Sfantul Proroc Elisei

Sfantul Proroc Elisei Mareste imaginea.

Sfantul Proroc Elisei a fost agricultor. A fost chemat de Ilie, din porunca dumnezeiasca, la misiunea de proroc. Ilie i-a descoperit lui Elisei revelatia dumnezeiasca si a cerut cu lacrimi de la Dumnezeu, ca indoit sa-i dea acestuia harul prezent in el. Elisei si-a parasit casa si familia si a urmat lui Ilie. L-a urmat pe Ilie pana la inaltarea acestuia la cer, cand i-a preluat cojocul, dar si darul profetic.

De la nastere s-a aratat mare facator de minuni, pentru ca o juninca de aur din Silom, careia israelitenii ii aduceau jertfele lor, a murit in ceasul nasterii lui Elisei si a mugit asa de tare, incat glasul ei s-a auzit pana la Ierusalim.

Dumnezeu a facut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despartit apele Iordanului precum odinioara Moise despartise apele Marii Rosii; a facut dulci apele amare de la Ierihon; a umplut cu apa transeele de aparare excavate in razboiul cu Moabitenii; a inmultit untdelemnul din vasele vaduvei cea saraca; l-a inviat pe fiul femeii sunamite; a hranit o suta de oameni cu douazeci de paini mici, l-a vindecat pe Neeman, capetenia de osti de boala leprei; a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi din pricina ca acesta s-a mandrit; a orbit toata ostirea siriana, iar alta ostire a pus-o pe fuga; a prorocit multe care aveau sa se intample. A murit in jurul anului 839 i.d.H. si a fost inmormantat in Samaria, la Sevastopoli.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
- Sfantului Metodie, patriarhul Constantinopolului;
- Sfintei Cuvioase Iulita;
- Sfantului Iustin Popovici;
- Sfantului Cuvios Nifon;
- Sfantului Sfintitului Mucenic Chiril, episcopul Gortinei (Cipru);

Maine, facem pomenirea Sfantului Proroc Amos.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

08 Decembrie 2020

Vizualizari: 42076

Voteaza:

Sfantul Proroc Elisei 5.00 / 5 din 5 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • costel popescu Postat la 2018-06-14 11:13

    'Prorocul Elisei, fiul lui Safat din Aelmut, din pământul lui Ruben, s-a bucurat de multe semne importante din partea lui Dumnezeu, Atotputernicul. După ce a primit cojocul lui Ilie, căruia i-a fost apropiat ucenic, a făcut multe minuni, despărţind curgerea Iordanului (pe unde a trecut către Ierihon), a înviat morţii, a curăţit de lepră pe Neeman Sirianul şi l-a făcut lepros pe sluga acestuia, Ghiezi, ca pedeapsă pentru iubirea de argint şi neascultare. În vremea sa a fost unul dintre aleşii lui Dumnezeu şi a locuit mulţi ani în apropierea Ierihonului, într-o grotă a muntelui Quarantaniei, unde a fost ispitit Mântuitorul, după postirea celor 40 de zile. Oamenii locului, asemenea altora din vremuri diferite, cârteau împotriva Domnului şi se plângeau că singurul izvor al ţinutului lor era „sterp şi sărat“. Prorocul Elisei s-a rugat lui Dumnezeu, zicând oamenilor: „Acestea zice Domnul: vindeca-voi apele acestea“ şi s-au vindecat. De atunci acest izvor curge neîntrerupt şi se numeşte până astăzi: izvorul lui Elisei prorocul. Împreună cu pârâul Horat care vine din munţi, este marele dar al lui Dumnezeu peste zona deşertică în care se află Ierihonul, străvechea cetate. Fără acestea ar fi imposibilă viaţa în tot arealul respectiv. Acesta este şi motivul pentru care prorocul Elisei este pomenit, cu aleasă sărbătoare, în mijlocul lunii iunie, în această zonă a Ţării Sfinte. Biserica Ortodoxă Greacă din Ierihon îl cinsteşte ca ocrotitor, cu slujbă arhierească şi sobor, adunându-se în fiecare an, în ziua de 14/27 iunie, mulţi credincioşi din oraş şi împrejurimi. Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, înconjurat de ierarhi, preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, cinstindu-l pe prorocul Domnului, făcătorul de minuni. Poate că nicăieri pomenirea sa nu-i aşteptată cu mai multă bucurie ca la Ierihon, cu toate că biserica ortodoxă este construită, după tradiţie, chiar pe locul unde a fost cândva reşedinţa lui Zaheu vameşul, topos în care a poposit şi Mântuitorul Hristos pe drumurile Sale de propovăduire a Împărăţiei lui Dumnezeu. Conform tradiţiei, Zaheu, cel care şi-a schimbat viaţa după întâlnirea cu Domnul, a devenit ucenic şi apostol, sfârşindu-şi viaţa ca martir. Amintirea lui Zaheu şi a prorocului revin mereu pe buzele creştinilor din Ierihon, dar şi ale pelerinilor care trec pe la Dudul lui Zaheu sau pe la izvorul prorocului, devenite în ultima perioadă locuri de închinare şi puncte turistice importante pe harta zonei.''PS Timotei Prahoveanul

  • simona turkPostat la 2015-06-14 12:08

    Sfinte Prooroc Elisei rogu-ma tie sa faci primita si aceasta mica pomenire a mea si sa nu treci cu vederea suspinul meu,ai grija de familia mea si fie ca orcine se roaga tie sa isi gaseasca alinare in suferinte,bucurie in loc de tristete,si sanatate tuturor! Amin!

  • hapciu bivolPostat la 2012-06-14 07:22

    Sfinte Mare Proroc Elisei ai mila de familia mea si de mine pacatosii.Amin

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox