Sfantul Dimitrie cel Nou este sarbatorit pe 27 octombrie

Sfantul Dimitrie cel Nou este sarbatorit pe 27 octombrie Mareste imaginea.

Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou s-a nascut in satul Basarabi, dincolo de Dunare, in apropierea orasului Russe, in secolul al XIII lea. Sfantul Dimitrie este cinstit pe 27 octombrie. 

Sfantul Dimitrie, dupa ce s-a calugarit, si-a petrecut viata intr-o pestera, pe malul raului Lom. A primit de la Dumnezeu darul de a-si cunoaste ziua trecerii sale la cele vesnice. Cand si-a simtit sfarsitul, s-a asezat intre doua lespezi de piatra ca intr-un sicriu si astfel si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu. Moastele sale au ramas mult timp ascunse sub apa. Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, o copila care patimea din cauza unui duh necurat se invredniceste sa auda urmatoarele cuvinte ale Sfantului Dimitrie: "Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui". Astfel, parintii copilei afland de aceasta revelatie, ajung la locul unde se afla trupul Sfantului, il vor scoate si il vor aseza in satul Basarabov.

Moastele Sfantului Dimitrie au ajuns in tara noastra in anul 1774. Sfantul Dimitrie a fost proclamat Ocrotitor al Bucurestilor in anul 1792 de catre mitropolitul Ungrovlahiei, Filaret al II-lea si a fost canonizat in vremea Patriarhului Justinian Marina. Pentru ca au existat mai multe tentative de furt din sfintele sale moaste, in 1879 s-a decis ca moastele Sfantului Dimitrie sa fie mutate intr-o racla din argint masiv, confectionata din initiativa si cheltuiala episcopului Ghenadie Petrescu al Argesului. Mentionam ca pe capacul raclei este prezent chipul Sfantului Dimitrie, cu camilafca si schima, iar pe partile laterale sunt opt icoane cu secene din viata Sfantului.

In timpul Primului Razboi Mondial, soldatii bulgari au furat racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhala pentru a o transporta in Bulgaria, insa, raufacatorii au fost prinsi, iar Sfantul Dimitrie a ramas in continuare ocrotitor al Bucurestilor.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

15 Octombrie 2023

Vizualizari: 3089

Voteaza:

Sfantul Dimitrie cel Nou este sarbatorit pe 27 octombrie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE