Mecca

Mecca


Mecca

Mecca sau Mekka este un oras cu peste un milion de locuitori, situat in vestul Arabiei Saudite, la o departare de 80 de kilometri de Marea Rosie. Este capitala Provinciei Mecca din regiunea Hedschas, situata pe un platou.

Mecca este asezat intr-un tinut arid, dar ramane totusi un oras tipic al Orientului Mijlociu, cu cladiri si hoteluri cu multe etaje si cu populatie cosmopolita. In perioada pelerinajului - hadji - aproape un milion de vizitatori din Europa si din intreaga lume invadeaza orasul.

Cunoscut musulmanilor drept Umm al Qura (mama oraselor) Mecca este cel mai venerat loc din lumea islamica. Aici s-a nascut profetul Mahomed (570-632), trimisul Domnului si fondatorul credintei musulmane. Aici se afla in incinta Marii Moschei a orasului, cel mai venerat sanctuar musulman, Kaaba. Orasul este locul obligatoriu de pelerinaj al musulmanilor care sosesc aici anual, intr-un numar de milioane.

Mecca inca din vechime devine un centru comercial important, avand o asezare geografica favorabila la incrucisarea drumurilor caravanelor din Arabia.

Kaaba, este o cladire de forma cubulara fara ferestre situat in curtea moscheii principale cladita in cinstea profetului Abraham, fiind inaintea islamului deja un centru sfant religios.

Aceasta cladire in forma de cub, imbracata in panza neagra, cu o fasie brodata in fir de aur si argint cu versete sacre, a fost initial construita ca o reproducere a unui prototip ceresc. Ea era sacra pentru locuitorii din Mecca inca inainte de epoca Profetului, iar de la nasterea credintei islamice, in secolul al VII-lea, a devenit centrul asa-numitului hadji, in prezent cel mai important pelerinaj anual din lume. Unul din cei "cinci stalpi ai credintei" - hagialac dureaza mai multe zile, in care pelerinii trebuie sa indeplineasca mai multe ritualuri in Mecca si in locuri sacre din imprejurimi.

Acest ansamblu de cladiri sunt situate in centrul orasului si alcatuiesc telul pelerinajului, in coltul sud estic a cladirii Kaaba se afla o piatra neagra sfanta, probabil un meteorit, despre care se spune ca a fost adus de ingerul Gavriil profetului Abraham.

Pentru toti hadjii, cum sunt numiti pelerinii, Marea Moschee, cu enorma curte de marmura, marginita de galerii etajate cu coloane, este "punctul fix al lumii rotitoare". Cladirea pare tintuita de pamant cu cate o pereche de minarete la fiecare din cele patru colturi, iar in mijlocul ei, Kaaba este centrul in jurul caruia graviteaza totul.

          

Pana la epoca Profetuluui, asa-numita "varsta a ignorantei", Mecca era un oras-oaza pe ruta comerciala a caravanelor, care lega tinuturile mediteraneene din nord cu sudul Arabiei, Estul Africii si sudul Asiei. Triburile arabe se inchinau unor elemente ale naturii, precum copaci sau stanci si aveau numerosi zei. In Kaaba si de jur imprejur se aflau idoli pagani, astfel incat templul era centrul de pelerinaj din zona.

Profetul s-a nascut intr-o familie instarita, dar nu a primit nici un fel de educatie institutionalizata. La 25 de ani s-a casatorit cu Khadija ale carei caravane le administra. Marea schimbare din viata lui s-a produs 15 ani mai tarziu, la varsta de 40 de ani. Pe cand se afla la o pestera de pe muntele Kira pentru a medita, el a avut o viziune in care ingerul Gabriel i-a spus sa se roage. A fost prima din mai multe revelatii pe care Mahomed le-a avut pana la moartea sa. Acestea au fost adunate in Cartea Sfanta, Coran, care este fundamentul Islamului.

Din timpul profetului Mohamed, Mekka a fost de mai multe ori asediata, astfel in secolul XIII egiptenii ocupa orasul, iar din anul 1517 Mekka apartine Imperiului Osman in acelasi timp si sub regimul califilor, in aceasta perioada Kaaba a fost extinsa.

Marele seic Hussein ibn Ali, care mai tarziu devine regele din Hedscha, reuseste in anul 1916 sa elibereze Mecca de osmani (turci) si pretinde titlul de calif. In anul 1924 ocupa Abd-al-Aziz ibn Saud, sultanul din Nadschd, Mecca in timpul lui devine orasul un centru religios importat al islamului.

Necredinciosii, asa cum sunt numiti de catre musulmani cei care au o alta religie nu au voie sa puna piciorul in orasul sfant. Aceasta masura a fost luata de frica ca necredinciosii pangaresc prin atingere. Azi aceasta masura este luata cu scopul de a impiedica turismul de a profana locurile sfinte.

Putini occidentali si-au riscat viata pentru a parcurge traseul acestui hagialac. Doi aventurieri care au reusit au fost elvetianul Johann Burckhard, in 1814 si britanicul Richard Burton, in 1853. Au reusit aceasta datorita faptului ca vorbeau fluent araba si persana, ca erau deghizati si erau familiarizati cu civilizatia islamica.

Mecca este situat intr-un bazin incercuit de doua lanturi muntoase, partea mai joasa a orasului ce inconjoara Kaaba se afla in nord.

Mecca apare ca asezare probabil la inceput ca loc de popas al caravanelor comerciale, devenind inca inainte de perioada islamului un loc de pelerinaj, fiind din un loc de incrucisare a drumurilor comerciale.

Orice musulman este dator sa mearga la Mecca cel putin o data in viata. Pelerinajul, cunoscut sub numele de Hajj, are loc in fiecare an, intre ziua a 8-a si a 13-a, din luna a 12-a a calendarului islamic. Inainte de a pleca intr-un astfel de pelerinaj, fiecare persoana trebuie sa isi repare toate greselile si sa isi plateasca toate datoriile. Dupa acest pelerinaj, barbatul primeste numele de Hagi.

In prima zi a pelerinajului, a opta a lunii respective, pelerinii inconjoara de sapte ori Kaaba, in sensul acelor de ceasornic. Daca reusesc, saruta Piatra Neagra din coltul de sud-est a templului. Insa in multimea de oameni care se imbulzesc, putini ajung sa sarute piatra, astfel incat un gest catre ea este suficient.

          

In urmatoarele zile pelerinii pot merge in alte locuri sacre din zona: Arafat - locul unde musulmanii considera ca Adam si Eva au cazut dupa ce au fost alungati din Rai, At Mina - locul unde Profetul Mohamed a tinut ultimul sau cuvant, Muntele Milei - loc de rugaciune.

Etapa finala a unui hagialac este "sarbatoarea sacrificiului" in cadrul careia un animal (oaie, capra, vaca sau camila) este sacrificat in amintirea berbecului jertfit de Avraam in locul fiului sau. In final, in ultima zi, pelerinii se intorc la Kaaba.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 41110

Voteaza:

Mecca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact