Sfantul Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei; Sfintii Mucenici Audact, Domnina si Calistena

Sfantul Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei; Sfintii Mucenici Audact, Domnina si Calistena Mareste imaginea.

Sfantul Sfintitul Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

Sfantul Ierotei era unul din sfetnicii Areopagului, invatat in credinta crestineasca si asezat episcop de Sfantul Apostol Pavel. Apoi, la adormirea Preasfintei stapanei noastre, Nascatoarea de Dumnezeu, fiind in soborul apostolesc, s-a aratat dumnezeiesc cuvantator de cantari, petrecand spre mormant primitorul de Dumnezeu trup al Maicii lui Dumnezeu; si toti, auzindu-l si vazandu-l, l-au cunoscut ca este drept si cuvios. Vietuind bine, precum se cuvine unui sfant si placand mult lui Dumnezeu prin viata si prin carmuirea sa, precum si prin muceniceasca nevointa, si-a sfarsit alergarea.

Traditia crestina spune ca Sfantul Ierotei a fost din Atena, Capitala Greciei, si era unul din cei noua sfetnici ai Aeropagului: facea parte, adica, din sfatul cetatii. A invatat credinta crestina de la Sfantul Pavel Apostolul si tot acesta l-a botezat si l-a asezat episcop in Atena. Si a fost cel dintai episcop crestin al Atenei. La randul sau, Sfantul Ierotei a fost invatator neostenit, Sfantul Ierotei a fost invatator neostenit Sfantului Mucenic Dionisie Areopagitul, caruia multe povatuiri i-a dat pe calea intelegerii dreptei credinte, aduse de Mantuitorul Hristos, spre mantuirea si innoirea lumii. Despre Sfantul Ierotei se mai stie ca, la Adormirea si ingroparea Maicii Domnului in Ghetsimani, macar ca tot soborul Sfintilor Apostoli era de fata, totusi Sfantul Ierotei s-a invrednicit, in numele tuturor, sa faca inceput cantarilor, la jalea Adormirii celei Preacurate.

Sfantul Sfintit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

Si era Sfantul Ierotei cu totul instrainat si indepartat cu sufletul de cele pamantesti si se vedea si se auzea si la toti aratat era ca Sfantul acesta este cu adevarat de Dumnezeu, cuprins de dumnezeiasca ravna. Deci, vietuind bine cum ii place lui Dumnezeu si veselind pe Dumnezeu cu faptele sale bune, s-a dus catre Domnul cu pace, la 4 octombrie.

01 Octombrie 2009

Vizualizari: 4405

Voteaza:

Sfantul Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei; Sfintii Mucenici Audact, Domnina si Calistena 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE