Sfantul Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfantul Simeon a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos in ludeea.
Dupa moartea Sfantului Apostol Iacob, varul sau, Sfantul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, pastorind pana la o varsta inaintata. Potrivit istoricului Eusebiu acesta a fost al doilea Episcop al Ierusalimului. Traditia spune ca atunci cand a primit cununa muceniciei, in timpul imparatului Traian, Sfantul Apostol Simeon avea peste o suta de ani. Izbucnind in Palestina o persecutie atat asupra iudeilor, cat si asupra crestinilor, batranul Episcop Simeon a fost prins si supus la chinuri cumplite. Sfantul Apostol Simeon a murit fiind rastignit asemenea Domnului.
In jurul anului 106 a inceput prigoanei declansata de imparatul Traian, cand, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutati nu numai crestinii, ci si toti urmasii lui David. Tot atunci, cativa eretici pe care ii combatuse in trecut, l-au denuntat romanilor pe Sfantul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 (sau 23) de ani si-a pastorit neincetat turma. A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, aratand atata indrazneala, incat consulul si ceilalti se intrebau cum de acel batran in varsta de 120 de ani putea sa indure astfel de chinuri. Cu toate acestea, l-au condamnat la moarte prin rastignire. Cu bucurie ca urmeaza mortii Domnului, Sfantul Simeon s-a invrednicit sa primeasca in cer cununa de biruinta a muceniciei.
Sambata lui Lazar, sambata dinaintea sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim
Sambata dinaintea sarbatorii Intrarii Domnului in Ierusalim este cunoscuta in traditia crestina ca "Sambata lui Lazar". Este ultima zi din Postul Sfintelor Pasti in care se mai fac pomeniri de obste pentru cei adormiti. Pomenirile vor fi reluate dupa Saptamana Luminata.
Invierea lui Lazar, cel mort de patru zile, a avut loc in Betania. Prin aceasta minune, Hristos vesteste invierea Sa din morti. Daca a avut putere sa ridice pe cineva din moarte, este dovada clara ca El Insusi poate birui moartea. Invierea lui Lazar ne este prezentata pe larg de Sfantul Evanghelist Ioan (11, 1-45).
Citeste mai multe informatii despre Sambata lui Lazar
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Cuvios Ioan Marturisitorul;
- Sfintilor Apostoli Aristarh, Marcu si Zinon;
- Sfantului Mucenic Puplie;
- Sfantului Evloghie primitorul de straini;
- Sfantului Mucenic Lolion cel nou;
- Sfantului Preacuvios Stefan, Episcopul Vladimirului;
Maine, 28 aprilie, facem pomenirea Sfintilor Apostoli Iason si Sosipatru.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Troparul Sfantului Simeon, ruda Domnului
-
Fratii lui Hristos
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.