Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia

Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia Mareste imaginea.

Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia au trait in vremea imparatului Nero. Sfantul Arhip a fost episcop in cetatea Colose, din Frigia. Sfantul Filimon a fost convertit la crestinism de Sfantul Apostol Pavel, si in casa lui se adunau crestinii pentru a participa la rugaciunea comuna. Sfanta Apfia, sotia lui Filimon, randuia biserica din casa ei.

Cand paganii din Colose au serbat-o pe zeita Artemida, Arhip, Filimon si Apfia au fost prinsi in biserica de pagani, si au fost dusi inaintea ighemonului Artocles. Arhip refuza sa jertfeasca idolilor, fapt pentru care va fi ingropat pana la brau si ucis cu pietre. Sfintii Filimon si Apfia fiind supusi la multe chinuri, s-au savarsit muceniceste.

Troparul Sfantului Apostol Arhip

Apostole Sfinte, Arhip, roaga-L pe milostivul Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli sufletelor noastre.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea cuvioasei maicii noastre, Filoteia din Atena.

Sfanta Mucenita Filoteia s-a nascut in Atena, in anul 1522. S-a nascut ca rod al rugaciunii parintilor ei Syriga si Angelos Benizelos. A primit la botez numele Revula. Dupa trei ani de casatorie, sotul ei a murit iar ea a hotarat sa intre in monahism.

A infiintat o manastire de maici cu hramul Apostolului Andrei Cel Dintai Chemat. Aici ii va adaposti pe crestinii care nu au lepadat credinta in Hristos si urmau a fi omorati. Este batuta de turci si amentintata cu moartea in cazul in care nu va renunta la credinta in Hristos.

In ajunul praznicului Sfantului Dionisie Areopagitul, este torturata de turci, fiind lasata din mainile lor mai mult moarta decat vie. Plangand de durere, surorile manastirii au luat trupul insangerat al sfintei mucenite si l-au dus la Kalogreza, unde au facut trecerea ei catre cele vesnice la 19 februarie 1589.

Mai multe informatii despre Sfanta Filoteia din Atena

Tot astazi, face pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Maxim;
- Teodot, Isihie si Asclepiodota;
- Sfantului Cuvios Conon;
- Sfantului Cuvios Ravula;
- Sfintilor Cuviosi Marturisitori Evghenie si Macarie;

Maine, 20 februarie, facem pomenirea Sfantului Leon, episcopul Cataniei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

15 Octombrie 2018

Vizualizari: 28938

Voteaza:

Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia 4.20 / 5 din 5 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

filimon apfia

Comentarii (1)

  • ion mirosanuPostat la 2011-02-20 00:01

    Cât este de trist ! Au suferit atât de mulţi pentru a se putea zugrăvi , reliefa adevărul şi încă sunt mulţi aceia care spun (...) ; Pildele ce sau putut păstra scris atâta timp nu mişcă încă inimi ce sunt parcă înţepenite-n mizerii atât de succint exprimate . Suferinţa ia unit în final pe cei cu speranţe şi tot aceea îi face pe cei nevolnici să strige cerând un ajutor de care nici măcar nu au nevoie . Totul se rezumă în final la a găsi tot sprjinul aproape de ei , acolo unde nici măcar nu sau gândit să caute . Pomeniţi vor fi în veci .......................

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox