Cinstitele lanturi ale Sf. Ap. Petru (FA 12,1-11)

Inchinarea cinstitelor lanturi ale Sfantului Apostol Petru

(16 ianuarie)

Cand Sfantul Apostol Petru a fost dus in temnita de imparatul Irod si era legat cu doua lanturi de fier, dormind el noaptea intre doi ostasi, a venit ingerul Domnului si lovindu-l in coasta, l-a desteptat si l-a scos afara, cazand de pe dansul lanturile cele de fier; despre aceasta se scrie in Faptele Apostolilor: Si s-a auzit acea prea slavita izbavire din legaturi si din temnita a lui Petru, prin toata cetatea Ierusalimului. Atunci niste credinciosi, in taina luand lanturile acelea, le-au pastrat la ei, avandu-le inaintea ochilor, ca pe insusi Sfantul Apostol Petru; care nezabovind dupa acea iesire din temnita, s-a dus in alte tari, propovaduind cuvantul lui Dumnezeu, si nu s-a aratat in Ierusalim.

Deci, lanturile acelea au luat putere tamaduitoare de la trupul apostolului. si precum erau maramele si basmalele lui Pavel, asa si lanturile lui Petru, care au ros trupul lui, tamaduiau neputintele si goneau duhurile cele viclene. Drept aceea, se cinsteau cu cucernicie de cei credinciosi acele cinstite lanturi, carora li se inchinau si cu dinadinsul le pastrau, din neam, ca mostenire; pentru ca parintii le lasau copiilor lor, iar copiii venind in locul tatalui, le incredintau mostenitorilor lor.

Si astfel unul dupa altul primindu-le si unul altuia spunand de cine s-au atins lanturile acelea si de care trup s-au sfintit.

Cu o mostenire ca aceasta au ajuns lanturile in mainile lui Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului (422-458); si pe cand dreptcredincioasa imparateasa Evdochia, sotia imparatului Teodosie cel Mic (408-450), se afla in Ierusalim, a zidit multe biserici; Sfintele Locuri cu cheltuiala imparateasca le-a impodobit, si iarasi s-a intors la Constantinopol; atunci patriarhul Iuvenalie, vazandu-i dreapta credinta si iubirea ei de Dumnezeu, i-a daruit multe din duhovnicestile vistierii; iar intre alte lucruri sfinte, i-a dat si aceste cinstite si de minuni facatoare lanturi ale Sfantului Apostol Petru, pe care, luandu-le imparateasa, le-a adus in Constantinopol; deci, un sfant lant l-a dus inauntrul bisericii celei mari a Sfantului Apostol Petru, unde savarsea soborul lui, iar altul l-a trimis la Roma, fiicei sale Eudoxia, care era maritata dupa imparatul Romei, Valentinian al treilea (424-455), si aceea fiind urmatoare maicii sale in credinta cea dreapta, cu dragoste a primit acel nepretuit dar si zidind o biserica in numle Sfantului Apostol Petru, in muntele Escuilinului, a pus intr-insa acel lant.

S-a aflat in Roma si un alt lant al Sfantului Petru, cu care l-a legat Nero tiranul, si acela, impreuna cu lantul cel adus de la Constantinopol, a fost pus in biserica. Si s-a asezat praznicul inchinarii cinstitelor lanturi in saisprezece zile ale lunii ianuarie, intru cinstirea si pomenirea Sfantului Apostol Petru si intru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru. Amin.

.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 521

Voteaza:

Cinstitele lanturi ale Sf. Ap. Petru (FA 12,1-11) 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE