Zamislirea Sfintei Fecioare Maria; Sfanta Proorocita Ana

Zamislirea Sfintei Fecioare Maria; Sfanta Proorocita Ana Mareste imaginea.

Zamislirea Sfintei Fecioare Maria

Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, vrand sa-Si pregateasca biserica insufletita si casa sfanta spre salasluire Lui, trimitand pe ingerii Lui catre dreptii Ioachim si Ana - din care a voit sa iasa Maica Sa cea dupa trup - mai inainte a vestit zamislirea celei neroditoare, ca sa adevereasca nasterea Fecioarei. Sfanta Fecioara Maria s-a zamislit si s-a nascut, nu dupa cum zic unii, de sapte luni sau fara de barbat, ci de noua luni si din unire cu barbat. Caci numai Hristos S-a nascut din Sfanta Fecioara Maria, in chip negrait si netalcuit, precum stie singur El, fara voie trupeasca. El fiind desavarsit Dumnezeu, toate ale iconomiei Lui celei dupa trup le-a luat asupra-Si desavarsit, precum a zidit si a plasmuit firea oamenilor din inceput.

Zamislirea Fecioarei Maria

Deci ziua aceasta o praznuim, ca una in care se face pomenirea vestii date de inger, Sfintei Ana carei i-a vestit sfanta zamislire a Preacutei Maicii lui Hristos. Pe care lucruri savarsindu-le Dumnezeu, din nimic le-a infiintat pe toate, facand pantecele cel sterp intru aducere de rod, iar pe cea care a trait in viata sa fara copii, a facut-o maica nascatoare de copii, cu preaslavire daruind-o ca un sfarsit vrednic al cererii sale celei drepte. Din Ana Insusi Dumnezeu avea sa iasa purtator de trup, spre a doua nastere a lumii; caci a binevoit ca parintii cei intelepti si mijlocitori ai oamenilor, sa nasca fiica pe Maria, cea mai inainte de veci din toate neamurile, mai inainte hotarata si aleasa.

Se savarseste acest sobor intru cinstita casa a Nascatoarei de Dumnezeu, care este in Svorani, aproape de sfanta ei biserica. Despre aceasta zamislire sa se caute istoria, in luna septembrie, in ziua a noua, la viata Sfintilor si dreptilor dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana. Acolo s-a scris mai pe larg despre parintii cei ce au zamislit-o si despre fiica lor. Cine va voi, poate sa o citeasca, caci cuviincioasa este pentru praznicul de acum.

Sfanta Proorocita Ana, mama Poorocului Samuel

Sfanta si fericita Ana proorocita era din cetatea Armatem, din muntele Efraim. Era casatorita cu un barbat din semintia lui Levi, numit Elcana. Pentru ca era stearpa si nu facea copii, barbatul ei si-a mai luat o femeie, pe Fenana, rivala ei, cu care a facut copii si s-a bucurat. Ana, ca si cum nu i-ar fi fost indeajuns durerea pricinuita de sterpiciunea ei, mai era si defaimata de barbat si de rivala, de rude si prieteni. si se ruga mult lui Dumnezeu sa-i dea copii, dar n-a izbutit nimic, desi implinea fara trandavie poruncile Legii. Ca uneori chiar sfintilor cu anevoie si cu incetul si tarziu li se implinesc cererile.

Suindu-se dar Ana cu barbatul ei in Silom, in casa atotputernicului Dumnezeu, ca sa aduca Jertfe prin mana lui Eli preotul, ea, dupa savarsirea jertfelor, a primit numai o parte din jertfe, pentru ca nu avea fiu sau fiica, pe cand celelalte femei cu copii au primit cate doua parti. Asta a intristat-o mult, dar n-a deznadajduit-o, nici nu i-a intunecat fata.

Sfanta Ana, mama Proorocului Samuel

A lasat insa pe barbatul ei sa plece acasa, iar ea a ramas singura in casa Domnului. S-a aruncat cu fata la pamant si s-a rugat asa: "Doamne Dumnezeul parintilor mei, cauta spre roaba Ta si spre smerenia mea! Da-mi rod pantecelui meu si ti-l voi da tie sa-ti slujeasca toate zilele vietii lui!". Dumnezeu vazand ca Ana nu se dezlipeste de casa Lui, ca se roaga si ca staruie in rugaciunea ei, nu i-a fagaduit numai ca va da rod pantecelui el, ci i-a spus mai dinainte si ce nume va purta fiul ce i se va naste.

Dupa ce a luat aceasta incredintare, ea a plecat de acolo saltand de bucurie. A zamislit si a nascut pe Proorocul Samuel. Dupa ce l-a intarcat, s-a suit cu el in Silom, a cazut inaintea Domnului Dumnezeu si I-a multumit. Preotul Eli a binecuvantat-o, zicand: "Sa-ti dea tie Dumnezeu un alt rod pantecelui in locul lui Samuel, fiul tau". Ana si-a luat copilul si s-a coborat acasa, pentru ca era inca mic de tot pruncul. Cand a ajuns mai maricel, l-a luat de mana, l-a suit in casa Domnului Dumnezeului cel atotputernic, ca sa implineasca fagaduinta ce-o facuse Domnului si l-a dat in mana lui Eli preotul. si i-a facut maica-sa haine preotesti mici, pe masura lui, si copilul slujea cu ele Domnului Dumnezeu inaintea lui Eli preotul. Ana se uita la el si se bucura. si a mai nascut Ana trei feciori si trei fete; si s-a suit in casa Domnului, a cazut cu fata la pamant si-L lauda pe Domnul. Pentru aceea si zicea: "Cea stearpa a nascut sapte, iar cea cu multi fii a slabit. Ca ea salta de bucurie pentru cei sapte copii ai ei, iar Fenana, rivala ei, dupa ce a nascut cinci copii, a ajuns stearpa si n-a mai nascut. Ana a trait vreme indelungata, a laudat pe Domnul si a proorocit, iar mai pe urma s-a mutat in locasurile cele vesnice.

10 Decembrie 2009

Vizualizari: 3169

Voteaza:

Zamislirea Sfintei Fecioare Maria; Sfanta Proorocita Ana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE