LACOMIA S FURTUL. (OSANDA LOR) - 6 Grigorie de Nyssa

Iar celalalt fel al Idolatriei (caci astfel numeste dumnezeiescul Apostol lacomia) nu stiu cum de Parintii nostri au trecut cu vederea in ce fel este a se vindeca; macar ca acest rau se pare a fi patima starii a treia din suflet. Fiindca si ratiunea gresind in aprecierea binelui, i se pare ca binele este in materie, neuitandu-se la frumusetea cea imateriala; si pofta este aplicata spre cele inferioare, abatandu-se de la ceea ce este cu adevarat de dorit; si dispozitia sufletului cea violenta si patimasa multe prilejuri ia din acest fel de pacat si in general vorbind, aceasta boala corespunde definitiei apostolice despre lacomie. Ca dumnezeiescul Apostol s-a pronuntat ca aceasta este nu numai idolatrie, ci si radacina tuturor relelor (I Tim. 6, 10); si cu toate acestea, acest fel de boala s-a trecut cu vederea necercetat si nebagat in seama; din cauza aceasta se inmulteste acest fel de boala in Biserica; si nimeni nu se intereseaza daca cei ce se aduc in cler nu cumva s-au spurcat cu felul acesta al idolatriei. Dar in privinta acestora, din cauza ca s-au trecut cu vederea de Parintii nostri, socotind ca este suficient sa-i vindecam, pe cat s-ar putea, prin cuvantul public al invataturii, curatind prin cuvant bolile lacomiei, intocmai ca pe niste patimi care deriva din nesat.
Si numai furtisagul si jefuirea de morminte si sacrilegiul le socotim patimi, din cauza ca asa ni s-a transmis noua in privinta acestora prin predania mostenita de la Parinti. Cu toate ca atat darea unor lucruri pe dobanda, cat si camata, precum si a lua cele straine in proprietatea sa prin puterea cuiva fac parte dintre cele ce sunt oprite de Sfanta Scriptura, macar desi poate una ca aceasta s-ar face sub pretext de comert. Deci fiindca parerea noastra nu este vrednica sa atinga puterea canoanelor, vom adauga la cele spuse deja dispozitia canonica in privinta celor oprite in chip unanim. Deci furtul s-a impartit in talharie si spargere; si scopul ambelor unul este, luarea celor straine. Dar, dupa sensul lor, deosebirea intre ele este multa. Caci talharul ia intru ajutor si varsarea de sange spre ceea ce se sileste, pregatindu-se la aceasta si cu arme si cu multe ajutoare si cu locurile priincioase, drept aceea unul ca acesta sa se supuna osandei ucigasilor de oameni, daca prin cainta s-ar intoarce la Biserica lui Dumnezeu.
Iarcel ce-si insuseste cele straine prin rapire in ascuns, apoi prin marturisirea pacatului se arata pe sine preotului, cu sarguinta sa impotriva patimei va vindeca boala; intelegand adica prin a da pe ale sale saracilor, pentru ca dand ceea ce are, sa se invedereze ca se vindeca de lacomie; iar de nu ar avea nimic, si ar avea numai trupul, Apostolul porunceste ca prin osteneala trupeasca sa se vindece acest fel de patima; iar expresia este aceasta Cel ce fura sa nu mai fure, ci mai vartos sa se osteneasca lucrand binele ca sa aiba a da celui care are trebuinta (Ef. 4, 28).

15 Mai 2009

Vizualizari: 2145

Voteaza:

LACOMIA S FURTUL. (OSANDA LOR) - 6 Grigorie de Nyssa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE