
Schitul Nifon este un schit ortodox aflat in comuna Vanatori, judetul Neamt, la o distanta de 19 kilometri de Targu Neamt si la numai doi kilometri de Manastirea Secu. Avand hramul Buna Vestire, acest schit este cel mai vechi dintre schiturile Manastirii Secu, el fiind zidit in anul 1690, de catre ieroschimonahul Nifon, de la care si-a primit si numele.
De-a lungul timpului, Manastirea Secu a avut mai multe schituri si biserici inchinate. Astazi, dintre cele noua asezaminte monahale, consemnate in documentele vremii, doar patru schituri mai tin de Manastirea Secu: Schitul Buna Vestire - Nifon, intemeiat in anul 1690, de ieroschimonahul Nifon, de la Manastirea Secu; Schitul Sfanta Maria Magdalena, din comuna Tibucani, judetul Neamt, ctitorit de spatarul Iordachi Cantacuzino Deleanu, in anul 1774; Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, din satul Baiceni, comuna Cucuteni, judetul Iasi, infiintat in anul 1992; Schitul Sfantul Ilie, din dealul Taciunele, comuna Vanatori, judetul Neamt, infiintat in anul 1998.
Schitul Nifon - scurt istoric
Schitul Nifon exista deja in anul 1690, cand este amintit pustnicul Nifon, care se nevoia in muntii Neamtului, aproape de Manastirea Secu. Primul ctitor al schitului, Nifon ieroschimonahul, a adunat cativa ucenici in jurul sau si a construit o bisericuta si cateva chilii, din lemn. In anul 1821, schitul este distrus, de catre turci, el ramanand nelocuit pentru o vreme.
Schitul va fi refacut in secolul al XIX-lea, de catre ieroschimonahul Nifon Ionescu, cel dintai ctitor al Schitului Prodromu, din Sfantul Munte Athos. Acesta a inceput sa ridice actuala biserica, din piatra, insa, din cauza vremurilor grele, nu a putut sa o termine, ci a ridicat-o numai pana la centura. Apoi, el a plecat in Sfantul Munte Athos, unde a zidit Schitul romanesc Prodromu.
Dupa aceasta, vreme de 170 de ani, Schitul Nifon a ramas nelocuit, biserica fiind neterminata, iar chiliile stricate. Mai apoi, in jurul anului 1965, in schit s-a nevoit ieromonahul Luca, un monah cu viata duhovniceasca imbunatatita, cautat de lume, pentru binecuvantare si rugaciune. Oamenii de rand aduceau la schit multe bucate, cu carele, pe care, mai apoi, parintele Luca le ducea in Manastirea Secu, care era foarte saraca in acea vreme.
Din vechiul schit, astazi au mai ramas decat ruinele si un fag batran de doua sute de ani, crescut chiar in naosul bisericii neterminate. Dupa inca o perioada in care nu a fost locuit, Schitul Nifon a renascut si s-a infrumusetat din nou. Cu ceva ani in urma, parintele Veniamin, actualul staret al schitului, a fost indemnat de parintele Damian, de la Manastirea Secu, sa vina in aceasta poiana si sa refaca schitul cel vechi, caci "este loc sfant".
Schitul Nifon este reinfiintat in anul 1991. Mai apoi, in anul 1999, un incendiu dezafecteaza schitul, atat biserica mare, cat si chiliile si dependintele, avand nevoie de lucrari de reconstructie. Lucrarile de rezidire a Schitului Nifon au inceput in anul 2005 si s-au incheiat dupa sase ani, in anul 2011. Un merit deosebit in rezidirea schitului l-a avut parintele arhimandrit Vichentie, staretul Manastirii Secu. In ziua de 18 septembrie 2011, Inalt Preasfintitul Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a resfintit biserica schitului.
Parintele Veniamin, actualul staret al schitului, hotarase ca, dupa terminarea lucrarilor de reparatie, sa plece in Sfantul Munte Athos, macar pentru cativa ani, daca nu chiar definitiv. Dupa sfintirea schitului insa, mitropolitul a hotarat ca slujbele din Schitul Nifon sa se tina dupa randuiala Sfantului Munte Athos, intrucat ctitorul acestui schit a intemeiat si Schitul athonit Prodromu. Astfel, parintele Veniamin a hotarat sa ramana in Schitul Nifon.
Schitul Nifon se inalta pe locul unde, odinioara, s-a aflat o constructie din lemn (patru chilii si un paraclis), care a pierit in incendiul din anul 1999. Biserica schitului are doua hramuri: Buna Vestire si Sfanta Treime. Astazi, in Schitul Nifon, se nevoiesc patru monahi, iubitori de liniste si rugaciune.
Teodor Danalache
-
Manastirea Pangarati
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Braditel
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Hadambu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Almas
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Manastirea Petru Voda
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.