Biserica Udricani

Biserica Udricani Mareste imaginea.


Biserica Udricani

Biserica Udricani, monument istoric din secolul XVIII, ctitorita de jupan Udrecan Culcerul in 1735, este una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti. Biserica Udricani a avut implicare sociala si culturala inca din secolul al XVIII-lea, prin Asezamintele Udricani: Azilul de batrani, Scoala Romaneasca, Scoala de Caligrafie, iar mai apoi Institutul de Binefacere Protopopul Teodor Iconomu, construit pe terenul bisericii in anul 1877.

Biserica Udricani

La Udricani au functionat profesori ca renumitul dascal Chiosea de la care au invatat sa scrie romaneste logofatul Greceanu, Vacarestii, Anton Pann, Nanescu, Paris Mumuleanu, Petre Ispirescu etc.

Biserica Udricani se afla la est de Piata Sfanta Vineri (in spatele blocului ce a fost construit pe locul Bisericii Sfanta Vineri) si in vecinatatea Teatrului Evreiesc, pe strada Iuliu Barasch, numarul 11, sectorul 3.

Biserica Udricani

Biserica Udricani este ctitoria Clucerului Udricani asa cum arata pisania: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica s-au facut cu toata cheltuiala si infrumusetarea ei, precum se vede, de dumnealui jupanu Udrecan clucer, fiindu copresu de dumnezeiasca ravna pentru marirea si slava lui Dumnezeu si a Sfantului marelui ierarh Nicolae si pentru vecinica pomenire a dumnealui si a tot neamu dumnealui. Si s-au savarsit in zilele prealuminatului domnu a toata Tara Rumaneasca Io Grigore Ghica voievod, fiind arheereu mitropolit prea sfentitul chir Stefan, la anul de la ziderea lumei leat 7244 si de la Hristos 1734 sic in luna lui septemvreie zile 15."

Biserica Udricani

Scurta vreme dupa aceea biserica a fost inchinata Manastirii Sfantul Ioan din Focsani, la randu-i inchinata Sfantului Munte Athos. Odata cu aceasta la 1750 facea parte din "mahalaoa popei lui Isac". Avand foarte probabil incinta, chilii pentru calugari si turn-clopotnita, Mihail Cantacuzino, marele ban, o aminteste, in jurul anului 1770, ca fiind manastire fara han.

 Biserica Udricani          Biserica Udricani

La sfarsitul aceluiasi secol, in chiliile bisericii Udricani functiona o Scoala romaneasca si o Scoala de caligrafie, mentionate mai tarziu de Ion Ghica in "Scrisori catre Alecsandri": "Primprejurul bisericii, in mahala, intre livezile de meri, de peri si de duzi, se zareau vreo 10-15 invelisuri cu streasina iesita ca o umbrela, sub care locuiau cativa cavafi, croitori, islicari si cojocari; acestia cand plecau la pravalie isi trimeteau copii la dascalul Chiosea, ca sa nu strengareasca pe ulita, sa tina ison cantaretilor din strana, sa citeasca apostolul, sa zica Tatal nostru si Crezul. Din aceste scoli isi recrutau bisericile preoti si cantareti, acolo au fost dati la invatatura logofatul Greceanu, Vacarestii, Anton Pann, Petrache Nanescu, Nicolae Alexandrescu, Paris Momuleanu, Marin Serghescu si mai tarziu Petre Ispirescu, etc. "

Biserica Udricani

In urma avariilor provocate de marele cutremur din octombrie 1802, biserica a fost reparata de catre paharnicul Nicolae, in anul 1810. Alte reparatii i se fac la 1834 urmare a degradarilor suferite la cutermurele din 1821, 1824, 1827, 1829, 1834 si din 1838. Un mare dezastru la produs incendiul cel mare din bucuresti din 23 martie 1847. Biserica a fost refacuta de arhiereul Timotei Trodos, fost egumen al Manastirii Sfantul Ioan din Focsani.

 Biserica Udricani          Biserica Udricani

In anul 1937, savantul Nicolae Iorga, pe atunci presedintele Comisiunii Monumentelor Istorice, in urma vizitarii bisericii, impresionat de darapanarea sfantului lacas, dispune imediat inceperea restaurarii acestuia, sub supravegherea C.M.I.

 Biserica Udricani          Biserica Udricani

Lucrarile s-au desfasurat, cu intreruperi, intre 1937-1945, insa datorita fondurilor insuficiente nu s-a executat decat repararea turlelor, a sarpantei, refacerea pardoselii, a ferestrelor si inlocuirea usii principale cu una noua, dupa modelul celor de la biserica Manastirii Neamt.

Biserica Udricani

In anul 1998 s-a incercat o noua consolidare a bisericii. Lucrarile au fost executate de antrepriza Ghiulbenghian (asistata de Ing. Gospodinov) care a consolidat biserica, la exterior, prin armarea cu plase metalice betonate si apoi tencuite.

Biserica Udricani

Urmele frescei, aflate cel putin pe extradosul arcelor laterale zidite ale pridvorului, aparute la lumina zilei in cursul acestor lucrari, au fost inlaturate, fara aistenta vreunui specialist, restaurator de pictura.

 Biserica Udricani          Biserica Udricani

Prin dispozitie de santier, date de arh. Constanta Carp, toate aceste interventii vor fi inlaturate si se va trece ulterior la o consolidare-restaurare dupa toate normele metodologice prevazute pentru restaurarea monumentelor istorice.

Biserica Udricani

In primavara anului 2005 Arhiepiscopia Bucurestilor, cu Inalta Binecuvantare a Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a numit la Parohia Udricani pe Pr. Conf. Dr. Constantin Patuleanu, cu sarcina explicita de a salva biserica si de a recupera intreg patrimoniul Parohiei Udricani, mai precis terenul si Aziulul construit pe acesta de Protopopul Teodor Iconomu, preluate abuziv de catre stat dupa anul 1945.

 Biserica Udricani          Biserica Udricani

Din primavara anului 2005 am facut toate demersurile pentru reluarea lucrarilor la Parohia Udricani. Avand in vedere starea avansata de degradare a bisericii, se lucreaza intens la un nou proiect de consolidare si restaurare, executat de d-na Constanta Carp, membra in Comisia Monumentelor Istorice de pe langa Ministerul Culturii si Cultelor.

Biserica Udricani

Inca din 12 septembrie 2005 a fost deschis un santier arheologic la Parohia Udricani. Pana in prezent s-au descoperit peste 25 de cruci funerare la sud de biserica, cele mai vechi descoperite in perimetrul Bucurestiului Vechi, datand din anii 1802-1816. Dupa primele sapaturi au fost descoperite 62 de morminte, monede, sigilii, inele, caramizi inscriptionate, resturi de vesminte preotesti, etc.

Biserica Udricani

 Biserica Udricani          Biserica Udricani

Biserica Udricani, monument istoric din secolul XVIII, se afla astazi intr-o stare de degradare avansata, existand pericolul iminent ca la primul cutremur mai puternic sa se prabuseasca.

Biserica Udricani

In prezent Biserica si Asezamintele Udricani se afla in santier de consolidare si restaurare sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor prin Directia Monumentelor Istorice, precum si Arhiepiscopiei Bucurestilor.

 Biserica Udricani          Biserica Udricani

Cu speranta ca solicitarea noastra va gasi in dumneavoastra sprijinul necesar pentru reasezarea unei istorii si traditii in fagasul ei normal, in memoria Udricanilor si in numele nostru personal va multumim anticipat.

Pentru mai multe imagini cu biserica, accesati Galeria de imagini - Biserica Udricani

Biserica Udricani

Donatii se pot face in conturile:
     BANC POST, Sucursala Unirii, cont: RO84BPOS70006162166RON01
     CEC, sucursala sectorului 3, cont: RO96CECEB30036RON0331543

Conturi in valuta (BANC POST, Sucursala Unirii):
     Euro: RO19BPOS70006162166EUR01
     USD: RO63BPOS70006162166USD01

Biserica Udricani

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 10470

Voteaza:

Biserica Udricani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE