Catedrala nationala a Mexicului

Catedrala nationala a Mexicului Mareste imaginea.


Dupa cucerirea de catre spanioli a orasului aztec Tenochtitlan, celebrul conchistador Heman Cortez a dispus inceperea constructiei unei biserici pe locul marelui templu aztec. Noul lacas crestin avea sa fie inlocuit, in 1573, cu fundatia unei catedrale. Marele edificiu a fost ridicat in centrul Pietei Constitutiei din Mexico City, considerata a doua ca marime dupa Piata Rosie din Moscova, popular cunoscuta sub denumirea de Zocalo(fundament, soclu). Denumire aceasta ar reiesi din faptui ca aici se inalta monumentui inchinat independentei Mexicului. In timpul regelui aztec Moctezuma I, piata era centml orasului din care avea sa se dezvolte, peste secole, Mexico City, considerat azi centrul guvemamental, cultural si de afaceri al Mexicului. In 1667, la mai putin de un secol de la inceperea constructiei, prima catedrala din Noua Spanie avea sa fie consacrata, desi era inca incompleta. Proiectui intentiona sa fie asemanator cu cele din Toledo sau Granada, dar abia in 1813 i-au fost adaugate elementele finale, anume turnurile cu clopote si domul central, realizate in stil neoclasic spaniol de arhitectui Manuel Tolsa. Inaltimea tumurilor este de 62 de metri, actualmente ele sustinand 34 de clopote. Fatada baroca impunatoare, precum si alte omamente au meritul de a fi contribui a dezvoltarea ulterioara a unor stiluri arhitectonice derivate, ce vor constitui specificul Noii Spanii. Deasupra ei, se afla, sculptate in relief de insusi Manuel Tolsa in 1813, trei statui reprezentand cele trei virtuti: Credinta (in partea stanga, vazuta din fata), Speranta (in mijioc), Caritatea (in dreapta), sub acestea se afla ceasul catedralei, devenit simbol national al Mexicului, iar mai jos un relief reprezentand Ridicarea la cer a Fecioarei Maria, cu sculpturile sfantului apostol lacob eel Mare, in stanga, si a sfantului apostol Andrei in dreapta, toate realizate de sculptorul Miguel Ximenez, in 1687.
 


Cele cinci nave ale catedralei, care are plan in forma de cruce, adapostesc paisprezece capele ce sunt impodobite somptuos cu altare gravate, iar podeaua este acoperita cu marmura. Intre 1749-1768 i-a fost anexata biserica parohiala, cunoscuta sub denumirea de Sagrario, construita din piatra rosie cu o fatada la fel de iinpresionanta prin amestecul de stiluri.

In ultima perioada, ea a fost supusa unei ample restaurari ce au urmarit refacerea structurii, intrucat solul, insuficient de solid, putea cu greu sustine cele 130000 tone ale marelui edificiului. Intrarea in catedrala strajuita de usile sculptate care dateaza din 1659, este impunatoare. Coloanele de sustinere, bancile si stranele frumos sculptate, galeriile aurii ale orgilor monumentale introduc pelerinul intr-o atmosfera sacra ce este departe de fervoarea cu care conchistadorii fluturau stindardul catolicismului.
 


Imagine emblematica a Mexicului, Catedrala Nationala din Mexico City a devenit mediatizata in ultimii ani, mai ales cu ocazia vizitei lui Dalai Lama aici, la 4 octombrie 2004, in prezenta cardinalul Rivera Carrera. Alegerea Catedralei Nationale din Mexico City, pentru o intalnire interreligioasa, contestata in unele medii catolice, dovedeste masura deschiderii Bisericii romano-catolice catre lume dupa Conciliul Vatican II, aici petrecandu-se ceva de neconceput cu cateva secole in urma: prezenta, predica si rugaciunile ridicate de un lider religios necrestin si ovatiile adresate acestuia de crestinii prezenti intr-o catedrala a teribililor sonchistadori!   

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 7039

Voteaza:

Catedrala nationala a Mexicului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE