Sfantul Ioan Damaschin este sarbatorit pe 4 decembrie

Sfantul Ioan Damaschin este sarbatorit pe 4 decembrie Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Damaschin este sarbatorit pe 4 decembrie. Sfantul Ioan s-a nascut in anul 676 in Damasc (Siria), de aici si numele de Damaschin. Tatal sau a fost consilier de taina al califilor arabi Moavia (660-680) si Abd-el-Melik (685-705). Mai tarziu, dupa trecerea la cele vesnice a tatalui sau, Sfantul Ioan va ocupa aceasta functie pana in anul 718, cand Califul Omar al II-lea (717-720) incepe lupta impotriva crestinilor. Este nevoit sa paraseasca functia inalta si se retrage impreuna cu fratele sau Cosma, la Manastirea Sfantul Sava din Palestina. La scurt timp va fi hirotonit preot de Patriarhul Ioan al 5-lea al Ierusalimului.

A luptat pentru cinstirea sfintelor icoane, scriind trei tratate in care apara cinstirea lor. Este anatematizat la Sinodul iconoclast din 754, alaturi de Sfantul Gherman al Constantinopolului si de Episcopul Gheorghe de Cipru, dar va fi reabilitat, alaturi de ceilalti doi, la Sinodul 7 de la Niceea.

Pentru marturisirea dreptei credinte i s-a taiat mana dreapta, dar Maica Domnului l-a vindecat in chip minunat.

Sfantul Ioan Damaschin a trecut la cele vesnice in anul 749. A fost cunoscut si ca imnograf si melod, datorita imnelor compuse de el. Mormantul sau se afla in Manastirea Sfantul Sava.

Tropar Glasul 8
Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata Sfinte Parinte Ioan, intelepte, cu invataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.
 

Pe aceeaşi temă

04 Decembrie 2023

Vizualizari: 644

Voteaza:

Sfantul Ioan Damaschin este sarbatorit pe 4 decembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE