Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei

Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei Mareste imaginea.

Sfantul Patrichie a vietuit in primul secol crestin, in cetatea Prusa din Asia. Ca episcop al acestei cetati, a convertit multe persoane la credinta in Hristos. In timpul imparatului Iulian Apostatul, Sfantul Patrichie a fost aruncat de pagani in ape fierbinti. Sfantul, fiind aruncat, a strigat: "Doamne Iisuse Hristoase, ajuta robului Tau!" Cand l-au aruncat si a cazut in apa, picaturile care au sarit din acel izvor i-au oparit pe cei de fata, in vreme ce el a iesit nevatamat. In urma acestei minuni, ighemonul Iulie a poruncit ostasilor sa il scoata pe Sfantul Patrichie din apa si sa-i taie capul cu toporul, asemeni si preotilor Acachie, Menandru si Polien.

Troparul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Patrichie

Glasul 4

Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin tine toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.
 

Tot astazi, facem pomenirea:
- Cuviosului Memnon;
- Sfantului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei;
- Sfantului Mucenic Arolot;
- Sfintei Chiriachi;
- Sfintei Mucenite Teotimi.

Maine, facem pomenirea Sfantului Mucenic Talaleu.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

19 Mai 2015

Vizualizari: 28577

Voteaza:

Sfantul Mucenic Patrichie, episcopul Prusei 5.00 / 5 din 5 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

 • Lucian Daniel TeodorescuPostat la 2015-05-19 09:36

  Să ne pregătim, să ne curăţim, să ne sfinţim! Asemenea sfinţilor mucenici din Sinaxar. În ce scop? Ca să fim pregătiţi pentru mărturisire şi jertfă! Jertfa trebuie să fie curată, desăvârşită, căci va ajunge în faţa lui Dumnezeu. Aşa se spunea încă din vremea Vechiul Testament. Desigur că în toate se face numai voia lui Dumnezeu dar pentru noi, a ne dori prea mult să petrecem un timp îndelungat pe pământ este un lucru nepotrivit.

 • elena lilianaPostat la 2015-05-19 07:01

  Hristos a inviat! Dupa 4 ani incerc sa va raspund domnule Credincios Mihail:DE CE SE CONTINUA RAUTATEA? Pai simplu cititi Biblia in care este scris atunci cand se vor termina toate cate a prorocit Dumnezeu,care a creat aceasta lume dupa bunul SAU plac, atunci se va termina cu aceasta lume cu tot cu rautatile ei , asa ca pana atunci fiecare e liber sa-si aleaga directia ori cu Dumnezeu ori cu cel rau.Va doresc spor in toate si multa lumina in gand si suflet.Doamne ajuta!

 • Mihail IrimiaPostat la 2012-05-16 08:29

  In sinaxar se repeta un lucru evocator in acest sens. Multi dintre judecatorii pagani credeau ca au de a face cu vrajitori. In acele vremuri diavolul se zbatea sa opreasca Biserica lui Hristos (vezi persecutiile). Pe de alta parte, nici in fata lui Dumnezeu intrupat nu s-au oprit din nebunia lor. L-au rastignit pe Hristos din mandrie si pentru ca diavolul le-a intunecat mintile. Nu a fost exclusiv vina diavolului, pentru ca aveau posibilitatea de a alege, insa cum spuneam, lupta a fost mare in acele vremuri. Daca astazi Hristos ar reveni pe pamant, daca s-ar intrupa din nou, ar fi rastignit din nou. Noi trebuie sa luam din lupta sfintilor exemplul determinarii de a-l urma pe Hristos, indiferent cum suntem "munciti". Trebuie sa ne doara dragostea pentru Domnul, sa nu ne lase sa cadem in alegerea lucrurilor spurcate, ci sa alegem Mantuirea prin a ne invrednici sa ne impartasim cu Sfintele Taine cele de Viata datatoare.

 • Vasile IonPostat la 2011-05-19 16:34

  Ca sa iti raspund: De ce soarele rasare in fiecare dimineata? De ce femeile nasc copii si nu barbatii? De ce respiram aer? De ce vorbim cu limba si nu cu calcaiele? Si pot continua la nesfarsit... Dar pe de alta parte... "De ce nu s-a oprit din rautatea lui cand a vazut clar minunea lui Dumnezeu si ca Dumnezeu este cu Patrichie ? " Daca s-ar fi oprit.... noi cei de astazi am mai fi avut habar? Plus ca "cineva" are un interes deosebit in a-i convinge pe oameni sa-L urasca pe cel ce i-a creat... Deci... De ce ne intrebam ala-bala-portocala in loc sa punem mana sa faptuim ceva bun? Credinta fara fapte BUNE e o mare multime vida... caci si acel "cineva" cu cornite crede... dar faptele lui...

 • Credincios Mihail Postat la 2011-05-19 13:04

  Hristos a inviat ! Eu nu inteleg aceasta lume. Poate cineva sa imi explice in asa fel incat s-o inteleg ? Dintr-o mininue atat de minunata se vede clar si limpede ca Dumnezeu era cu acest om Patrichie devenit Sfant ! Nu inteleg cum de acel ighemon si cu ostasii lui au continuat in rautatea infernala si l-au omorat prin alte cai ? De ce nu s-a oprit din rautatea lui cand a vazut clar minunea lui Dumnezeu si ca Dumnezeu este cu Patrichie ? Aici e exemplul Sf Patrichie, dar ma refer la toti cei care au chinuit si omorat pe toti sfintii si martirii si pe Domnul Nostru Iisus Hristos. De ce nu se intorc acesti oameni ? de ce continua in tirania lor ? ce le ofera tirania lor ca sa le slujeasca si sa intoarca spatele Lui Dumnezeu ? Apoi, de unde vine aceasta rautate a acestor oameni ? ca doar Bunul Dumnezeu a creat tot si pe om . Cateva raspunsuri am din lecturile citite dea lungul vietii, dar totusi nu inteleg o logiga a continuitatii acestei tiranii ... atata vreme cat se stie clar si limpede ca Bunul Dumnezeu a creat tot si doar EL este singurul si adevaratul Dumnezeu . Multumesc,

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox