Sfanta Mucenita Matroana din Tesalonic

Sfanta Mucenita Matroana din Tesalonic Mareste imaginea.

Sfanta Matrona a fost o copila saraca si orfana, roaba in casa unei evreice cu suflet rau, din Tesalonic. Aceasta neincetat isi batea joc de credinta Matronei, si tot timpul cauta toate mijloacele pentru a o face sa se lepede de Hristos si sa mearga impreuna cu ea la sinagoga. Cand Pautilla, stapana Matroanei a auzit ca sluga sa merge in ascuns la biserica crestinilor, i-a zis: "Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastra, ci te-ai dus la biserica crestineasca?" La aceasta intrebare Matroana a raspuns: "De vreme ce Dumnezeu este in biserica crestineasca, iar de la sinagoga iudaica s-a departat, nu ma duc la sinagoga, ci la biserica".

Plina de furie la acest raspuns, Pautilla a incuiat-o pe Matrona intr-un loc intunecos, a legat-o de maini si a lasat-o fara mancare. Insa, Matroana sezand in genunchi la rugaciune si slavind pe Dumnezeu, legaturile au cazut de la mainile ei prin puterea lui Dumnezeu. Dupa aceasta Matrona a mai fost incuiata si infometata inca de doua ori. A murit din cauza lipsei de hrana. Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla intr-o prapastie. Crestinii au luat trupul mucenitei si l-au ingropat cu cinste. Episcopul cetatii afland ca la mormantul mucenitei Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserica deasupra lui.

Pautilla a trecut la cele venice cazand de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul Sfintei Mucenite Matroana.

Troparul Sfintei Matroana din Tesalonic

Mieluseaua Ta, Iisuse Matroana, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Chiric din Apro;
- Sfintilor Mucenici Filet Sincliticul, cu sotia lui, Lidia, si cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid si Amfilohiu;
- Sfintilor Mucenici Ioan si Baruh;
- Sfantului Proroc Anania;
- Sfantului Cuvios Pavel, episcopul Corintului;
- Sfantului Cuvios Eutihie;
- Sfantului Cuvios Ioan din Licopolis.

Maine, facem pomenirea Sfantului Cuvios Ilarion cel Nou.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

25 Martie 2016

Vizualizari: 35547

Voteaza:

Sfanta Mucenita Matroana din Tesalonic 4.14 / 5 din 7 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

 • Nina VitanPostat la 2023-03-27 14:25

  Sfîntă Munceniţă Matroana roagă-te la Dumnezeu să aibe milă de mine păcătoasa, Amin!

 • simona turkPostat la 2015-03-27 14:36

  Sfanta mucenita Matroana roaga-te catre Milostivul Iisus Hristos pentru sufletele noastre,pentru iertare de pacate si sa ne invete Dumnezeu sa fim mai buni fata de aproapele nostru,mai milostivi si sa ne lumineze noua gandirea.Amin

 • Mihaela Ramona StancuPostat la 2012-03-31 17:43

  Fie ca dragostea lui Dumnezeu sa va aline suferintele sufletului si sa va dea sanatate si multa fericire!

 • II CPostat la 2012-03-27 10:39

  Sfintilor, rugati-va pentru noi pacatosii!

 • Valeriu TanasaPostat la 2012-03-27 10:24

  Citind in fiecare zi Vietile Sfintilor, incepem sa intelegem si sa adoram spiritu total de jerfa pentru marturisirea Domnului Iisus Hristos a Sfintilor din Sinaxare. Analizandu-ma personal constat ca trebuie sa incep lucrare Poruncilor daca doresc sa fiu numit Crestin.

 • Stefan NikoraPostat la 2010-03-28 22:16

  Carmen, nu generaliza! Intre sfintii din sinaxar sunt si evrei..si-or mai fi evrei si din cei nestiuti decat de Domnul. Oameni care nu-s tocmai buni sunt de toate natiile. Cu fiecare are Dumnezeu planul lui.. Unii cad de pe stanci, altii pot ajunge sfinti..

 • Carmen Simona BizinichePostat la 2010-03-27 16:12

  Da, rai oameni sunt evreii astia! Omoara oameni doar din orgoliu si nesimtire. Dar Dumnezeu are grija sas-i primeasca rasplata!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox