Sfantul Ierarh Nicolae in iconografie

Sfantul Ierarh Nicolae in iconografie Mareste imaginea.

Sfantul Ierarh Nicolae este cinstit pe 6 decembrie. Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai iubiti sfinti. A trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in localitatea Patara, in provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astazi. Numele sau, Nicolae, vine de la "nicao" care inseamna "a invinge", "a birui", si "laos", care inseamna "popor". Astfel, Nicolae se traduce prin sintagma "invingator/biruitor de popor".

Registru iconografic inchinat Sfantului Nioclae este foarte bogat. Sfantul Nicolae apare zugravit „izbavind din legaturi si din temnite, aparand de taierea de sabie si scapand de la moarte, dand tamaduiri, imbogatind pe cei ce patimeau in saracia cea mai mare“ dupa cum mentioneaza textul vietii dupa Simeon Metafrastul. Prima scena este nasterea, insotita de prima imbaiere. Apoi sunt scenele cu pruncul Nicolae invatand sa citeasca, consacrarea ca episcop, uneori precedata de hirotonia intru diacon si preot.

Cea mai cunoscuta minune a Sfantului Nicolae este salvarea celor trei fete de la caderea intr-o viata pacatoasa. Sfantul Nicolae mai apare zugravit salvand trei barbati condamnati pe nedrept, acuzati intr-un mod mincionos de complot impotriva imparatului. Noapte, Sfantul Nicolae i s-a descoperit in vis imparatului, spunandu-i ca sunt nevinovati. In urma acestei descoperiri, imparatul i-a eliberat. Mentionam si salvarea tanarului din mainile saracinilor, salvarea celor aflati pe mare in mijlocul furtunii cand calatorea spre Tara Sfanta. Amintim ca o furtuna puternica i-a speriat pe cei din corabie, crezand ca vor muri. Insa, Sfantul Nicolae i-a indemnat pe toti sa se roage lui Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit. Sunt si icoane in care Sfantul Nicolae apare cu Sfanta Evanghelie, avand de o parte si de alta pe Hristos si Maica Domnului. Precizam ca palmuirea lui Arie a fost privita ca fiind incompatibila cu demnitatea slujirii arhieresti. Din acest motiv i-au fost retrase insemnele arhieresti. Insa, Mantuitorul, in chip minunat i-a daruit Evanghelia, iar Maica Domnului i-a oferit omoforul, descoperindu-ne ca Sfantul Nicolae a facut gestul sau dintr-o dorinta sfanta pentru apararea dreptei credinte.

Registrul iconografic inchinat lui se sfarseste cu adormirea, inmormantarea sau procesiunea cu sfintele sale moaste.

Locul icoanei Sfantului Nicolae in bisericile care il au ocrotitor este pe catapeteasma, in partea dreapta, langa icoana Mantuitorului, iar in celelalte biserici este asezat, de obicei, in partea stanga, langa Maica Domnului.

Biserica Ortodoxa il mai cinsteste pe Sfantul Ierarh Nicolae si pe 9 mai, cand praznuim mutarea sfintelor lui moaste, dar si in fiecare zi de joi, pentru ca aceasta zi a saptamanii este consacrata de Biserica celor 12 Apostoli si Sfantului Nicolae.

Iulian Predescu

Pe aceeaşi temă

03 Decembrie 2019

Vizualizari: 6576

Voteaza:

Sfantul Ierarh Nicolae in iconografie 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE