Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului

Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului Mareste imaginea.

Sfantul Nifon este cinstit pe 11 august. Sfantul Ierarh Nifon s-a nascut in tinutul Peloponez din sudul Greciei, in perioada 1434-1440. A primit la botez numele Nicolae. Este tuns in calugarie de vestitul pustinc Antonie, moment in care primeste numele Nifon.

In anul 1483 este chemat la slujirea arhiereasca, in scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar dupa numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului in locul lui Simeon, trecut la cele vesnice.

Sultanul Baiazid al II-lea l-a indepartat din scaun in anul 1488. Sfantul Nifon ajunge in Manastirea Sfantului Ioan Prodromul (Botezatorul) din insula prezenta in fata orasului Sozopolis (Bulgaria de azi). Aici a ridicat un schit si a petrecut pana in anul 1496 cand a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. Dupa numai doi ani si cateva luni, este din nou exilat de turci in Adrianopol. Aici il va cunoaste pe domnitorul Radu cel Mare al Tarii Romanesti (1495-1508). Radu cel Mare il va aduce in 1504 in Tara Romaneasca pentru a conduce si reorganiza Biserica. O insotire nelegiuita la Curtea Domneasca a lui Radu cel Mare, intre sora acestuia si un boier moldovean casatorit, a facut ca Sfantul Nifon sa se retraga la Manastirea Vatoped din Sfantul Munte, apoi la Manastirea Dionisiu, unde isi va da duhul pe 11 august 1508.

Cand Neagoe Basarab ajunge domnitor, aduce moastele Sfantului Nifon in Tara Romaneasca, spre curatirea si stergerea greselii lui Radu Voda. Gavriil Protul noteaza in lucrarea despre viata Sfantului Nifon: „Au dus, apoi, sicriul si l-au pus deasupra mormantului lui Radu Voda, rugandu-se toata noaptea, impreuna cu Neagoe Voda, sfintiei sale pentru iertarea pacatului lui Radu Voda, care fara dreptate a lepadat pre Sfantul de la sine si l-a gonit din tara. Si - mare minune! - spre sfarsitul utreniei, vrand Dumnezeu sa arate aievea iertarea pacatului lui Radu Voda si al altora, care facusera nevoie si scarba sfantului, a vazut singur Neagoe Voda descoperire ca aceasta de la Dumnezeu: s-au rupt scoabele cele de fier si acoperamantul mormantului lui Radu Voda si degraba s-au desfacut marmurile, iar dinlauntrul s-a ivit trupul lui Radu groaznic si intunecat, plin de puroi si de putoare. S-a deschis si sicriul sfantului Nifon si a izvorat de la sfantul izvor de apa, care a spalat tot trupul lui Radu Voda, aratandu-l luminat. Apoi toate incuietorile si pietrele singure s-au inchis si s-au aratat lui Neagoe si a facut mare multumire“.

Aratandu-i-se domnitorului in chip minunat aceasta impacare, a poruncit ca moastele sfantului Nifon sa fie asezate intr-un sicriu de argint, poleit cu aur si pietre scumpe si inapoiate Manastirii Dionisiu. Monahii acestei manastiri in semn de multumire, i-au daruit lui Neagoe Basarab capul si mana dreapta a Sfantului Nifon. Moastele au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, iar in anul 1949 au fost mutate in Biserica „Sf. Dumitru“, Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se afla si in prezent.

Sfantul Nifon este primul sfant canonizat pe pamant romanesc si cel care a alcatuit Rugaciunea de Dezlegare care se citeste la Slujba inmormantarii.

Un mare dar oferit de catre Sfantul Ierarh Nifon spiritualitatii si culturii noastre este aparitia trilogiei macariene: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) si Tetraevangheliarul (1512), toate tiparite la indemnul sau.

Sfantul Nifon a fost Patriarh al Constantinopolului intre anii 1486-1488 și 1496-1498, iar Mitropolit al Țarii Romanești intre anii 1498 si 1505. Ajunge in 1502 in tara noastra, in vremea domniei lui Radu cel Mare. In 1503 a infiintat Episcopiile Ramnicului si Buzaului. A trecut la cele vesnice pe 11 august 1508. Mentionam ca in anul 1517, moastele sale au fost aduse in Tara Romaneasca de Sfantul Voievod Neagoe Basarab. A fost canonizat in anul 1517, in timpul domniei Sfantului Domnitor Neagoe Basarab.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul;
- Sfintirii Bisericii Eleusa;
- Icoanei nefacute de mana a Domnului nostru Iisus Hristos;
- Sfintilor Mucenici: Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie si Gaian.

Maine facem pomenirea Sfintilor Mucenici Fotie si Anichit

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

09 August 2018

Vizualizari: 54481

Voteaza:

Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului 5.00 / 5 din 7 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • Andrei PanaitPostat la 2015-08-10 10:37

    Cei care vor să se închine la moastele Sfântului Nifon, o pot face la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dimitrie, din Craiova, în Biserica Sfântului Nicolae, de la Mihai Vodă, din Bucureşti, în Catedrala Arhiepiscopală din Targoviste şi în Biserica Sârbi, care se află chiar la intrarea dinspre Bucureşti în Targoviste.

  • silviu stoicaPostat la 2014-06-08 22:53

    La Targoviste se afla moaste atat de la Craiova cat si de la Manastirea Dionisiu alte parti decat cele de la Craiova

  • costel popescu Postat la 2012-08-11 15:09

    Domnule Gheorghe, moastele Sfantului Nifon (capul si mana dreapta) se afla la Catedrala mitropolitana din Craiova, la Targoviste poate sunt cateva particele din moastele sale.

  • Gheorghe CostachePostat la 2011-08-11 21:33

    O singura observatie: in prezent sfintele moaste se afla depuse in Catedrala Episcopala din Targoviste.

  • Mihaela NistorPostat la 2011-08-11 09:39

    Asa cum stim ca la nastere Dumnezeu ne da un Inger pazitor, asa avem si cate un Sf. Parinte suit la Domnul care se roaga Puterilor Ceresti pentru noi.Mergand la Manastiri mult inainte de '90 am intalnit la Sf. Manastire Agapia-Veche pe maica Teodosia. Din vorba in vorba aceasta m-a intrebat catre ce Sf. Parinte imi indrept rugaciunile care sa le duca Puterilor Ceresti.Fapt ce mi-a dat de gandit.Atunci mi-a spus sa ma rog la Mantuitorul Iisus Hristos si la Maica Domnului cu multa credinta si rabdare si voi afla.Am urmat sfatul si am aflat.Asta nu inseamna ca nucred si in ceilati Sfinti, dar la mare necaz sau dupa o mare bucurie primul gand este catre Sfanta Treime, Maica Domnului si Sf. Parinte. Sf.Parinti stiuti si nestiuti rugati-va pentru acest popor si pentru mine pacatoasa.Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox