
Despre obligatiile si drepturile clerului si ale cantaretilor din parohie
Art.134 - Preotii, diaconii, studentii in teologie si cantaretii, care au absolvit scolile de cantareti bisericesti sunt obligati a face catehizare, sub indrumarea preotului paroh, conform normelor care se vor stabili de catre Sfantul Sinod.
Art.135 - Membrii clerului, preoti, diaconi si cantareti, sunt obligati a acorda asistenta si servicii religioase ostasilor, ori de cate ori li se va cere.
Art.136 - Spitalele, orfelinatele, scolile corectionale, penitenciarele, azilele, vor avea la cerere, asistenta religioasa pentru credinciosii ortodocsi din aceste institutii.
Sarcina acordarii asistentei religioase o are parohul parohiei pe teritoriul careia se gasesc aceste institutii sau preotul delegat de Chiriarh.
Art.137- Preotii, diaconii si cantaretii de enorie beneficiaza, pe langa salariu si de locuinta, acolo unde exista.
Despre conferintele clerului
Art.138 - Clericii vor tine in fiecare an conferinte pe Protopopii sau Eparhii, dupa cum va hotari Chiriarhul.
Conferintele vor avea un caracter teoretic si practic pentru realizarea urmatoarelor scopuri:
a. Perfectionarea preotilor in slujbele bisericesti;
b. indrumarea preotilor in toate ramurile de activitate parohiala;
c. Lamurirea problemelor de actualitate, interesand Biserica si clerul;
d. Cunoasterea si indrumarea activitatii pastorale;
e. Aprofundarea cunostintelor teologice;
f. Perfectionarea preotilor ca predicatori si duhovnici;
g. Combaterea ratacirilor de la credinta.
De asemenea, se vor tine anual, pe Protopopiate, conferinte ale can-taretilor bisericesti, in scopul perfectionarii lor profesionale.
Conferintele vor fi prezidate de delegatul Chiriarhului respectiv.
Distinctiile bisericesti
Art.139 - Pentru activitate deosebita pe teren bisericesc, sub raport harismatic, didactic, misionar, cultural, social sau economic, preotii de mir pot primi urmatoarele distinctii onorifice bisericesti:
a. Sachelar;
b. Iconom;
c. Iconom stavrofor.
Art.140 - Distinctia de sachelar se acorda de catre Chiriarhul respectiv preotilor care au avut o activitate deosebita si au depus examenul de definitivat.
Sachelarul poarta ca semn distinctiv brau albastru.
Art.l41 - Distinctia de iconom se acorda de Sinodul Mitropolitan, la propunerea Chiriarhului respectiv, preotilor sachelari, care au avut o activitate deosebita si au depus examenul de promovare.
Iconomul poarta ca semn distinctiv brau albastru si captuseala albastra lagiubea (greaca), iar la slujbele divine, bedernita.
Art.142 - Distinctia de iconom stavrofor se acorda de Sinodul Mitropolitan, la propunerea Chiriarhului respectiv, preotilor iconomi, care au avut o activitate deosebita de cel putin 15 ani de la hirotonie.
Iconomul stavrofor poarta ca semn distinctiv, pe langa cele de iconom sfanta cruce pe piept.
AVt.143 - In caz de abateri grave, aceste distinctii pot fi retrase pe baza de sentinta consistoriala.
Art.144 - Protopopii, in timpul functiunii lor in aceasta calitate, vor purta ca semn distinctiv brau rosu.
Consilierii administrativi si inspectorii de la Eparhii, precum si inspectorii din Administratia Patriarhala vor purta ca semn distinctiv brau ciclamen.
Consilierii administrativi patriarhali, directorul Sfantului Sinod si inspectorul consistorial din Administratia Patriarhala poarta brau violet. Culionul si captuseala giubelei (greaca) vor fi in culoarea braului.
Aceste semne distinctive vor putea fi purtate si dupa iesirea din aceste functiuni de cei amintiti mai sus, numai cu aprobarea Sinodului Permanent, la propunerea Chiriarhului, pentru activitate exceptionala.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.