Sfantul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare)

Sfantul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare) Mareste imaginea.

Miercuri seara, la Utrenia zilei de Joi, se citeste intreg Canonul cel mare al Sfantului Andrei, care s-a citit la pavecernitele primelor patru zile din saptamana I-a. Impreuna cu Canonul se citeste si Viata Preacuvioasei Maria Egipteanca, scrisa de Patriarhul Sofronie al Constantinopolului.

Pricina pentru care s-au randuit acestea, precum arata Sinaxarul Triodului, este ca se apropie de sfarsit postul si pentru ca oamenii sa nu slabeasca ostenelile si luptele cele sufletesti si sa nu paraseasca vietuirea cu nevointa si smerenie. Marele Andrei, prin istoriile Canonului cel Mare, pomenind faptele cele bune ale oamenilor drepti, precum si intoarcerea celor rai, face pe oameni mai viteji si mai indrazneti ca sa stea tare impotriva vrajmasilor, iar Sf. Sofronie, prin povestirea cea desfatata si frumoasa, de asemenea ii intareste si-i indeamna spre Dumnezeu, ca sa nu cada si sa nu deznadajduiasca de sunt cazuti in pacat, ca mare este bunatatea si milostivirea lui Dumnezeu fata de cei ce se intorc cu tot sufletul de la pacatele facute, precum se vede in Viata Sfintei Maria Egipteanca.

Condacul Canonului este un puternic indemn la trezvie si grija pentru raspunsul cel infricosat: „Suflete al meu, suflete al meu! Scoala, pentru ce dormi? Sfarsitul se apropie si vrei sa te tulburi! Desteapta-te dar, ca sa se milostiveasca spre tine Hristos Dumnezeu, Cel ce este pretutindenea si toate le plineste“.

Sfantul Mucenic Marcu, episopul Aretuselor, a distrus in timpul imparatului Constantin cel Mare (306-337) mai multe temple pagane, zidind in locul lor biserici. Cand la tronul imparatesc ajunge imparatul pagan Iulian Apostatul (361-363), episcopul Marcu a fost supus la multe chinuri.

Despre suferintele Sfantului Marcu pentru credinta, ne scriu Sfantul Grigorie Teologul si Fericitul Teodorit. A fost biciuit, batjocorit, defaimat, si tarat pe strazile cetatii. I s-au taiat urechile, a fost dezbracat, uns cu mire, legat de un copac spre a fi omorat de veninul insectelor. Mucenicul lui Hristos a indurat toate fara jeluire. Rabdarea lui i-a impresionat puternic pe cetatenii orasului. Datorita invataturii sale, multi pagani au primit credinta in Hristos. Atat de salbaticiti in lucrarea diavolului au fost tortionarii lui cei pagani, incat atunci cand l-au ucis, i-au sfasiat maruntaiele cu dintii.

Troparul Sfantului Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Marcu, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Chiril, diaconul;
- Sfintilor Mucenici Iona, Varahisiu si a noua mucenici, impreuna cu dansii;
- Sfantului Cuvios Eustatiu, episcopul Chiului Bitiniei;
- Sfintilor Apostoli Sosten, Apolo, Chifa si Epafrodit;
- Sfantului Diadoh, episcopul Foticeii, in Epir.

Maine facem pomenirea Sfantului Cuvios Ioan Scararul

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

28 Martie 2017

Vizualizari: 19547

Voteaza:

Sfantul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor (Denia Canonului Mare) 5.00 / 5 din 10 voturi. 3 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Mucenic Marcu

Comentarii (3)

  • CATALIN RUJAPostat la 2016-03-29 00:41

    O, sfanta ceata a celor care L-ati slujit pe Hristos, aducandu-mi aminte de faptele voastre mi­nunate, va aduc lauda dupa cuviinta: Bu­cu­rati-va, stele ale cerului duhovnicesc! Bu­cu­ra­ti-va, impreuna cu cetele ingeresti! Bucurati-va, candele ale Bisericii lui Hristos! Bucurati-va, Sfin­tilor prin care Domnul imparte tuturor tamaduiri!

  • ioan ionescuPostat la 2013-03-29 08:18

    Doamne ocrotestei pe totii sfintii si sa fie alaturi de tine in ceruri pentru suferintele lor si i-i rugam sa se roage si sa mijloceasca rugaciunile noastre ca tare suntem pacatosi.

  • II CPostat la 2012-03-29 06:11

    Minunat Sfânt!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox