri, se afla chiar deasupra naosului central. Doua domuri mai mici flancheaza modesta absida a acestuia.

Biserica Chora din Constantinopol - Paraclisul

La dreapta pronaosului, o usa face trecerea intr-un culoar lateral, o capela sau un paraclis. Paraclisul era folosit initial pe post de capela funerara pentru inmormantarile familiei ctitorului. Cel de-al doilea mare dom, cu un diametru de 4.5 metri, se afla ridicat deasupra Paraclisului. Din Paraclis se face trecerea in naos si intr-i alta incapere separata, din apropierea Sfantului Altar.

Paraclisul este in intregime acoperit cu fresca cu tematica specifica locului: moartea si invierea. Aici se afla infatisata Invierea Domnului, dupa ce mai inainte avusese loc Pogorarea la Iad, cand Hristos trage afara din morminte pe Adam si pe Eva, adica intreg neamul omenesc. In spatele lui Adam sta Sfantul Ioan Botezatorul, David si Solomon.

     

Urmeaza si o infatisare a Parusiei si a Dreptei Judecati de Apoi. Hristos este incoronat, stand pe tron, iar in dreapta si stanga Lui se afla Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul. Tot aici se mai afla si Fecioara Maria cu Pruncul, cete ingeresti si cele doua Table de Lege ale lui Moise.

La aceasta biserica se ajunge cu autobuzul 86, ce merge intre Eminonu si Edirnekapi.

     

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 20886

Voteaza:

Biserica Chora din Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact