Popas la Silistra

Popas la Silistra Mareste imaginea.

 Orasul Silistra este unul dintre cele mai vechi orase de pe malul Dunarii. Anul acesta se sarbatoresc 1900 de ani de la infiintarea cetatii Durostorum, de catre imparatul roman Marcus Aurelius. A primit rangul de municipiu in anul 169. Pe malul Dunarii au existat multe cetati romane si slave. Sus in deal exista si o cetate construita in anul 1845, ultima cetate turceasca construita de un arhitect german pe malul Dunarii. Orasul Silistra a trecut prin multe incercari si primejdii. In Razboiul ruso-turc din 1829 orasul a fost bombardat de armata rusa. In prezent orasul nostru are 50.000 de locuitori. E resedinta Regiunii Silistra. Dupa 1989 judetele s-au transformat in regiuni. In centrul orasului sunt multe cladiri vechi dar si cladiri noi construite in ultimii ani. Aceste prime informatii despre Silistra le-am aflat chiar in centrul orasului de la domnul Grigore Shopov, un bulgar care vorbeste foarte bine limba romana. Este pensionar, a lucrat ca inginer in zootehnie si ca translator la Primaria din Silistra.

Am ajuns la Silistra in Bulgaria, pe malul drept al Dunarii, intr-o duminica dimineata dupa o zi de pelerinaj pe la manastirile din Dobrogea. Frontiera care desparte cele doua tari se afla chiar la marginea orasului Silistra in vecinatatea unor blocuri cenusii. Drumul duce drept in centru si il parcurgem pe jos in mai putin de zece minute. Destinatia noastra principala este Catedrala din Silistra la care ajungem dimineata pe la ora 8,30 fiind intampinati de Parintele Dobri Ivanov, vicar administrativ la Mitropolia Durostorului. Am venit sa participam aici la Sfanta Liturghie si asteptam cu multa emotie sa-l vedem pe IPS Ilarion, Mitropolitul Durostorului, despre a carui viata induhovnicita aflasem deja inca din tara. Crestinii bulgari, nu prea multi si in majoritate femei, incep sa se adune la biserica.

In Catedrala Sfintii Petru si Pavel din Silistra aud cuvinte romanesti si intru in vorba cu cateva femei:

 

 - Buna ziua. Cum va numiti?

- Paraschiva Manole. M-am nascut intr-un sat in Dobrogea, am trait in Constanta, ca am sora acolo, maritata.

- Si de cand traiti in Silistra?

- Din 1940, atunci am venit aici cu familia.

- In Romania mai aveti rude?

- Sora mea a murit, am o nepoata dar ea s-a dus acum in Suedia pentru ca fata ei s-a maritat acolo. La Bucuresti se afla un consatean de-al meu, Vasile Iordache dar el e mai mic ca mine. Ii transmit multa sanatate.

- Ne-am intalnit chiar aici in biserica. Veniti des aici?

- Da, vin des la biserica. Sunt cea mai batrana dintre cei care vin aici. Am trecut de 83 de ani. Cand vin aici la biserica, traiesc o mare bucurie. Aici ma odihnesc. Dumnezeu sa ne dea tuturor sanatate!

 O noua intalnire la Catedrala din Silistra si o noua conversatie in limba romana, cu doamna Ioana Filipova:

- Sunteti romanca?

- Da..., tata bulgar, mama romanca. M-am nascut aici la Silistra cand acest spatiu facea parte din Romania.

- Sunt multi romani in Silistra?

- Da, dar sunt mai in varsta. Am rude in Romania dar nu mai am de mult vesti de la ele.

- Aveti familie?

- Am trei copii, unul a murit, am nepoti si viata a trecut asa... cu ingrijirea copiilor.

- Am impresia ca aveti o activitate intensa aici la biserica...

- Da, ajut cu ce este nevoie, fac si curatenie, scriu actele de nastere, ajut cand sunt nunti, ajut la scrierea pomelnicelor, fac ceea ce spune Parintele. Ma iertati ca nu vorbesc prea bine romaneste dar n-am cu cine sa vorbesc si am uitat mult limba. Copiii nu stiu decat cateva cuvinte romanesti, asa au fost vremurile, iar mama mea cu care vorbeam romaneste nu mai este in viata. Va mai asteptam pe la noi.

 - Buna ziua. Cum va numiti?

- Ivanka.

- Vorbiti romaneste.

- Putin stiu. Nu stiu mult. Sunt bulgara si ne-au adus aici la Silistra, cu copiii, cu totii, cand a fost schimbul de populatie. Tatal nostru a murit, am ramas patru copii, numai cu mama iar acum a murit si mama. Noi la randul nostru avem copii, eu am doua fete.

- De unde ati venit aici?

- De la Casimcea.. Dar voi de unde sunteti?

- De la Bucuresti. Am venit intr-un pelerinaj, am fost pe la Manastirea Dervent si am venit si aici la dvs.

- Sa fiti sanatosi!

 Se apropie de noi si doamna Petra Ivanova.

 

 - Eu sunt bulgaroaica si m-am nascut aici la Silistra.

- Cum ati invatat romaneste?

- In copilarie am invatat, de la copiii cu care ma jucam, apoi am invatat limba romana si la scoala bulgara, scriam si vorbeam. Acum nu prea mai am cu cine sa vorbesc romaneste, nici romanii de la Calarasi nu prea mai vin pe la noi.

- Am inteles ca faceti parte din corul bisericii.

- Da. Sunt multe femei credincioase care vin aici la biserica duminica.

- Aveti prieteni in Romania?

- Am dar nu mai stiu unde sunt si ce s-a intamplat cu ei. Ii cheama Marioara si Fanica, ei au fost aici in Silistra si in 1940 s-au mutat la Calarasi si mai tarziu la Bucuresti. Erau copii cand au plecat de aici.

 Crestinii din Silistra si pelerinii romani aflati in numar mult mai mare decat credinciosii localnici se aduna treptat in biserica. Urmeaza sa inceapa Sfanta Liturghie. Asteptam cu emotie... Si deodata il vedem intrand pe IPS Ilarion. In varsta de 93 de ani, IPS Ilarion se opreste cateva clipe in mijlocul nostru. Cateva lacrimi se preling pe obrazul Inalt Prea Sfintitului si ne simtim cuprinsi de foarte multa liniste, de pace duhovniceasca si de imensa dragoste pe care o revarsa fata de noi toti cei aflati acolo in biserica. A fost unul dintre cele mai inaltatoare momente pe care le-am trait. IPS Ilarion a oficiat Sfanta Liturghie si s-a rugat pentru noi toti in fata sfintelor moaste ale Sfantului Mucenic Dasie. In predica pe care a tinut-o, IPS Ilarion i-a salutat pe credinciosii romani veniti la Silistra. Apoi ne-a spus cateva cuvinte in limba romana: “Multi ani traiasca intregului popor roman care are mare credinta. Suntem foarte bucurosi ca ati venit la Silistra. Dumnezeu sa va dea sanatate si viata lunga! Mai poftiti pe la noi!” IPS Ilarion intelege foarte bine limba romana dar spune ca e mai greu sa vorbeasca in limba noastra. A mai stat cu noi destul de multa vreme si dupa terminarea Sfintei Liturghii, facandu-ne sa simtim din plin, inca o data, dragostea si bunatatea pe care le are fata de oameni. E greu sa gasesc cuvinte pentru a exprima starea in care ne aflam cu totii. Parca eram in fata unui sfant. Cred ca in fiecare dintre noi s-a infiripat atunci dorinta de a reveni aici si de a-l reintalni pe IPS Ilarion.

 In Catedrala “Sfintii Petru si Pavel” ne-a spus cateva cuvinte si arhimandritul Teofan: ”Va dorim succes si toate cele bune pentru poporul roman ortodox. Biserica ortodoxa Romana este cea mai sigura si cea mai stabila dintre toate bisericile ortodoxe: bulgara, greaca, sarba, rusa, s.a.m.d. Ne bucuram ca ati venit la noi la Silistra si cu prima ocazie vom vizita tara dvs. pentru a admira si a ne inchina la sfintii care se gasesc in bisericile dvs. Dumnezeu sa va binecuvinteze de acum inainte!”

Parintele Dobri Ivanov este vicar administrativ la Mitropolia Durostorului. Este bulgar dar vorbeste foarte bine limba romana. L-am rugat sa ne spuna cate ceva despre viata crestina din Silistra:

 Parintele Dobri Ivanov: “Biserica in fata careia ne aflam a fost construita in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel in anul 1860. In orasul nostru au existat si alte biserici. Catedrala mitropolitana a avut hramul “Sfantul Gheorghe”, a fost si o biserica cu hramul “Sfantul Ioan Botezatorul”. In urma cu 120 ani a fost un cutremur puternic si singura biserica ce a ramas este aceasta. Au existat si doua manastiri, metocuri ale Patriarhiei Ierusalimului si Patriarhiei Alexandriei. Pe timpul comunistilor insa viata a fost mai grea. Aici, in orasul Silistra, a fost primul Patriarh recunoscut de Patriarhul Ecumenic, Patriarhul Damian. Aici avem strada, aici a fost Catedrala Patriarhala si de aici a inceput autocefalia la rang de Patriarhie a Bisericii Bulgare.

- Parinte, renaste acum viata crestina in Bulgaria?

- Da, putem vorbi de renasterea vietii crestine, incet, incet. La noi inca nu se preda religia in scoala. Facem si noi tot ce putem pe langa biserica dar foarte greu incepe lumea sa traiasca in credinta, noi credem si ne rugam la Dumnezeu si la Maica Domnului sa ne ajute si ne rugam la sfintii Mucenici din Durostor care sunt in numar de doisprezece. Avem aici, in Catedrala din Silistra, sfintele moaste ale Sfantului Mucenic Dasie. Sfintele Moaste au fost luate in secolul al VII-lea si duse la Constantinopol. De acolo Sfintele Moaste au fost luate de cruciati si duse in Italia in orasul Ancona. Aici nu avem moastele intregi. Inca se afla la Ancona capul si mainile sfantului Dasie. Cu ocazia vizitei Papei Ioan Paul al II-lea in Bulgaria au fost aduse sfintele moaste dar la Patriarhul Bulgar, Sanctitatea Sa Maxim. In perioada acea Mitropolia noastra a fost unita cu Mitropolia din Rusia. In urma cu patru ani, dupa Marea Adunare Bisericeasca, iarasi s-a facut separat Mitropolia Durostorului, si la o saptamana dupa instalarea in frunte a Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Ilarion, Patriarhul a dat binecuvantare ca Sfintele Moaste sa ramana aici la orasul Silistra, la Durostor unde a fost martirizat Sfantul Mucenic Dasie. Moastele au fost aduse aici in 2003 iar Mitropolia Durostorului s-a infiintat cu un an de zile mai devreme. A existat o organizare mai veche inca de pe vremea turcilor dar s-a inceput in ultimii ani o noua organizare de mitropolii pentru Biserica Bulgara.

- Parinte, dvs. vorbiti foarte bine romaneste. Cum ati invatat limba romana?

- Timp de patru ani, in perioada 1986-1990 eu am fost reprezentantul Patriarhiei Bulgare la Bucuresti. Am slujit la Biserica Bulgara de pe strada Doamnei din Bucuresti. Pentru mine Tara Romaneasca si capitala ei nu sunt straine. Noi suntem prieteni. Dunarea nu ne desparte, Dunarea pe noi ne uneste pentru ca noi suntem crestini ortodocsi si unii cu altii trebuie sa ne ajutam. Asa cum voi ati venit aici la Silistra asteptam ca si alte grupuri de romani sa vina la noi pentru rugaciuni, pentru zona aceasta a Sfintilor Martiri: Mucenicii Dasie, Iuliu, Isihie, ce... am primit si noi credinta dintr'insii. Nu pot sa spun tot clar romaneste.

- Vorbiti foarte bine Parinte. In Romania mai aveti ocazia sa mergeti?

- Mergem des. Suntem invitati. Mitropolitul nostru a fost la Pestera Sfantului Andrei, la Galati. In fiecare an mergem la Pestera, mergem si la Slobozia la P.S. Damaschin, anul trecut am fost la sfintirea bisericii de la scoala monahala la P.S. Epifanie, am primit o invitatie acum si de la P.S. Gherasim de la Valcea, la Cozia. Avem si noi obligatiile noastre, nu putem merge chiar foarte des in Romania dar incet, incet, Dumnezeu o sa ne ajute sa mergem in cat mai multe locuri.”

Scurta noastra vizita la Silistra se apropie de sfarsit. Ne despartim cu greu de IPS Ilarion si de Parintele Dobri Ivanov dar si de credinciosii bulgari si romani din acest oras. Mai mergem putin in centrul orasului situat doar la vreo 200-300 de metri de biserica. Bulgarii iesiti la plimbare in zi de duminica intra in vorba cu noi bucurosi. Domnul Grigore Shopov ne arata Teatrul orasului, Muzeul arheologic, Primaria. Mai departe se vede un foarte frumos parc care se intinde pana la Dunare. E unul dintre cele mai vechi parcuri din Bulgaria, are o varsta de 150 de ani. Domnul Shopov se bucura cand cineva il invita sa mai traduca pentru ca nu vrea sa uite limba romana: ”Am invatat romaneste de la mama mea care avea o sora in Turtucaia. Intre Oltenita si Turtucaia s-a facut mult schimb de populatie si copiii vorbeau romaneste si de acolo am invatat romana iar in scoala am invatat limba franceza si citesc, scriu romaneste, chiar multi spun ca am studiat in Romania dar am stat numai trei luni la Bucuresti. Cunosc insa bine Capitala Romaniei, cu constructiile ei mai vechi si mai noi.” mai spune domnul Shopov. Dansul ne vorbeste despre o frumoasa colaborare care exista intre scolile din Silistra si Calarasi, fiind in derulare un proiect cu tema “Mostenirea patrimoniului ambelor orase” .

Se apropie de noi o doamna care nu stie sa vorbeasca romaneste. Ne incanta auzul in schimb cu cateva cantece populare romanesti interpretate impecabil rostind versurile pe de rost in cea mai curata limba romana. O cheama Stoica Jeleva si ne spune apoi in limba bulgara ca a fost cu barca pe Dunare pe la Braila, Galati, Tulcea, in Delta pana la Maliuc, a fost cu barca pe bratele Sulina si Sf. Gheorghe si a ajuns pana la Ismail. Spune ca are prieteni la Tulcea pe care i-a vizitat.

E foarte greu sa ne despartim de acesti oameni simpatici si primitori dar trebuie sa plecam spre frontiera. Este aproape ora 15,00 si trebuie sa ne intoarcem la Bucuresti. Ne luam ramas bun de la noii nostri prieteni bulgari nu inainte de a mai discuta si cu doua tinere care au venit alergand spre noi, afland ca suntem din Romania. Una dintre ele studiaza la Bucuresti. Se afla in anul pregatitor la Centrul “Eudoxiu Hurmuzachi”. Invata acum limba romana pentru a putea studia psihologia. A venit acasa la sfarsit de saptamana si se plimba prin parc cu prietena ei povestindu-i impresii din Capitala noastra. Noi ne pregatim la randul nostru sa povestim, la intoarcerea acasa, despre acest popas la Silistra si sa-i indemnam si pe altii sa incerce sa ajunga in acest frumos loc poate chiar in data de 18 iulie cand este praznuit Sfantul Mucenic Emilian de la Durostor.

Dorina Zdroba - realizator Radio Romania Actualitati

 

Pelerinaj organizat de Biserica”Pogorarea Sfantului Duh” din Cartierul Titan, Bucuresti
 
















 

 

Pe aceeaşi temă

18 Iulie 2018

Vizualizari: 12563

Voteaza:

Popas la Silistra 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE