Sfanta Mucenita Fevronia

Sfanta Mucenita Fevronia Mareste imaginea.

Sfanta Fevronia a fost fiica unui senator roman. S-a calugarit de tanara intr-o manastire din cetatea Nisibi.

Sfanta Fevronia este obligata de Silenius, un persecutor al crestinilor, sa lepede credinta in Hristos si sa se casatoreasca cu el. Fevronia refuza sa implineasca cerinta lui Silenius si astfel, este supusa la multe chinuri: a fost biciuita, i s-au spart dintii, i s-au taiat sanii, mainile si picioarele, iar in cele din urma i s-a taiat capul. Din viata sa aflam ca dupa trecerea ei la cele vesnice, Sfanta Mucenita Fevronia se arata in ziua praznuirii sale, in mijlocul surorilor din manastire. Statea timp de trei ceasuri in vazul tuturor, apoi se facea nevazuta. Insa, nimeni nu se putea atinge de dansa, atunci cand se arata in chip minunat maicilor.

Dupa moartea Sfintei Fevronia, diavolul a intrat in Silenius. Din cauza prezentei demonului in el, Silenius s-a izbit cu capul de un stalp de marmura si a murit.

Troparul Sfintei Mucenite Fevronia

Mieluseaua Ta, Iisuse, Fevronia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenite Fevronia


Mirele meu Cel Preadulce, Hristoase, a strigat Mucenita Fevronia, nu-mi este mie cu anevoie a merge pe urma Ta; caci dulceata dragostei Tale a intraripat sufletul meu cu nadejdea si frumusetea milostivirii Tale, a indulcit inima mea, ca sa beau paharul patimirii dupa Tine; ca sa ma numesc si vrednica a dantui in camara impreuna cu fecioarele cele intelepte. Pentru aceasta, preacuvioasa rabdatoare de chinuri, cinstind nevointele ostenelilor tale, te rugam pe tine, roaga-te sa nu ni se inchida si noua usile camarii.

Tot in aceasta zi, face pomenirea:
- Sfintilor Petru si Fevronia;
- Sfantului Orentie, impreuna cu cei sase frati: Farnachie, Eros, Firm, Firmin, Chiriac si Longhin;
- Sfintelor Cuvioase Mucenite Leonida, Livia si Evtropia;
- Sfantului Simon;
- Sfantului Teolipt al Filadelfiei;
- Sfantului Cuvios Dionisie;
- Sfantului Cuvios Dometie;
- Sfantului Cuvios Mucenic Procopie.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios David din Tesalonic.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

.

Calendar Ortodox

25 Iunie 2019

Vizualizari: 37747

Voteaza:

5.00 / 5 din 5 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfanta Mucenita Fevronia

Comentarii (1)

  • simona turkPostat la 2015-06-25 12:19

    Sfanta Mare Mucenita Fevronia ia aminte te rog si la rugaciunea mea,nu iti intoarce fata de la mine pacatoasa,inalta catre Altarul Mantuitorului Nostru Iisus Hristos rugaciunile tale,sa ma ierte pe mine netrebnica si sa ma indrepteze pe calea cea dreapta.Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox