Biserica Sfanta Ecaterina

Biserica Sfanta Ecaterina Mareste imaginea.Biserica "Sf. Ecaterina" deserveste ca paraclis al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian". Aici a existat o biserica de manastire, mai veche, ridicata de Ivasco Golescu, (mare vornic intre 1574 - 1583). Intr-un document scris la 17 aug. 1596 acesta este amintit ca "cel dintai ctitor scris in sfantul pomelnic". Cu toate ca manastirea a fost inceputa in timpul domniei lui Alexandru al II-lea Mircea (1574-1577) si terminata in timpul domniei fiului acestuia Mihnea Turcitul (1577-1583) prima mentiune documentara este din 5 iulie 1589. Dupa zidire a functionat ca metoc al Manastirii "Sf. Ecaterina" din Muntele Sinai. Dupa retragerea trupelor turcesti ale lui Sinan-pasa, in 1595, Pana vistierul o repara, devenind astfel al doilea ctitor al lacasului. La 1775-1782 doamna Ecaterina Ipsilanti a ridicat un han in apropierea manastirii, care mai tarziu a fost incendiat si avariat, apoi daramat la 1862 (de aici confuzia ca Manastirea ar fi fost ridicata de Ecaterina Ipsilanti).

          Biserica Sfanta Ecaterina

Biserica este arsa de ostile lui Gabriel Bathory in 1611 si este din nou reparata de urmasii ctitorilor. La 1813 se numara printre manastirile de categoria a II-a din tara, cu case mari egumenesti si multe anexe. Din catagrafia din 1836, rezulta ca biserica era de zid, cu doua turle de lemn si fusese invelita cu sindrila. Dupa cutremurul din 1838, i se crapa boltile fiind reparata. In 1849 era in stare de ruina trebuind sa fie rezidita.

             Biserica Sfanta Ecaterina               Biserica Sfanta Ecaterina

Este daramata pana la temelie in 1850, fara avizul mitropoliei. O noua biserica, cea actuala, s-a reconstruit pe locul celei vechi, fiind gata la 1852 (data pisaniei), ramanand ca biserica de mir, nu de manastire. Este pictata de Constantin Lecca si Misu Popp. Pictura tamplei a fost facuta pe panza, la muntele Sinai si aplicata pe lemn. Au mai fost facute reparatii in 1899, 1909, 1923. Asa cum o gasim astazi, este o biserica de dimensiuni relativ mari, de proportii neplacute, pe plan triconc, cu abside mari, semicirculare, cu o turla foarte mica, octogonala peste naos si un turn-clopotnita pe plan patrat, dezvoltat peste vestibulul dintre cele doua turnuri cu scarile de acces. In fata are un pridvor semicircular, cu antablament, pe 4 coloane ionice. Portalul simplu are fixata deasupra pisania cu litere chirilice si un mozaic cu icoana hramului.
 

Biserica Sfanta Ecaterina

Fatadele simple sunt concepute in stil neoclasic, cu pilastri in registrul inferior al caror antablament formeaza un brau in jurul bisericii. Pe fatada de vest, zona centrala, putin decrosata, se termina cu un mic fronton si este tratata cu asize si nise laterale, nepictate. Turnul-clopotnita are pe cele patru laturi cate o arcada inchisa cu o fereastra mare. Interiorul este decorat pe toata inaltimea peretilor in stil baroc, cu pilastri cu capiteluri compozite, ce sustin un antablament desfasurat ca un brau la inaltimea bazei boltilor. 

           Biserica Sfanta Ecaterina

O pictura decorativa acopera arcele, iar timpanele si boltile sunt pictate cu icoane de sfinti. Ferestrele dreptunghiulare, de dimensiuni mari, au grilaje simple la exterior. Peste pronaos, sprijinit de doua coloane corintice, se afla cafasul animat de corul studentilor teologi, care acompaniaza slujbele, inaltand sufletele credinciosilor ce le asculta.
 

 Biserica Sfanta Ecaterina

Printre obligatiile studentelor si studentilor la teologie se numara frecventarea paraclisului dupa un program liturgic stabilit. Preotul spiritual al Bisericii Sf. Ecaterina este parintele asist. drd. Tanasache Costea.

               Biserica Sfanta Ecaterina               Biserica Sfanta Ecaterina

Biserica Sfanta Ecaterina

 

  Biserica Sfanta Ecaterina  
 

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 34159

Voteaza:

Biserica Sfanta Ecaterina 0 / 5 din 0 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

 • alexandra cojocaruPostat la 2010-05-26 22:47

  doamne, chiar ma minunam duminica, la biserica, cat de ...pustie era. nu atata lume ca de obicei, nu atatia copii. ceva era altfel. nu stiam de parinte, ca l-au mutat. am aflat intamplator si chestia asta mi-a stricat ziua. acolo ne-am casatorit, ne-am botezat ambii copii, iar parintele tanasache este grozav. oricare ar fi fost motivele, mar epacat au facut ca l-au mutat!

 • Mihaela NastasePostat la 2010-03-12 23:43

  Cristina, l-au mutat pe Parintele Tanasache in Crangasi la Biserica Sf. Ilie, este undeva pe langa circa de politie sau mai exact pe linga piata. Noi suntem acolo , adica intreaga comunitate de la Sf Ecaterina :cu mic cu mare. Te Vom urma oriunde, Parinte!!! Doamne ajuta sa fie bine!!

 • CRISTINA MARIAPostat la 2010-03-02 09:40

  Puteti sa-mi spuneti la ce Biserica din Crangasi il pot gasi pe Pr.Tanasache?

 • daniel lazarPostat la 2010-02-03 16:57

  Cu regret in suflet am aflat ca Parintele Tanasache a fost mutat de la Parohia Sf. Ecaterina la o biserica mica din cartierul Crangasi. Nu cunosc motivele care au stat la baza acestei masuri insa nu cred ca s-au gandit cat rau pot face fiilor duhovnicesti ai Parintelui care se atasasera atat de el cat si de Biserica Sf. Ecaterina. Dupa parerea mea cea mai buna practica pentru studentii de la teologie era insusi exemplul Parintelui. In ultimul timp se perinda o serie de preoti tineri care imediat dupa slujba au disparut si nu ai la cine sa ceri macar un sfat. Ma intreb cum va arata Biserica dupa plecarea Pr. Tanasache si nu pot sa alung din minte citatul "Bate-voi pastorul si se va risipi turmä". In ce ma priveste voi incerca sa-l urmez pe Parintele indiferent unde va fi mutat.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE