Sfantul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Sfantul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Marcu, episopul Aretuselor, a distrus in timpul imparatului Constantin cel Mare (306-337) mai multe temple pagane, zidind in locul lor biserici. Cand la tronul imparatesc ajunge imparatul pagan Iulian Apostatul (361-363), episcopul Marcu a fost supus la multe chinuri.

Despre suferintele Sfantului Marcu pentru credinta, ne scriu Sfantul Grigorie Teologul si Fericitul Teodorit. A fost biciuit, batjocorit, defaimat, si tarat pe strazile cetatii. I s-au taiat urechile, a fost dezbracat, uns cu mire, legat de un copac spre a fi omorat de veninul insectelor. Mucenicul lui Hristos a indurat toate fara jeluire. Rabdarea lui i-a impresionat puternic pe cetatenii orasului. Datorita invataturii sale, multi pagani au primit credinta in Hristos. Atat de salbaticiti in lucrarea diavolului au fost tortionarii lui cei pagani, incat atunci cand l-au ucis, i-au sfasiat maruntaiele cu dintii.

Troparul Sfantului Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Si partas obiceiurilor si urmator scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drep invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite mucenice Marcu, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Denia Canonului Mare

In primele patru zile ale Postului Mare, in cadrul slujbei Pavecernitei Mari, se citeste pe fragmente Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul. In miercurea din saptamana a V-a a Postului Mare, se reciteste pentru a doua oara in perioada postului Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Spre deosebire de prima lectura din Postul Mare cand acest canon este impartit in patru stari citite la slujbele Pavecernitei din ziua de luni, marti, miercuri si joi din prima saptamana, in miercurea saptamanii a V-a canonul se citeste integral.

Citeste mai multe informatii despre Canonul Sfantului Andrei Criteanul

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

- Sfantului Mucenic Chiril, diaconul;
- Sfintilor Mucenici Iona, Varahisiu si a noua mucenici, impreuna cu dansii;
- Sfantului Cuvios Eustatiu, episcopul Chiului Bitiniei;
- Sfintilor Apostoli Sosten, Apolo, Chifa si Epafrodit;
- Sfantului Diadoh, episcopul Foticeii, in Epir.

Maine facem pomenirea Sfantului Cuvios Ioan Scararul

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

02 Noiembrie 2023

Vizualizari: 29917

Voteaza:

5.00 / 5 din 10 voturi.

Cuvinte cheie:

Sfantul Mucenic Marcu

Comentarii (3)

  • CATALIN RUJAPostat la 2016-03-29 07:41

    O, sfanta ceata a celor care L-ati slujit pe Hristos, aducandu-mi aminte de faptele voastre mi­nunate, va aduc lauda dupa cuviinta: Bu­cu­rati-va, stele ale cerului duhovnicesc! Bu­cu­ra­ti-va, impreuna cu cetele ingeresti! Bucurati-va, candele ale Bisericii lui Hristos! Bucurati-va, Sfin­tilor prin care Domnul imparte tuturor tamaduiri!

  • ioan ionescuPostat la 2013-03-29 14:18

    Doamne ocrotestei pe totii sfintii si sa fie alaturi de tine in ceruri pentru suferintele lor si i-i rugam sa se roage si sa mijloceasca rugaciunile noastre ca tare suntem pacatosi.

  • II CPostat la 2012-03-29 13:11

    Minunat Sfânt!!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox