Catedrala Nationala din Washington

Catedrala Nationala din Washington


Catedrala Nationala din Washington

Biserica Sfintilor Petru si Pavel, din orasul si dioceza Washingtonului, cunoscuta si cu denumirea de Catedrala Nationala din Washington, este o Catedrala episcopala situata in capitala Statelor Unite ale Americii. Se afla pe lista monumentelor istorice nationale, fiind desemnata si cu denumirea de "casa nationala de rugaciune" a Statelor Unite.

Catedrala este scaunul oficial al episcopului primat al Bisericii din Statele Unite ale Americii cat si al diocezei episcopale din Washington. Locatia catedralei se afla la intersetia dintre bulevardele Massachusetts si Wisconsin, in partea nord-vestica a Washingtonului.

Ca marime, Catedrala din Washington ste a sasea din lumea si a doua din Statele Unite ale Americii.

Ideea de catedrala nationala este aproape la fel de veche cu infiintarea orasului Washington. In 1791, cand congresul statului a ales locul pentru asezarea capitalei, presedintelui George Washington a insarcinat pe Pierre Enfant sa creeze un plan extraordinar pentru viitorul sediu al guvernului.

          

In planurile sale, era inclusa si o biserica, avand drept scop satisfacerea nevoilor spirituale si nationale - precum rugaciunea publica, multimirea, funeraliile - specific acesteia este faptul ca nu a fost inchinata nici unei confesiuni in sine, ea fiind deschisa tuturor in aceeasi masura.

          

In 1891, a fost tinuta a sedinta in privinta reinnoirii planurilor pentru catedrala nationala.

In 1893, fundatia protestanta episcopala a catedralei din districtul Columbiei a fost desemnata de congres in privinta ridicarii Catedralei. Locul ridicarii a fost ales - Muntele Sfantul Alban.

          

Dupa aceasta hotarare, in anul 1896, Henry Yates Satterlee, primul episcop din Washington, a reusit sa asigure terenul de constructie pe muntele Sfantul Alban - cel mai impunator loc din intregul oras.

          

Multumita eforturilor liderilor comunitatii din Washington, planurile pentru viitoarea catedrala nationala din Washington au luat amploare, devenit in cele din urma, un veritabil monument. In 6 ianuarie 1893, congresul a emis o decizie prin care se hotara teoretic organizatorul viitoarei constructii.

Semnata si de catre presedintele Benjamin Harrison, actul aceastei decizii a constituit si certificatul de nastere al Catedralei Nationale din Washington.

          

Trimisul episcopal din dioceza Washingtonului l-a ales pe Frederick Bodley, arhitectul de frunte al bisericii anglicane, ca arhitect prim al noii catedrale. Henry Vaughan a fost ales ca arhitect supraveghetor.

Constructia acesteia a inceput in 29 septembrie 1907, cu o ceremonie marcanta, la aceasta participand si cel care a pus piatra de temelie - presedintele Theodor Roosevelt.

Constructia a durat 83 de ani, ultimul detaliu arhitectural al Catedralei fiind asezat in anul 1990, in prezenta presedintelui George H. W. Bush.

La 29 septembrie 1907 a fost asezata piatra de temelie. Aceasta provine de pe un camp de langa Betleem si a fost introdusa intr-o piesa mai mare de granit din America. Pe ea se afla inscriptia: "Cuvantul s-a facut trup, si S-a salajluit intre noi" (Ioan 1, 14).

Presedintele Theodore Roosevelt si episcopul Londrei au vorbit multimii de zece mii de persoane.

In 1912, Capela Betleem s-a deschis pentru oficierea slujbelor care au continuat zilnic din acel moment pana azi.

Odata cu primul razboi mondial, coordonatorii Bodley si Vaughan au murit. Astfel, John Pershing a initiat o campanie de strans fonduri pentru catedrala, imediat dupa razboi. Arhitectul american Philip Hubert Frohman a revazut proiectul catedralei si a facut unele modificari.

Catedrala a devenit imediat locul special pentru slujbele si serviciile de interes national. Cand Statele Unite ale Americii au intrat in al doilea razboi mondial, in anul 1941, au inceput serviciile lunare pentru cei ce aveau nevoie de sustinere si unitate. Capela Sfantului Duh a servit drept cripta pentru razboi, tot aici fiind tinute si serviciile pentru memoria celor cazuti in lupta.

Constructia a continuat. Presedintele Woodrow Wilson este singurul presedinte al Statelor Unite care este inmormantat intre granitele Districtului Columbia. Mormantul acestuia i-a fost oferit in anul 1956.

          

          

In 1976, nava catedralei si fereastra rozariu de vest au fost terminate si inchinate in prezenta reginei Elizabeta II si a presedintelui Gerald Ford. Este de asemenea locul in care natinea a multumit pentru eliberarea ostaticilor americani din Iran.

Galeria de arta a Pelerinilor a fost terminata si deschisa publicului in 1982. In 1983 faza ultima a constructiei a inceput cu asezarea primei pietre pentru turnurilor de vest.

Terminarea turnurilor de vest, in septembrie 1990, a marcat sfarsitul celor 83 de ani de constructie.

Catedrala continua sa fie un loc de interes national.

         

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 11412

Voteaza:

Catedrala Nationala din Washington 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact