Moastele Sfantului Antonie cel Mare

Moastele Sfantului Antonie cel Mare Mareste imaginea.

Sfantul Antonie cel Mare este praznuit pe 17 ianuarie. Moastele Sfantului Antonie cel Mare sunt prezente in Bucuresti, la biserica Domneasca de la Curtea Veche. Ele au fost aduse de Inaltpreasfintitul Parinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Roman al Europei Occidentale si Meridionale, pe 4 iulie 2017, din biserica abatiei Saint-Antoine-l'Abbaye, din localitatea L'Abbaye de Saint-Antoine, de langa orasul francez Grenoble.

Din relatarea vietii Sfantului Antonie cel Mare cunoastem ca Sfantul Antonie a trecut la cele vesnice in anul 356, pe muntele Colzim, cunoscut si ca "Muntele dinauntru", aproape de Marea Rosie, la varsta de 105 ani. A fost inmormantat de doi dintre ucenicii sai intr-un loc tainic, pentru ca Sfantul Antonie nu a dorit sa se stie de locul in care a fost inmormantat. Insa, prin descoperire dumnezeiasca, sfintele sale moaste au fost scoase la iveala in anul 561, in vremea domniei lui Justinian (527-565) si au fost asezate intr-o biserica din Alexandria. In anii 630-640 au venit arabii si moastele lui au fost mutate la Constantinopol, unde au ramas pana in 1070, cand Imparatul Roman al IV-lea Diogene le-a daruit Nobilului francez Jocelin, fiul lui Guillaume, pentru ajutorul oferit in campaniile militare impotriva arabilor si asa au ajuns in Occident.

Sfantul Antonie cel Mare a devenit ocrotitorul bisericii de la Curtea Veche dupa incendiul din 23 martie 1847, cand Biserica Sfantul Anton din apropierea bisericii de la Curtea Veche a ars in intregime. Potrivit Traditiei, numai icoana Sfantului Antonie a fost salvata din vechea biserica incendiata si transferata la biserica de la Curtea Domneasca.

Sfantul Antonie cel Mare s-a nascut intr-o familie de oameni bogati, in satul Coma, aproape de cetatea Herakleopolis din Egiptul de Sus, in jurul anului 250. Parintii sai au fost cei care au aprins in el dorul dupa Hristos. Crescut astfel, refuza sa fie prezent in scolile din timpul sau, pentru a se feri de invataturile straine sau contrare Sfintei Scripturi.

La varsta de 20 de ani, dupa ce parintii sai au trecut la cele vesnice, aude intr-o biserica cuvintele: "Daca vrei sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, imparte-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi". Considera ca acele cuvinte i-au fost adresate lui si asa ajunge sa-si vanda averea si sa devina pustnic. Se lupta vreme indelungata cu unele ganduri si cu demonii. In aceasta lupta a avut parte si de momenet in care simtea ca nu mai poate lupta si ca este lipsit de ajutorul lui Dumnezeu. Este cunoscuta intrebarea lui si raspunpunsul primit din partea lui Dumnezeu: "Doamne unde erai cand ma luptam? Si un glas i-a raspuns: Eram aproape de tine si te ajutam sa nu cazi in deznadejde". La varsata de 35 de ani merge mai departe de locul in care se nevoise, intr-o cetate parasite pe colina unui munte. Aici a trait 20 de ani, hranindu-se numai cu paine uscata si putina apa.

Dupa ce s-a intarit duhovniceste, revine in cetate spre a fi de folos credinciosilor. Avea darul de a vedea starea sufleteasca a oamenilor si de a le darui sfaturile potrivite pentru de deveni bineplacuti lui Dumnezeu. Un vazator cu duhul. E cunoscut momentul de pe Muntele Kolzim, cand Sfantul Antonie vede in timp ce se ruga sfarsitul prietenului sau Amun, prezent la o distanta de 13 zile de mers fata de locul in care se nevoia. Sfantul Atanasie cel Mare marturiseste ca Sfantul Antonie reusea sa crestineze intr-o zi, cat reusea Biserica alexandrina sa crestineze intr-un an de zile.

In anul 312 fondeaza manastirea care ii poarta numele. Locul ales pentru aceasta manastire se afla in inima desertului, la Muntele Kolzim, nu departe de malul Marii Rosii. Se spune ca a parasit doar de doua ori acest loc: o data pentru a-si vizita ucenicii si a doua oara pentru a-l sustine pe Sfantul Atanasie cel Mare, in lupta sa cu erezia ariana. A luptat impotriva invataturii gresite a lui Arie, marturisind ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu Cel Vesnic Care S-a facut Om din iubire pentru oameni si pentru mantuirea lor. A trecut la cele vesnice la varsta de 105 ani.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Troparul Sfantului Antonie cel Mare

Locuitor pustiului si inger in trup si de minuni facator te-ai aratat, purtatorule de Dumnezeu, Parintele nostru Antonie. Si cu postul, cu privegherea, cu rugaciunea, ceresti daruri luand, vindeci pe cei bolnavi si sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Slava Celui ce ti-a dat tie putere, slava Celui ce te-a incununat pe tine, slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

 

Pe aceeaşi temă

17 Ianuarie 2019

Vizualizari: 3977

Voteaza:

Moastele Sfantului Antonie cel Mare 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE